"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ: Ο ποιητής των θαλασσών και των λιμανιών

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 10 Φεβρουαρίου 2015, 11:24:09 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

    Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής «των θαλασσών και των γαλάζιων πόντων». Η Ραφήνα τίμησε τον μεγάλο Έλληνα ποιητή με δρόμο που φέρει το όνομά του, στην περιοχή μεταξύ Μπλε και Κόκκινο Λιμανάκι. Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του:

Καββαδίας Νίκος (1910-1975): Ποιητής της θάλασσας και των λιμανιών, πεζογράφος. Γεννήθηκε στο Χάρμπιν της Κεντρικής Ματζουρίας, από  πατέρα Κεφαλλονίτικης καταγωγής. Όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Στον Πειραιά μεγάλωσε, εκεί τέλειωσε το Γυμνάσιο και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Από παιδί, τον σαγήνευε η θάλασσα και το πάθος του ταξιδιού. Αρχικά εργάστηκε σε διάφορα γραφεία ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Επειδή ήθελε πολύ να ταξιδέψει, σπούδασε ραδιοτηλεγραφητής (μαρκόνι) και μπαρκάρησε. Ταξίδευε πολύ και σ' όλη του τη ζωή αποτύπωνε σε στίχους τις εμπειρίες του.
Η πρώτη συλλογή ποιημάτων «Μαραμπού»(1933)  περιείχε μόνο 22 ποιήματα που τον καθιέρωσαν ως ένα μεγάλο ποιητή της σύγχρονης μεσοπολεμικής ελληνικής ποίησης. Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια μέχρι να εκδώσει την δεύτερη ποιητική του συλλογή «Πούσι», η οποία περιείχε 14 ποιήματα. Η δεύτερη αυτή ποιητική συλλογή είχε την προμετωπίδα εικονογραφημένη από τον συμμαθητή του Γιάννη Τσαρούχη. Το 1954 εκδίδει το μυθιστόρημά του «Βάρδια» από τον μαγικό κόσμο των ταξιδιών. Τον Νοέμβρη του 1974 μετά την πτώση της Δικτατορίας ξεμπαρκάρει και στις 10 Φεβρουαρίου 1975 πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικό  επεισόδιο. Δυο μήνες αργότερα- τον Απρίλη του 1975- τυπώνεται μετά το θάνατο του ποιητή, η τρίτη του ποιητική συλλογή «Τραβέρσο» με 13 ποιήματα και 3 ακόμα στα «Παραμύθια του Φίλιππου», αφιερωμένα στον εγγονό του. Ο Νίκος Καββαδίας με 52 συνολικά ποιήματα καταξιώθηκε να παραμείνει αθάνατος στην ελληνική ποίηση και στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ποιητών.