Λεωνίδας Ραφτόπουλος: Ο πρώτος φαρμακοποιός της Ραφήνας

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 21 Ιανουαρίου 2017, 09:23:07 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Λεωνίδας Ραφτόπουλος: Ο πρώτος φαρμακοποιός της Ραφήνας.

Αρχές καλοκαιριού, όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε για φωτογραφίες της παλιάς Ραφήνας, η Αθηνά Λαδοπούλου με κάλεσε σπίτι της, να δω και να «πάρω» όσες φωτογραφίες χρειαζόμασταν. Ο πατέρας της, ο αείμνηστος Πρόδρομος (Μάκης) Λαδόπουλος είχε την πολύ καλή συνήθεια (για μας τώρα) να μαζεύει ευλαβικά φωτογραφίες από ένα κόσμο που έφευγε. Πήρα λοιπόν τον scanner μου (σαρωτή ελληνιστή) και πήγα με χαρά.
Άνοιγε το ένα άλμπουμ μετά το άλλο και ξεπρόβαλαν μπροστά μας ένα σωρό όμορφες παλιές φωτογραφίες που κάλυπταν όλα τα θέματα που θα μπορούσα να φανταστώ. Το κτίσιμο της εκκλησίας και του λιμανιού, βόλτες στη Λεωφόρο Φλέμινγκ, παλιά επαγγέλματα...
Θησαυρός! Ανάμεσα σε αυτές και ο πρώτος φαρμακοποιός της Ραφήνας, για τον οποίο δεν θυμόταν άλλα στοιχεία.

Ο Θανάσης Πιστικίδης όμως στο βιβλίο του «Ραφήνα, Ριζώματα, Βιώματα, Παθήματα» το 1985, μεταξύ άλλων στη σελ. 88, αναφέρει: «Την εποχή εκείνη (1928-30) δεξιός ψάλτης ήταν ο δάσκαλος Στρατής Αντωνιάδη και αριστερός, ο Λεωνίδας Ραυτόπουλος (ή Ραφτόπουλος). Ο Ραφτόπουλος, ήταν βοηθός Φαρμακείου στη πόλη (φαρμακοτρίφτης), εδώ πήρε άδεια φαρμακείου κι άνοιξε φαρμακείο στο σπίτι του. Ήταν πάρα πολύ καλός για την εποχή του κι εξυπηρέτησε τα δύσκολα εκείνα χρόνια πάρα πολύ καλά τον κόσμο».

Στο ΚΑΠΗ, συχνάζει ο εγγονός και συνονόματος. Ο Βλαδίμηρος Καϊσερλόγλου μας φέρνει σε επαφή. Τον συναντάμε ένα πρωινό με την Αθηνά. Επιβεβαιώνει ότι είναι ο παππούς του και ότι το φαρμακείο ήταν στο σπίτι του στην οδό Δαβάκη Πίνδου. Μας διηγείται ότι έτρεχε σε όλα τα περιστατικά που τον φωνάζανε είτε αυτά είχαν να κάνουν με ανθρώπους είτε με ζώα. Η ζωή ήταν σκληρή και έπρεπε όλοι να βοηθούν όπως μπορούσαν, ειδικά όταν είχαν το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Διαπίστωσα ότι πολλοί τον θυμούνται με θαυμασμό.

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη από την Αθηνά που ξέχασα να γράψω στη φωτογραφία ότι ανήκει στην οικογένειας της. Το έχω ήδη διορθώσει!

ΑΝΝΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΘΑΝΑ

Ο Λεωνίδας Ραφτόπουλος ηταν αδελφός του παπού  μου του Π ετρου Ραφτόπουλου και αδελφός των Βόυλγαρη που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής. Εγώ προέκυψα "Ραπτοπουλου" από λάθος της τότε ληξιάρχου της κοινότητας Ραφήνας. Χαίρομαι πολυ που μαθαίνω από συγχωριανούς του, οτι ο θείος ο Λεωνίδας ειχε την εκτίμηση τους και την αναγνώριση που του άξιζε.