Αποστολέας Θέμα: ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΟ ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ  (Αναγνώστηκε 2377 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

aotriglia.gr

  • Επισκέπτης
Η Ίδρυση 1932-Αναστάσης Λύρατζης
“Αθλητική Ποδοσφαιρ ική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας”


Το 1931-32 ο κόσμος της Ραφήνας,οι Τριγλιανο ί και άλλοι πρόσφυγες ξεχνούν σιγά σιγά την προσφυγιά τους καθώς η ζωή αρχίζει να έχει τις απαιτήσει ς της.Οι νέοι τότε της Ραφήνας τα παιδιά της εποχής θέλουν να παίξουν μπάλα,ποδόσφαιρο.Τα πρώτα χρόνια οι ποδοσφαιρ ιστές μόνοι τους αγοράζουν μπάλες,φανέλες και παπούτσια και αρχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρ ο μέσα στη μέση της σημερινής κεντρικής πλατείας. Έπειτα απο λίγο καιρό λίγο πιο κάτω φτιάξανε ένα γηπεδάκι,μεταξύ ηλεκτρική ς,πατητηρίων και αποθηκών Σκουζέ-πλησίον στη σημερινή θέση του γηπέδου.

Σχηματίζο νται οι πρώτες ομάδες παιδιών,η Ένωση Τριγλίας απο τους νέους(έφηβοι) και το Βυζάντιο και η Προποντίδ α απο παιδιά.Η αγάπη των παιδιών αυτών για την ομάδα τους, δημιουργε ί πολυσύνθε τους ποδοσφαιρ ιστές που εκτελούν χρέη διοικητικ ά και όχι μόνο,αγοράζουν αθλητικό υλικό με τις δικές τους οικονομίε ς προσπαθών τας να εχουν μία ομοιογενή εμφάνιση σαν ομάδα.

Τότε γεννήθηκε,στους μεγαλύτερ ους της εποχής,η ιδέα της ίδρυσης μιάς σωστής ομάδας με την περισυλλο γή όλου αυτού του νεανικού ανθρώπινο υ υλικού.

Πρωτοπόρο ι εκείνης της ιδέας ήταν ο Αναστάσης Λύρατζης,ο Στέλιος Τσερόπουλ ος,ο Μήτσος ο Ρήγας και ο νεότερος Βασίλης Βουδούρης .Ανατείθε ται σε δικηγόρο η σύνταξη και υποβολή του καταστατι κού για την ίδρυση Συλλόγου με την επωνυμία,”Αθλητική Ποδοσφαιρ ική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας”,με χρώματα το το κίτρινο και το μαύρο τα κατ' εξοχήν χρώματα του Βυζαντίου και σήμα το Μπαρμπούν ι,(το τριγλί).

Με την έγκριση του καταστατι κού εκλέγεται το 1ο Διοικητικ ό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Αναστάση Λύρατζη,αντιπρόεδρο το Κυριάκο Δρακούλη,γραμματέα το Στέλιο Τσερόπουλ ο,γενικό αρχηγό το Βασίλη Βουδούρη και έφορο το Μήτσο τον Ρήγα.

Αναπόφευκ το ήταν οι μικρές ομάδες που είχαν σχηματιστ εί τότε να συγχωνευτ ούν στη πρώτη και δεύτερη ομάδα της επίσημης και αναγνωρισ μένης πλέον "Αθλητική Ποδοσφαιρ ική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας".

Οι πρώτοι ποδοσφαιρ ιστές που στελεχώσα ν την ομάδα ήταν:Απόστολος Μπογιατζή ς,Απόστολος Μπότης,Βασίλης Καλοπαναγ ιώτης,Βασίλειος Βέλιος,Κώστας Κόρακας,Κώστας Καμίνης,Στράτος Λεώντης,Στράτος Παντερματ ζής,Ιωακείμ Τσιβιτζής,Σταύρος Τσιβιτζής,Γιώργος Μπαχταίδη ς,Μήτσος Μπαχταίδη ς,Αλέκος Μαλιαρός,Γιώργος Τσακμακίδ ης, Γιώργος Τσερόπουλ ος,Μήτσος Κούτρης,Δαμιανός Κεχαγιόγλ ου,Τάσος Χριστοφορ ίδης,Σωτήρης Σκαρλάτος,Νώντας Κλωνάρης και δύο ποδοσφαιρ ιστές απ΄την Νέα Μάκρη ο Γιώργος Δημητριάδ ης και ο Σπύρος Παπαϊωάνν ου.

Οργανώνον ται τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας με ομάδες απο την Αθήνα όπως η Πέραν Κλούμπ και το Βυζάντιο,ο Ελλήσποντ ος απο την Κοκκινιά,η Ένωση Εμποροϋπα λλήλων Αθήνας,η Προποντίδ α.Ακόμα πιο συχνά ήταν τα παιχνίδια με τα γειτονικά “χωριά” Σπάτα,Λιόπεσι (Παιανία) και Κορωπί,τα οποία κατέληγαν πολλές φορές σε ομηρικές μάχες ανεξαρτήτ ως έδρας.

Το 1934 ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ.Α. Η Ένωσης Ποδοσφαιρ ικών Σωματείων Αθηνών και η Τριγλία Ραφήνας είναι ιδρυτικό μέλος αυτής.Καθ ώς τα χρόνια περνάνε οι παλιοί παίκτες αποσύροντ αι και συμπληρών ουν την ομάδα.Στη θέση του Τερματοφύ λακα τον Απόστολο Μπογιατζή αντικαθισ τά ο αξέχαστος αδερφός του ο Γιάννης Μπογιατζή ς και αργότερα ο Γρηγόρης Μισοκοίλη ς και ο Κώστας Ραυτόπουλ ος.


Το Γήπεδο μας και η μαύρη σελίδα του 1935-36

Το 1935 με 1936 η Αθλητική Ένωσις παύει να λειτουργε ί λόγω κρίσης ηγεσίας και έλλειψη γηπέδου.Π ολλοί εκμεταλεύ τικαν την ευκαιρία αυτή και σχημάτισα ν μία καινούργι α ομάδα με την ονομασία Πανραφηνα ϊκός. Η ομάδα αυτή όμως ποτέ δεν απέκτησε καταστατι κό και δεν μπόρεσε να επιβιώσει γιατί δεν είχε φιλάθλους .

Το 1936 η ομάδα ανασυγκρο τείται,στο παλιό γηπεδό μας χτίζεται το παγοποιϊο δίπλα στην “ηλεκτρική” και έτσι πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρου με το γήπεδο στην σημερινή του θέση.

Ο χώρος αυτός ήταν γεμάτο άμμο και αεροφαγώμ ατα το γήπεδο το έφτιαχναν οι ποδοσφαιρ ιστές&παράγοντε ς της ομάδας κάθε άνοιξη και το χειμώνα χάλαγε απ'το νερό.Οι φίλαθλοι της ομάδας με τα άλογά τους και τα “αλέτρια” το όργωναν με φτυάρια,τσάπες και τσουγκράν ες προσπαθών τας να κάνουν ισοπεδώσε ις,ώσπου μετά το 1957 άρχισε να κτίζεται σιγά σιγά η περιμάντρ ωση και να βγαίνουν τα νερά πια έξω.

Στη συνέχεια και μέχρι την έναρξη του Ελληνοϊτα λικού πολέμου μερικοί απο τους παίκτες που συμμετείχ αν* στην ομάδα ήταν Θανάσης Αράπης,Νότης Μανώλης,Θόδωρος Μικρόπουλ ος,Σάββας Αραπκιζής,Στράτος Καλεμκέρη ς,Γίαννης Βουδούρης,Χρήστος Βαμβακάς,Λάζαρος Παράσχος,Γιάννης Αραπάκης,Στράτος Αρβανίτης,Μήτσος Κουλούρης,Γιάννης Πόπος,Θανάσης Καπάνδρια ς,Φαίδων Κιουπελόγ λου,Κορνίλιος Κιουπελόγ λου *(θα θέλαμε να σας αναφέρουμ ε το ενδεχόμεν ο να μήν έχουν αναφερθεί κάποια ονόματα λόγω ελλειπή ιστορικών στοιχείων .)

Έπειτα απο την αποχώρηση του Αναστάσιο υ Λύρατζη και του Στυλιανού Τσερόπουλ ου απο τη Διοίκηση της ομάδας τα καθήκοντα του προέδρου του Αθλητικού Ομίλου ανέλαβε ο Βασίλης Βουδούρης με μέλη του διοικητικ ού συμβουλίο υ τους εξής:Κυριάκος Δρακούλης,Μήτσος Ρήγας,Βασίλης Ραυτόπουλ ος,Γιώργος Τσερόπουλ ος,Σταύρος Τσιβιτζής Αντώνης Αντωνιάδη ς.


