"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ 1931

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 11 Αυγούστου 2021, 04:09:40 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης ΔημητρακόςΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΤΡΙΓΛΙΑ
 
Η Αλησμόνητη πατρίδα Τριγλια ήταν ελληνική πολίχνη της Προποντίδας (Θάλασσας του Μαρμαρά) στα Μικρασιατικά παράλια. Στη Θάλασσα του Μαρμαρά ,στα παράλια, σε πόλεις -λιμάνια η σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα κατοικούσε αμιγής ελληνικός πληθυσμός . Η Προποντίδα ήταν Θάλασσα της Ρωμιοσύνης.
H Τρίγλια βρίσκεται δεξιά στον εισπλέοντα τον Κιανό κόλπο ή κόλπο της Κίου, στον μυχό του οποίου υπάρχει η πόλη Κίος της Βιθυνίας. Απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Σκάλα των Μουδανιών, 40  από την Προύσα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου σαράντα ναυτικών μιλίων από την Κωνσταντινούπολη.
Βλέπετε Απανταχού Τριγλιανοί Απογονοι-Φόρουμ:1. Ιστορία των προγόνων μας- Η ΤΡΙΓΛΙΑ (επιλεγμένα αποσπάσματα της ιστορίας της).
2. Επαγγέλματα στην Παλιά Τρίγλια/ ΤΡΙΓΛΗ-ΤΡΙΓΛΙΑ


ΟΙ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟ Ι ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Πριν το 1923 η Ραφήνα ήταν κτήμα (τσιφλίκι) της πλούσιας πολιτικής Αθηναϊκής οικογένειας Σκουζέ, τόσο η Ραφήνα όσο το Πικέρμι και το Ντράφι. Η Ραφήνα ήταν ονομαστή ψαρόσκαλα, όλες οι ψαροπούλες του Ν. Ευβοϊκού έφερναν τα ψάρια στο πολύ μικρό λιμάνι. Στη Διασταύρωση της Ραφήνας υπήρχε λιγνιτωρυχείο.
Το 1923 έγινε απαλλοτρίωση του κτήματος Σκουζέ (περιοχή Ραφήνας),με υπογραφή του αρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Πλαστήρα, για την εγκατάστα- ση και αποκατάσταση προσφύγων από την Τρίγλια της Προποντίδας της Μ. Ασίας. Η μεγάλη εγκατάσταση των Τριγλιανών έγινε από τους διαμένοντες στην Τένεδο που έφθασαν στην Ραφήνα με το βαπόρι «Ελλήσποντος» του Φ. Καβουνίδη στις 29 Αυγούστου το 1923, ένα χρόνο ακριβώς μετά τον ξεριζωμό τους.
  Η Τρίγλια της Προποντίδας της Μ. Ασίας είχε πάνω από 1000 οικογένειες. Το καλοκαίρι του 1923 που εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα οικογένειες Τριγλιανων, την ίδια εποχή, εγκαταστάθηκαν και στο Σουφλάρι Χαλκιδική ς και ιδρύσαν την Νέα Τρίγλια.
Συνοικισμοί Μικρασιατών προσφύγων δημιουργήθηκαν σ΄ όλη την Ελλάδα, κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά κ.α.) και ιδρύθηκαν νέες μεγάλες πόλεις που αρχικά τις ονόμαζαν Συνοικισμούς όπως για παράδειγμα συνοικισμός Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Νέας Ερυθραίας, Καισαριανής, Νέας Σμύρνης, Νίκαια κ.α.
Αρχές του 1924 η Αγγλική εταιρεία Χάμπο, ύστερα από ανάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, αρχίζει να κτίζει τον προσφυγικό συνοικισμό  που τελείωσε στα τέλη του 1926.
Η πρώτη ανάπτυξη της πόλης έγινε προς το Βορειοανατολικά τμήμα της Ραφήνας ,πάνω από το μικρό υποτυπώδες λιμάνι, αποτέλεσε τον λεγόμενο μέχρι σήμερα Συνοικισμό κ.α. 
Ο αρχικός πυρήνας της σημερινής πόλης είναι ο Συνοικισμός, αργότερα επεκτάσεις έγιναν σταδιακά στα βόρεια και στα δυτικά. Σήμερα ο Συνοικισμός και οι επεκτάσεις του αποτελούν το πιο πυκνά δομημένο τμήμα της Ραφήνας.
Οι πρόσφυγες με την αδάμαστη θέλησή τους κατάφεραν να δημιουργήσουν σύντομα μια οργανωμένη κοινωνία και μια αυτόνομη κοινότητα . Η οικοδόμηση του Συνοικισμού ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια. Από τότε δημιουργήθηκε η καινούργια πατρίδα μέσα από ατομικές και συλλογικέ ς προσπάθειες ανθρώπων, την οποία παρέδωσαν στις νέες γενιές. Τον πρώτο καιρό ο Συνοικισμός δεν είχε ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, σχολείο, εκκλησία, γήπεδο κ.α. Στην αρχή, πίστευαν ότι θα γυρίσουν πίσω στη χαμένη πατρίδα, έπιναν κρασί και έλεγαν: «Εβίβα, εβίβα και καλή πατρίδα». Όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η νέα πατρίδα είναι η Ραφήνα. Εδώ άρχισε μια νέα ζωή.


