"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στην ΚΌΡΙΝΘΟ με τον ΚΑΟΚ, 24/10, 5μ.μ.

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 19 Οκτωβρίου 2021, 05:48:27 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός
O A.O Aργοναύτης Τρίγλιας Ραφήνας μεταβαίνει την Κυριακή 24/10/2021 στην Κόρινθο για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Καλαθοσφαιρικό Α.Ο Κορίνθου -ΚΑΟΚ για το Πρωτάθλημα Β 'Εθνικής Κατηγορίας. Κλειστό Γυμναστήριο Κόρινθου ώρα 5 μ.μ.
Ο Καλαθοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κορίνθου, γνωστός ως Κ.Α.Ο.Κ., είναι  αθλητικό σωματείο της Κορίνθου. Έτος ίδρυσής είναι το 2015 και το έμβλημά το πλάσμα της μυθολογίας, ο Πήγασος. Οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Έδρα του είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Κορίνθου.
Ο Κ.Α.Ο. Κορίνθου είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής ενοποίησης μικρότερων σωματείων της πόλης σε ενιαίο ισχυρότερο φορέα με στόχο τη διάκριση στις Εθνικές Κατηγορίες με παλαιότερο τον Παλαίμωνα Κορίνθου (ίδρυση 1970) δημιουργώντας το σύγχρονο σύλλογο .Παλαιμων είναι όνομα μυθολογικής θεότητας της θάλασσας που λατρεύονταν ιδιαίτερα στην αρχαία Κόρινθο.


Κόρινθος -Σύντομη ιστορία της πόλης


Η Κόρινθος είναι αρχαία και νεότερη πόλη της Πελοποννήσου στην Κορινθία, στο μυχό σχεδόν του Κορινθιακού κόλπου. Η θέση της είναι στην άκρη του Ισθμού της Κορίνθου. Η αρχαία Κόρινθος, δυτικά της σημερινής πόλης, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες πόλεις του ελλαδικού χώρου.
Το αρχικό όνομά της ήταν Εφύρα του πρώτου κάτοικου της περιοχής. Αργότερα ονομάσθηκε Κόρινθος από τον Κόρινθο, γιο του Μαραθώνα (ιδρυτή της πόλης της Αττικής).
Με την κάθοδο των Δωριέων τον 12ο π.Χ. αιώνα, η πόλη έγινε δωρικό κέντρο. Πρώτος ιστορικός βασιλιάς ήταν ο Αλήτης. Απόγονος του Αλήτη, ο Βάκχις ίδρυσε τη δυναστεία των Βακχιδών ή Βακχιαδών. Από την εποχή τους(10ος αιώνας π.Χ. περίπου) αρχίζει η μεγάλη ακμή της Κορίνθου. Ιδρύονται αποικίες η Κέρκυρα, η Λευκάδα, οι Συρακούσες, ενώ το εμπόριο απλώνεται στην Αδριατική, στην Κάτω Ιταλία, στη Σικελία και στο Αιγαίο.
Στα μισά του 7ου π.Χ. αιώνα την εξουσία ανέλαβε ο Κύψελος που στόλισε την πόλη με έργα τέχνης. Τον Κύψελο διαδέχθηκε ο γιός του Περίανδρος (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Επί της βασιλείας  του, η Κόρινθος απέκτησε μεγαλείο και φήμη. Έγινε κοιτίδα της τέχνης. Η πόλη ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη. Ό,τι  ομορφότερο και λεπτότερο στη τέχνη του έρωτα βρισκόταν στην Κόρινθο. Περίφημες ήταν οι εταίρες, με πιο ξακουστές της δυο Λαϊδες. Η πιο ξακουστή με πνευματικότητα και πιο ξακουστή στη τέχνη του έρωτα η Λαϊδα «Αρχαία» (4ος π.Χ. αιώνας), φίλη του κυνικού φιλόσοφου Διογένη.
Τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα η γρήγορη ανάπτυξη των Αθηνών στο εμπόριο και την ναυτιλία έφερε την Κόρινθο σε δεύτερη μοίρα. Ο ανταγωνισμός των ελληνικών πόλεων οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους, τον Πελοποννησιακό (431-404 π.Χ.) και  τον Κορινθιακό (395-387 π.Χ.) που προκαλούν την εξασθένιση της πόλης.
Το 243 π.Χ. έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και μετά το 168 π.Χ. πρωτεύουσα της Συμπολιτείας.  Το 146 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Μόμμιος κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη ( οι κάτοικοι θανατώθηκαν ή πουλήθηκαν δούλοι). Ένα αιώνα έμεινε ακατοίκητη.
Το 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας ανοικοδόμησε την πόλη που έγινε πάλι πλούσιο, κοσμοπολίτικο κέντρο. Το 52μ.Χ. την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές «Πρός Κορινθίους». Από τον 3ο αιώνα μ.Χ. με τις βαρβαρικές επιδρομές και τους σεισμούς αρχίζει σταδιακά η κατάπτωσή της. Στη Βυζαντινή περιοχή ήταν έδρα «θέματος». Από το 1202 μέχρι το 1358,, ήταν στα χέρια των Φράγκων. Την ανέκτησε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το 1430  και το 1458 την κατέλαβαν οι Τούρκοι. Μετά τους Τούρκους την πήραν οι Βενετοί, ύστερα οι ιππότες της Μάλτας, πάλι οι Βενετοί και το 1715 την ξαναπήραν οι Τούρκοι μέχρι την Επανάσταση του 1821. Μετά την απελευθέρωση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους ήταν μια μικρή πόλη που την κατέστρεψαν οι σεισμοί  το 1857. Οι κάτοικοι ίδρυσαν νέα πόλη , τη Νέα Κόρινθο, κοντά στον Ισθμό  Καταστράφηκε και πάλι το 1928 και ξανακτίσθηκε αντισεισμικά  με νέο σχέδιο πόλης. Η σημερινή πόλη είναι αστικό κέντρο με πλούσια αγροτική ενδοχώρα, διοικητικό ,οικονομικό και πολιτιστικό κεντρο.  Είναι-σταυροδρόμι- συγκοινωνιακός κόμβος της Πελοποννήσου και της Α. και  Δ. Στερεάς Ελλάδας.


Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

ΚΑΟΚΟΡΙΝΘΟΥ- ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ 70-68