"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 14/11/21, 3 Μ.Μ.

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 09 Νοεμβρίου 2021, 08:03:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός
Την Κυριακή 14/11/2021 και ώρα 3 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Ραφήνας η Τρίγλια Ραφήνας αντιμετωπίζει τη Μάχη Μαραθώνα ,για το Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας ΕΠΣΑΝΑ.
Ο Α.Π.Ο-Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος  ''Μάχη Μαραθώνος'' ιδρύθηκε το 1947. Ο Σύλλογος του Μαραθώνα έχει χρώματα κίτρινα-μαύρα και έμβλημα το κεφάλι του στρατηγού Μιλτιάδη.


Ο Μαραθώνας και περίφημη Μάχη 490 π.Χ.


Ο Μαραθώνας είναι αρχαιότατη και σύγχρονη πόλη στην Ανατολική Αττική. Η αρχαία πόλη και η γύρω πεδιάδα πήρε το όνομά της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο ή Μαραθώνα, κατά την άλλη εκδοχή από τον Αρκάδα ήρωα, Μάραθο. Ο Μαραθώνας μαζί με τις γειτονικές πόλεις Προβάλινθο, Οινόη και Τρικόρυνθο αποτελούσαν την Ιωνική Τετράπολη. 
Ο Μαραθώνας μετά τη συνένωση υπήρξε ένας από τους πλούσιους και ισχυρούς δήμους της Αττικής. Κατά την μυθολογία, στην πεδιάδα του Μαραθώνα, ο Θησέας σκότωσε τον Μαραθώνιο Ταύρο. Οι Μαραθώνιοι πρώτοι θεοποίησαν τον Ηρακλή και τον λάτρευαν.
Περίφημη είναι η μάχη του Μαραθώνα, που έγινε το 490 π.Χ στην πεδιάδα του Μαραθώνα μεταξύ των Αθηναίων, βοηθούμενων από λίγους Πλαταιείς συμμάχους με επικεφαλής τον Μιλτιάδη και των Περσών τον Αρταφέρνη, κατά την οποία οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι πολεμιστές και χίλιοι Πλαταιείς παρατάχθηκαν απέναντι σε πολλούς περισσότερους Πέρσες. Ο Μιλτιάδης δυνάμωσε τα άκρα της παράταξης και άφησε λιγότερους στο κέντρο. Οι Αθηναίοι έσπασαν τα  άκρα της παράταξης και κύκλωσαν τους Πέρσες. Πολλοί Πέρσες σκοτώθηκαν (6.000) και άλλοι τράπηκαν σε φυγή προς τα πλοία  που ήταν στον όρμο του Μαραθώνα. Το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα αναγγέλθηκε από δρομέα οπλίτη, ο οποίος έφθασε στην πόλη και βροντοφώναξε «νενικήκαμεν»και έπεσε νεκρός. Σε ανάμνηση του γεγονότος καθιερώθηκε κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας (1896)το αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου. Οι 192 Αθηναίοι που έπεσαν στη μάχη τάφηκαν σε τύμβο( Τύμβος του Μαραθώνα) και τοποθετήθηκε τρόπαιο με επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κειου ,από το νησί Κέα, τη Τζια: «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρησαν δύναμιν». =Υπερ. των Ελλήνων, μαχόμενοι οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα συνέτριψαν τη δύναμη των χρυσοφόρων  Μήδων. (πάμπλουτων Περσών ).
Οι Πλαταιείς που έπεσαν στη μάχη τάφηκαν λίγο πιο πέρα (Τάφος των Πλαταιών). Στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ο Μαραθώνας είναι μια από πιο τις ιστορικές πόλεις της Ελλάδας και παγκοσμίως γνωστή.


Ο Κλασικός  Μαραθώνιος δρόμος


Η θρυλική παράδοση σχετικά με τον Αθηναίο οπλίτη, που διάνυσε τρέχοντας την απόσταση από τον Μαραθώνα έως την Αγορά των Αθηνών για να αναγγείλει στους συμπατριώτες του τη νίκη τους επί των Περσών και αφού είπε τις λέξεις
''Νενικήκαμεν'', 'Χαρείτε, νενικήκαμεν'' κατέρρευσε και εξέπνευσε, φλόγισε την φαντασία του Γάλλου λόγιου και Φιλέλληνα MICHEL BREAL.
Πρότεινε την τέλεση του δρόμου αντοχής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, προσέφερε μάλιστα και το ειδικό για το αγώνισμα έπαθλο. Ο πρώτος αγώνας Μαραθώνιου δρόμου στην ιστορία του αθλητισμού έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1896.
Ο BREAL δεν γνώριζε την εξαιρετικά μεγάλη απόσταση που χώριζε τον Μαραθώνα από την Αθήνα. Μία απόσταση που σήμερα είναι γνωστή σ' ολόκληρο τον κόσμο. (42.195 μέτρα).
Στην διαδρομή τους από τον Μαραθώνα στην Αθήνα οι αθλητές και οι αθλήτριες περνούν από τον Τύμβο, που είναι 4.200 μ. από την αφετηρία, για να αποδώσουν τιμή σε εκείνους που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα τον 490π.Χ.
Οι Μαραθωνοδρόμοι κάνουν ένα ωραίο και συναρπαστικό, λόγω της ιστορίας του αγώνα. Η κλασσική διαδρομή θεωρείται σαν η πιο δύσκολη του κόσμου.
Ο τερματισμός του Μαραθωνίου γίνεται πάντοτε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το ίδιο Καλλιμάρμαρο Στάδιο που το 1896 έγιναν οι Α' σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.


   9η Αγωνιστική


   ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ - ΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ
   ΑΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ - ΔΟΞΑ ΑΝΟΙΞΗΣ
   ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ
   ΑΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣ - ΜΑΡΚΟ
   ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 2-Ο.Η ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ  2Η ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