90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Τα προσφυγοπούλα που εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα με τις οικογένειές τους το 1923 άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο από το 1928 , ίσως και νωρίτερα. Δημιουργήθηκαν μικρές ποδοσφαιρικές ομάδες, η Ένωσις Τρίγλιας, το Βυζάντιο και η Μικρασιατική και ο Ατρόμητος ήταν τα ονόματά τους. Έπαιζαν μεταξύ τους . Γήπεδο ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε στον επίπεδο χώρο μεταξύ των πατητηριών του Σκουζέ και των αλωνιών. Έπαιζαν ακόμη στην χωμάτινη τότε Πλατεία και στα αλώνια.
Το 1931 εγκρίθηκε το Καταστατικό της Αθλητικής Ποδοσφαιρικής Ένωσις Τρίγλιας με σύμβολο (Τρίγλη) μπαρμπούνι, με χρώματα κίτρινο- μαύρο. Αυτή ένωσε όλες τις ομάδες σε μια, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία ενενήντα ετών. Αργότερα έμβλημα του σωματείου καθιερώθηκε ο Βυζαντινό ς δικέφαλος αετός, όπως της ΑΕΚ.90 ΧΡΟΝΙΑ-ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Συμβολική εμφάνιση για την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του σωματείου αποφάσισα ν να επαναφέρουν οι  διοικούντες τον ιστορικό σύλλογο εμπνευσμένη από το 1931,σε μια σύγχρονη εκδοχή θα υπάρχει το σχέδιο της πρώτης φανέλας. Η πληροφορία είναι από το Γ. Γραμματέα  και φίλο κ. Κώστα Κοζή. Όπως περιγράφει η εμφάνιση θα είναι όπως τότε, κίτρινες- μαύρες οριζόντιε ς ρίγες που θα φοράνε οι ποδοσφαιριστές τη Τρίγλιας Ραφήνας τη σεζόν 2021-2022. Μπροστά στη φανέλα ,στο στήθος, θα υπάρχει  ο πρώτος καταστατικός τίτλος και το έμβλημα  ΑΠΕ ΤΡΙΓΛΙΑΣ  ΡΑΦΙΝΑ.
Αθλητική Ποδοσφαιρική  Ένωσις Τρίγλιας Ραφίνα./-η Ραφήνα γραφόταν με -ι- γιώτα ανορθόγραφα, πολύ συχνά τότε, δεν γνώριζαν την ετυμολογία.
Έμβλημα Τρίγλη=μπαρμπούνι ,αριστερά στο στήθος.
Στο μανίκι δεξιά το σήμα των 90 χρονών με το τωρινό έμβλημα, ενώ αριστερά το εθνόσημο. Στον αυχένα και στην πλάτη το Βυζαντινό Αυτοκρατορικό έμβλημα της Δυναστείας των Παλαιολόγων με τα 4Β.


A.O.Τριγλίας Ραφήνας

A.O.Τριγλίας Ραφήνας

Να συμπληρώσουμε ότι τα σορτς των αθλητών θα είναι μαύρο χρώμα, λίγο μακρύτερα από τα σημερινά, για να συμβαδίζουν με την τότε "μόδα" των αθλητικών ρούχων.
Οι στολές των τερματοφυλάκων θα είναι σε χρώμα μωβ σκούρο με παρόμοιο σορτς.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης ΣακελλαρίδηςΗ φωτογραφία είναι από τις πρώτες της επίσημης ιστορίας της Τρίγλιας Ραφήνας. Υπάρχει στην εικονοθήκ η του φόρουμ. Από αριστερά προς τα δεξιά:
ΑΝΩ Βασίλης Βουδούρης (αρχηγός με πολιτικά), Στράτος Λιοντής, Στράτος Παντερμαλ ής, Κώστας Κόρακας, τα αδέλφια Ιωακείμ και Σταύρος Τζιβιτζής, Γιώργος Τσακμακίδ ης.
ΜΕΣΗ Βασίλης Καλοπαναγ ιώτης, Γιώργος Τσερόπουλ ος, Δαμιανός Κεχαγιόγλ ου.
ΚΑΤΩ Δημήτρης Κούτρης, Αποστόλης Μπογιατζή ς (τερματοφύ λακας) και Κώστας Καμίνης.
Τα ονόματα προέρχοντ αι από το Στάθη Δημητρακό .