Στα χρόνια της Κατοχής-Η Στήριξη στο Εθνικό Απελευθερ ωτικό Μέτωπο

Τα αθλητικά και με συνέπεια τα ποδοσφαιρ ικά δρώμενα υπο τη κατοχή των Γερμανών και των Ιταλών ήταν σαφώς περιορισμ ένα,πάρα ταύτα κάποιοι νέοι της Τριγλίας είχαν το κουράγιο και το θάρρος να επισκεφτο ύν το Γερμανικό Φρουραρχε ίο και την Ιταλική Διοίκηση ζητώντας να τους επιτραπεί να οργανώσου ν την ποδοσφαιρ ική τους ομάδα με το πρόσχημα να παίξουν κάποια φιλικά με τις ομάδες των κατοχικών δυνάμεων που έδρευαν στη Ραφήνα.

Μή γνωρίζοντ ας το σχέδιο που είχε τεθεί σε λειτουργί α,δέχτηκαν ευχαρίστω ς και επέτρεψαν να ανοίξει η ομάδα το γραφείο της με τον εξής περιορισμ ό επί λέξη:”Στο γραφείο σας θα συζητάτε μόνο για σπόρ”.

Στο μαγαζί του Νίκου Μικρόπουλ ου μέσα στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας και κάτω απο την ταμπέλα της “Αθλητικής Ένωσις Τριγλίας” το Εθνικό Απελευθερ ωτικό Μέτωπο συζητούσε και συνεδρίαζ ε για τα προβλήματ α που το απασχολού σαν.Η ομάδα λειτούργη σε κατα αυτό τον τρόπο για τουλάχιστ ον ακόμα δύο χρόνια προσφέρον τας κάτω απ'την “σημαία” της προστασία και έργο στον απελευθερ ωτικό αγώνα.

Να σημειώσου με οτι είναι προς τιμήν των Ραφηνιωτώ ν της εποχής εκείνης που δεν βρέθηκε ένας προβοκάτο ρας να προδώσει στους Γερμανούς τους υπόλοιπου ς.

Την εποχή εκείνη έπαιξαν πολλοί απο τους παίκτες που αναφέροντ αι πιο πάνω αλλά και αρκετά νέοι όπως:Δαμιανός Παπαδόπου λος,Γιώργος Κοκίνης,Ηλίας Δημοτιανί δης,Χρήστος Καμίνης,Γιώργος Σκαρλάτος,Κοσμάς Πικουλίδη ς,Παναγιώτης Χαχολάκης,Αργύρης Αραπάκης,Βασίλης Αρβανιτίδ ηςΓιώργος Πιας,Τρύφων Παπαδόπου λος,Μάκης Παδόπουλο ς.

Η ομάδα λειτούργη σε έτσι μέχρι τον Ιούλιο του 1944.Οι παλαίμαχο ι της ομάδας τονίζουν ότι η προσφορά αυτή της ομάδας στο έθνος,είναι απο τις σημαντικό τερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου.


Μεταπολεμικά-Οι πρώτοι τίτλοι
“μία ιστορία,μία ομάδα”


Μετά απο την απελευθέρ ωση και έπειτα απο ένα διάστημα αναγκαστι κής κοινωνική ς ανασυγκρό τησης η Τριγλία δεν θα μπορούσε να μην είναι μέρος αυτής.

Εκείνη τη περίοδο γίνεται προσπάθει α δημιουργί ας καινούργι ων ομάδων,οι ομάδες αυτές ήταν η Μικρασιατ ική και ο Πανραφηνα ϊκός με απώτερο σκοπό τη αντικατάσ ταση της Τριγλίας Ραφήνας.Β έβαια όπως είναι κατανοητό αυτές οι ομάδες δεν επιβίωσαν γιατί ο κόσμος της Ραφήνας ήταν πάντα με την ομάδα της καρδιάς του τη Τριγλία Ραφήνας.Υ πήρχαν πάντα κύκλοι που για άγνωστους λόγους δεν επιθυμούσ αν το όνομα Τρίγλια να αντιπροσω πεύει την λαοφιλέστ ερη ομάδα της πόλης τους.

Η "Αθλητική Ποδοσφαιρ ική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας" που μετανομάσ τηκε αργότερα σε “Αθλητικός Όμιλος Τριγλίας Ραφήνας” επέζησε ανδρώθηκε απο παλαιότερ ους και νέους παίκτες ποδοσφαιρ ιστές που αγαπούσαν την φανέλα τους και έπαιζαν γι'αυτή άνευ αποδοχών.

Μερικά απο τα ονόματα των ποδοσφαιρ ιστών που συμμετείχ αν στην ομάδα μεταπολεμ ικά ήταν:Φάνης Μπαρμπής,Γίαννης Κυριακίδη ς,Νίκος Μητώσης.Β ασίλης Μισοκοίλη ς,Μαρίνος Χούχουλης,Νίκος Χούχουλης,Μίλτος Κανσός,Δημήτρης Σκαρπέλης ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της ομάδας.Λο υκάς Παπαδόπου λος,Βάγγος Αραπάκης,Δημήτρης Χριστόπου λος,Ζαχαρίας Θεωνάς,Στέλιος Θαρουνιάτ ης,Γιώργος Χαχολάκης,Απόστολος Αραπκιζής,Θωμάς Αραπκιζής,Αγγελής Αραπάκης,Δημήτρης Μωραϊτης,Χρήστος Καλοπαναγ ιώτης, Αντώνης Αρβανιτίδ ης,Τάσος Κούτρης,Νίκος Καλιτζέρα ς,Κώστας Ξένος,Δημήτρης Κούτρης,Φώτης Αρβανιτίδ ης,Σάβας Αρβανιτίδ ης,Γιάννης Ρούβαλης,Ηλίας Μικρόπουλ ος Θόδωρος Μικρόπουλ ος,Λάκης Λεωντής,Κοσμάς Στέφος,Λευτέρης Ραυτόπουλ ος,Κώστας Μπισμπιρο ύλας,Νάσος Βαμβακάς,Βικελής Ματαράγγα ς,Σπύρος Ματαράγγα ς.

Η Τριγλία Ραφήνας συμμετέχε ι στα πρωταθλήμ ατα της Ε.Π.Σ.Α και το Κύπελλο με μεγάλες επιτυχίες και παρουσίες αντάξιες του ονόματος και της ιστορίας της.

Η Τριγλία αναδεικνύ εται Πρωταθλητ ής Γ' Ε.Π.Σ.Α.τ ο 1964,Πρωταθλητής Β' Ε.Π.Σ.Α. το 1965, Πρωταθλητ ής Α' Ε.Π.Σ.Α. το 1969.

Τη χρονιά 1969-1970 αφού η Τριγλία έχει κερδίσει την άνοδο στην εθνική κατηγορία η δικτατορί α με αποφασή τής,υποβιβάζει την ομάδα στην Γ' Ε.Π.Σ.Α.

Το 1970 κατακτά το Πρωτάθλημ α Γ'Ε.Π.Σ.Α.,το 1971 κατακτά το Πρωτάθλημ α Β' Ε.Π.Σ.Α. και το 1972 στην Α'Ε.Π.Σ.Α. χάνει σε αγώνα μπαράζ με τα Λιόσια την άνοδο στη Β'Εθνική.

Επείσης να ανφέρουμε οτι στην μεταπολέμ ική περίοδο οι κύριοι που είχαν την τιμή να διατελέσο υν πρόεδροι του Αθλητικού Ομίλου είναι οι:

Διογένης Παλπατζής
Τζιβάνης Καλεμκέρη ς
Τιμολέων Παπαμάρκο υ
Αντώνης Κουζάς
Πέτρος Κέππας
Γιάννης Βλάχος
Αντώνης Αντωνιάδη ς
Θανάσης Πιστικίδη ς
Ανδρέας Κεχαγιόγλ ου
Μιλτιάδης Κανσός
Χρήστος Διαγγελάκ ης1988-2010 Η μεγάλη άνοδος στη Δ' Εθνική


Ο ΑΟ Τριγλία Ραφήνας στέφεται για 2η φορά Πρωταθλήτ ης Α' Ε.Π.Σ.Α. το 1988 και φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου 1988 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρα ς όπου χάνει απο τη Πεύκη στα πέναλτι 1-1 πεν.(5-3) και βγαίνει δεύτερος.

Το 1988-89 ο ΑΟ Τριγλία Ραφήνας συμμετέχε ι στο πρωτάθλημ α της Δ'Εθνικής.

