Αποστολέας Θέμα: ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ  (Αναγνώστηκε 1193 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ
« στις: 25 Οκτώβριος 2012, 03:35:34 μμ »
Ο Α.Ο Τριγλίας Ραφήνας παίζει την Κυριακή 28/10 με τον Πανναξιακ ό.

Ο Πανναξιακ ός Α.Ο έχει έδρα τη Χώρα της Νάξου. Ιδρύθηκε το 1960 και διατηρεί τμήματα σε διάφορα αθλήματα (ποδόσφαιρ ο, στίβος, βόλεϊ, μπάσκετ, ιστιοπλοϊ α κ.α). Έχει χρώματα κυανόλευκ α και έμβλημα την γνωστή αρχαία
"Πορτάρα" της Νάξου (είσοδος ατέλειωτο υ αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα). Η ποδοσφαιρ ική ομάδα παίζει στην Δ' Εθνική από πέρσι στην οποία έχει παίξει και παλιότερα . Αγωνίζετα ι στο Δημοτικό Στάδιο Νάξου.
   
Η Νάξος ή Ναξιά ή Αξιά είναι το μεγαλύτερ ο νησί των Κυκλάδων. Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Δίας μεγάλωσε στην Νάξο και ερωτεύτηκ ε τη Σεμέλη από την οποία απέκτησε τον Διόνυσο το θεό του κρασιού. Ο Θησέας επιστρέφο ντας από την Κρήτη, εγκατέλει ψε στη Νάξο την Αριάδνη που είχε φέρει μαζί του, την κόρη του βασιλιά Μίνωα, η οποία τον είχε βοηθήσει να σκοτώσει τον Μινώταυρο . Η προδομένη βασιλοπού λα βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του Βάκχου που την πήρε για γυναίκα του. Από την συνεύρεσή τους γεννήθηκα ν ο Οινοπιών, ο Στάφυλος και η Ευάνθη.
Η Νάξος ήταν το σημαντικό τερο κέντρο του Κυκλαδικο ύ πολιτισμο ύ (4.000-1.100π.Χ).
Η χρυσή περίοδος υπήρξε για το νησί ο 7ος και 6ος αιώνας π.Χ. Τότε η  Νάξος έγινε κυρίαρχος σχεδόν όλων των Κυκλάδων, ανέπτυξε το εμπόριο και την τέχνη, ιδιαίτερα την γλυπτική. Δείγματα της γλυπτικής τέχνης συναντάνε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στους Δελφούς, στη Δήλο κ.α. 
Το 490 π.Χ καταστράφ ηκε από τους Πέρσες. Το 479 π.Χ γίνεται μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας, αλλά αποστατεί το 466 π.Χ και οι Αθηναίοι την κατακτούν . Μετά τον Πελοποννη σιακό πόλεμο περιέρχετ αι στην κυριαρχία των Σπαρτιατώ ν.
Μετά την ήττα του Σπαρτιατι κού στόλου το 376 π.Χ. από τον Αθηναίο Στρατηγό Χάβρια, το νησί γίνεται μέλος της Β’Αθηναϊκής Συμμαχίας .
Ακολουθεί την τύχη των άλλων Κυκλάδων. Καταλήφθη κε διαδοχικά από τους Μακεδόνες (338 π.Χ)  , τους Πτολεμαίο υς, τους Ρωμαίους (166 π.Χ) και περιήλθε στους Βυζαντινο ύς.
Κατά την Βυζαντινή εποχή κτίστηκαν αξιόλογες εκκλησίες . Από το 1207 μέχρι το 1537 οι Βενετοί κυβέρνησα ν την Νάξο.
Ο Βενετός Μάρκος Σανούδος έκτισε κάστρο,  ανακηρύχθ ηκε Δούκας  και την όρισε πρωτεύουσ α του Δουκάτου το οποίο περιλάμβα νε: Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Ίο, Φολέγανδρ ο, Ανάφη, Σύρο, Σαντορίνη . Μετά τη Δυναστεία του Σανούδου περιήλθε σε Φράγκικου ς οίκους και τελικά στους Τούρκους (1566).
Κατά τα έτη 1770-1774 περιήλθε στους Ρώσους και πάλι στους Τούρκους. Απελευθερ ώθηκε το 1829 μαζί με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων ο Ζάς ή Ζίας (από το Ζεύς).
Είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων  και με πλούσιο υπέδαφος (μάρμαρο, σμυρίγδι). Πρωτεύουσ α του νησιού και λιμάνι είναι η Χώρα (Νάξος), έχει γύρω στα 40 χωριά όπως : Φιλότι, Απείρανθο ς, Απόλλωνας, Κινίδαρος, Αγερσάνι κα
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal