"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Σοφία Χρ. Γιαρένη Ιστορία της ζωής μου απ’ την Ελλάδα και την Τρίγλια της Μικράς Ασίας

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 28 Δεκεμβρίου 2013, 05:55:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Ευγενία Μυτιληναίου

Σοφία Χρ. Γιαρένη Ιστορία της ζωής μου απ' την Ελλάδα και την Τρίγλια της Μικράς Ασίαςhttp://www.triglianoi.gr/index.php?action=gallery;sa=view;id=597

Σοφία Χρ. Γιαρένη
Ιστορία της ζωής μου απ' την Ελλάδα και την Τρίγλια της Μικράς Ασίας, 2001, Εκδόσεις Δρακόπουλου-Κρητικού

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Στο βιβλίο αυτό (σελ. 153-154), η Σοφία Γιαρένη περιγράφει την "Ιστορική καταγωγή του Βασιλείου Ευθ. Γκικάδη"  (αν και στο εξώφυλλο αναφέρεται ως "το γένος Κιγκάδη-Κίκογλου") και μεταφέρω εδώ αυτό το άρθρο γιατί θεωρώ ότι, εκτός από την άγνωστη ιστορική καταγωγή των Γκικάδη, αναφέρονται και αρκετά σημαντικά στοιχεία για τη θέση μαγαζιών και σπιτιών της Τρίγλιας, που ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με την ταυτοποίηση κτιρίων.

Οι αγαπητοί μας συμπατριώτες, τους οποίους πρέπει να ευγνωμονούμε για τους κόπους τους για την έκδοση "Τα Τριγλιανά Νέα", μας ρώτησαν αν έχουμε ιστορικά των προγόνων μας να τα γράψουμε. Έτσι σκεφθήκαμε μέσα στην οικογένεια να γράψουμε την ιστορική καταγωγή του πατέρα μας, η οποία ήταν γνωστή μόνο στην οικογένειά μας και τούτο για τον φόβο των Τούρκων.

Σας την περιγράφω εν συντομία, θα παραλείψω πολλά για να δώσουμε χώρο και σ' άλλους. Δεν είναι καμιά φαντασία μας, είναι όπως μας την διηγότανε, άλλωστε είναι γραμμένη και σ' ένα βιβλίο του συγγραφέα μας Ευαγγελίδη και βρισκόταν στην βιβλιοθήκη του Θεομίνη Γκικάδη στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ γνωριζόμεθα με όλους τους συγγενείς μας. Καταγωγή εκ πατρός εξ Ηπείρου, ο προπάππος του ήταν ο τσέλιγγας Γκίκας, ο οποίος επί της εποχής του Αλή Πασά εξουσίαζε μια μεγάλη περιοχή σαν πριγκηπάτο, εξ ου σήμερα η οικογένεια Μποντού. Απέκτησαν παιδιά τον Βασιλειο, Θεοφάνη, Αλέξανδρο, Ευγένειο, Μαριόγκα, Αναστασία.

Ο Θεοφάνης και ο Αλέξανδρος έφυγαν στην Κωνσταντινούπολη, η Ευγένκο παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Κελέκη, η Μαριόγκα τον Καπετάν Γιώργη Κάρατση, τον Βασίλειο η χήρα μητέρα τον έστειλε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν συμμαθητής του αείμνηστου Μητροπολίτου Σμύρνης και Μητροπ. Μαμμέλη. Ήθελε να πάει για σπουδές στην Αθήνα, να γίνει γιατρός, αλλά οι συγγενείς δεν άφησαν την μητέρα του να τον στείλει, γιατί είχε κόρη να προικίσει.

Ήλθε πίσω στην Τρίγλια, άνοιξε μπακάλικο στον Χαζενέ γωνιακό κάτω από το σπίτι των Κάρατση, αλλά ύστερα από μερικά χρόνια ήθελε να επιδοθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα εμπορίου και συνεδέθη με τον εμπορικό οίκο του αδελφού του, που προόδευσε στην Κωνσταντινούπολη (Πλακωτάρη και Γκικάδη) με την συνεργασία Τσάπαρη στο Βουκουρέστι.

Αγόραζε και αλάτιζε ελιές, τις εξήγαγε στους λιμένες Ρουμανίας, Ρωσίας, Βουλγαρίας. Έκτισε την πέτρινη μεγάλη αποθήκη ελαιών στην είσοδο της Τρίγλιας, στο Σεργί, η οποία σώζεται ακόμη και που κάποτε έσωσε την Τρίγλια από τον καταρράκτη του νερού, προ του 1910. Έδιδε εργασία και βοηθούσε πολλές οικογένειες ...

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Πολύ ενδιαφέρον αγαπητέ Μάκη, το προώθησα στους απογόνους της οικογένειας στο Τορόντο.

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Η πέτρινη μεγάλη αποθήκη, που περιγράφεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου της Σοφίας Γιαρένη (σελ. 153-154), περιγράφεται και στην από 14-16/6/1907 επιστολή του Χριστόφορου Μουμτζή προς τον γιο του Αλέξανδρο (Τριγλιανό Χρονικό, σελ 44), για τις ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πλημμύρα της 24/5/1907, ως ακολούθως:

"Πρώτην προσβολήν των υδάτων της πλημμύρας υπέστη το εν  Σεργί κείμενον στερεόν μαγαζίον του κ. Θ. Γκικάδη. Τούτο ανθιστάμενον και μη κρημνησθέν απηλλάγησαν της πτώσεως της κάτω τούτου σειράς νεωτέρων οικιών, αλλά τούτων εχόντων προαύλια και μικράς θύρας και κηπάριον εκ μέρους του ρύακος, τα ορμητικώς κατερχόμενα ύδατα παρέσυραν τα εν τοις προαυλίοις ευρισκόμενα διάφορα πράγματα και σκεύη, ως και μαγειρικά".

Στο βιβλίο "Τρίγλια του Κιανού Κόλπου Προποντίδος" του Αποστόλου Τσίτερ έχει δημοσιευτεί (σελ. 33) φωτογραφία της βρύσης Τσαούς Τσεσμέ και της πέτρινης μεγάλης αποθήκης πίσω απ' αυτήν.

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Συμπληρωματικά, στο φύλλο 12/10.10.1977 των Τριγλιανών Νέων http://www.triglianoi.gr/trigliana%20nea%20pdf/%d4%e5%fd%f7%ef%f2%20%cd=012%20%20-10-10-77.pdf (σελ. 3) έχει δημοσιευτεί άρθρο της Άννας Γκικιάδη-Καφόγλου με τίτλο "Ιστορική καταγωγή του Βασιλείου Ευθυμ. Γκικάδη".

Το άρθρο αυτό είναι πληρέστερο σε πληροφορίες και φαίνεται ότι τμήματά του έχουν περιληφθεί αυτούσια στο βιβλίο της Σοφίας Γιαρένη, που εκδόθηκε το 2001.