Στην μετεξέλιξ η της Ε.Π.Σ.Α. την Ε.Π.Σ.ΑΝ. Α. η Τριγλία με προπονητή το Στάθη Ασλάνογλο υ που ανέλαβε την ομάδα τον 6/2007,φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ.ΑΝ. Α. το 2009 στο Στάδιο Σπάτων όπου έχασε στα πέναλτι απο τον Παμπαιανι κό 1-1 πεν(4-2) κατακτώντ ας την δεύτερη θέση,είναι σημαντικό να αναφέρουμ ε την παρουσία των φιλάθλων της Τριγλίας όπου ήταν συγκλονισ τική γεμίζοντα ς το Στάδιο Σπάτων κάτι το ανεπανάλη πτο για τα δεδομένα της κατηγορία ς.

Την επόμενη χρονιά στέφεται για πρώτη φορά Πρωταθλητ ής Α'Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. 2010,εξασφαλίζοντας μαθηματικ ά την άνοδο στη Δ' Εθνική με νίκη επι της Θύελλας Ραφήνας 1-2 τα γκόλ σημείωσαν στο '25 Ιωάννου και '84 Μπαντούνα ς και φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ.ΑΝ. Α. 2010 Στάδιο Παλλήνης όπου χάνει απο τον Ωρωπό 1-2 κατακτώντ ας πάλι την δεύτερη θέση.

Ο πρόεδρος Χαχολάκης Γιώργος και Β' Αντιπρόεδ ρος Μισοκοίλη ς Δημήτρης ήταν ποδοσφαιρ ιστές της ομάδας του 1988 που κέρδισε την άνοδο στη Δ' Εθνική.

Είναι αξιοσημεί ωτο να αναφέρουμ ε οτι στην Τριγλία αγωνίζετα ι για τέταρτη συνεχόμεν η γενιά απόγονος της οικογένει ας Κόρακα.

Ο Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας συμμετέχε ι στο πρωτάθλημ α Δ'Εθνικής το 2010-11.


Η Σχολή Ποδοσφαίρ ου

Ο Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας έχει αναδείξει ποδοσφαιρ ιστές απ'τις ακαδημίες του όπου έχουν μεταγραφε ί και πρωταγωνι στήσει σε επαγγελμα τικές ομάδες όπως Ατρόμητος,Πανιώνιος,Προοδευτική,Απόλλωνας Αθηνών δεν είναι τυχαίο οτι χαρακτηρί ζεται ως η "ποδοσφαιρ ομάνα" της Ανατολική ς Αττικής.Τ ην αρχή είχαν κάνει οι Σκούφος και Πανταζής την δεκαετία του 60’ όταν είχαν μεταγραφε ί σε Προοδευτι κή και Πανιώνιο αντίστοιχ α, ακολούθησ ε ο Νίκος Μουτσάτσο ς στο Κορωπί 70’, ο Αποστόλης Πικουλίδη ς στα τέλη της δεκαετίας του 90’ στον Απόλλωνα της Αθήνας,ο Χρήστος Μουλλάκης το 2004 στην Προοδευτι κή και ο Γιώργος Ξύδης στον Ατρόμητο το 2007.

Η ιστορία της ομάδας είναι ακόμα υπό διαμόρφωσ η και γίνεται συλλογή υλικού,τυχόν παραλείψε ις ή ατέλειες δεν είναι σκόπιμες και ελπίζουμε στη κατανοησή σας.Η διοίκηση του ΑΟ Τριγλία Ραφήνας με την βοήθεια πρώην και νυν μελών της,καθώς και των φιλάθλων τής,κάνει μεγάλη προσπάθει α στη συλλογή υλικού.Οπ οιαδήποτε πληροφορί α ή υλικό για την ιστορία της ομάδας που βρίσκεται στην κατοχή των φιλάθλων θα ήταν σημαντική βοήθεια προς το σύλλογο στην διαμόρφωσ η της “σελίδας”αυτής,παρακαλούμε όπως έρθετε σε επαφή με την διοίκηση μέσω του e-mail fc@aotriglia.gr ή στα γραφεία της ομάδας, στο Γήπεδο Ραφήνας Χρήστου Μάντικα& Χρυσοστόμ ου Σμύρνης,Ραφήνα 19009.Από Τρίτη εώς Παρασκεύη 17:30-19:30.

Το Δ.Σ. Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας ευχαριστε ί το κύριο Κύριλο Παπαδόπου λο για τη διάθεση του ιστορικού υλικού.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal