* * * Αγαπητοί Πατριώτες, θα ήταν θαυμάσια ενέργεια να κάνετε εγγραφή, ώστε να συμμετέχετε ως μέλη μας, στην προσπάθεια αυτή.* * * Αν, είστε ήδη μέλη μας, συνδεθείτε με τον λογαριασμό που έχετε.* * * Ευχαριστούμε.* * *

Το χρονικό της ανακάλυψης ενός εικονίσματος που φέρανε οι Τριγλιανοί το1922

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 03 Αυγούστου 2020, 10:58:37 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Το χειμώνα που μας πέρασε η Τριγλιανή Μαρία Μπαρμπή είχε τη καλοσύνη να μου αφηγηθεί πολλές ιστορίες από τα παλιά. Η Μαρία, έζησε στη Νέα Τρίγλια τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς όταν αυτή, κοριτσάκι ακόμη, τους παρατηρούσε στις συνήθειές και στα έθιμά τους που τηρούσαν απαράλλαχτα όπως στην πατρίδα τους την Τρίγλια Βιθυνίας.

Μια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες της, ήταν εκείνη, της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που την έφερε από την Τρίγλια ο Βασίλης Αλτίνης το 1922.

Ο Βασίλης Αλτίνης, τα πρώτα χρόνια, νοίκιαζε και καλλιεργούσε χωράφια στο Οσμανλί, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τη Νέα Τρίγλια. Σύμφωνα με οσα αφηγήθηκε η Μαρία, ο Βασίλης Αλτίνης ζήτησε από το ιδιοκτήτη της έκτασης να κτίσει ένα μικρό εκκλησάκι και να στεγάσει την εικόνα που είχε φέρει από την Τρίγλια.  Ηλικιωμένοι Τριγλιανοί θυμούνται το εκκλησάκι που είχε κτίσει ο Βασίλης Αλτίνης στο Οσμανλί, όταν στην κατοχή που οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στα σπίτια της Νέας Τρίγλιας, πολλοί κάτοικοι ζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Οσμανλί – το σημερινό Νερόμυλο, ένα εγκαταλειμμένο πια χωριό. Η εικόνα ήταν χαμένη για πολλά χρόνια. Η ιστορία αυτή της Μαρίας, ενεργοποίησε τον εγγονό του Βασίλη Αλτίνη, που με τη βοήθεια ενός ιερέα, αναζήτησε με επιτυχία την εικόνα, αξιοποιώντας και πληροφορίες από την οικογένειά του.

Την Κυριακή, 2α Αυγούστου, οδήγησα από τη Νέα Τρίγλια με τη Μαρία και την κορη της, τη Βέτα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε την εικόνα. Οι πληροφορίες μας, μαζί με μια πρόχειρη φωτογραφία από κινητό, προέρχονταν από τον εγγονό Αλτίνη που ανακάλυψε ο ίδιος την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πριν λίγους μήνες. Οδηγήσαμε μέχρι το χωριό που μας υπέδειξε και πήγαμε κατευθείαν στην εκκλησία. Με το τέλος της λειτουργίας πλησιάσαμε τον ιερέα. Του ζητήσαμε ευγενικά να μας ανοίξει την άλλη εκκλησία του χωριού που οι πληροφορίες μας, ήθελαν την εικόνα να βρίσκεται εκεί. Συναντηθήκαμε εκεί λίγο αργότερα και όταν ο ιερέας ξεκλείδωσε την εκκλησία δεν αργήσαμε να βρεθούμε μπροστά στην εικόνα. Είναι μικρή σε μέγεθος (ίσως μικρότερη από Α4) όμως έχει έντονα χρώματα και εντυπωσιακή απεικόνιση του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ.  Ζήτησα την άδεια να τη φωτογραφίσω και μέσα στη σκοτεινή εκκλησία με δυσκολία έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Προσκυνήσαμε την εικόνα και φανερά ικανοποιημένοι από την επιτυχία μας, επιστρέψαμε στη Νέα Τρίγλια.

Η εικόνα του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ δεν γνωρίζουμε πως διασώθηκε και κατέληξε στην εκκλησία. Δεν γνωρίζουμε από ποια εκκλησία ή από ποιο σπίτι της Τρίγλιας ξενητεύτηκε. Πού περιπλανήθηκε τα εκατό τελευταία χρόνια μέχρι να βρει καταφύγιο στο τέμπλο μιας λαμπρής εκκλησίας. Είναι όμως σημαντικό ότι διασώθηκε. Αποτελεί ένα ακόμη κειμήλιο από την αλησμόνητη πατρίδα μας, την Τρίγλια που σώζεται μέχρι σήμερα. Διασώζοντας τα κειμήλια των προγόνων μας, τιμούμε τη μνήμη τους.

Βασίλης Σακελλαρίδης
Αύγουστος 2020
Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Συγχαρητήρια Βασίλη, για την επιτυχημένη προσπάθεια να βρείτε την εικόνα, για την οποία γνωρίζατε μόνο μια προφορική ιστορία.
Η συνεχιζόμενη προσφορά σου στα Τριγλιανά θέματα είναι ανεκτίμητη.