"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Ταξίδι στην Τρίγλεια, Ιούλιος 2009

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 10 Ιουλίου 2009, 10:34:45 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Αξιωθήκαμε και φέτος να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία σε μια διαφορετική εκκλησία της Τρίγλιας. Η εκδρομή οργανώθηκε από το Σύλλογο των Απανταχού Τριγλιανών και το Παράρτημα του Συλλόγου της Νέας Τρίγλιας και έγινε στο πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου του 2009.
Το ένα πούλμαν ξεκίνησε από τη Νέα Τρίγλια στις 30 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, ενώ το άλλο πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου στις 6 το πρωί. Ταξίδεψαν αεροπορικώς και αρκετοί Τριγλιανοί από τη Ραφήνα και την Αθήνα.
Το ραντεβού μας ήταν στις 2 Ιουλίου στην Τρίγλια.
Έτσι λοιπόν, στις 2 Ιουλίου, το δικό μας πούλμαν, ξεκίνησε από την Προύσα, όπου διανυκτερεύσαμε  και μέσω Μουδανιών και Σιγής φθάσαμε στην Τρίγλια. Υποχρεωτική στάση, στη στροφή, πριν την Βαϊνού, για φωτογραφίες της Τρίγλιας. Στην Τρίγλια, συναντηθήκαμε με τους συμπατριώτες μας από την Νέα Τρίγλια που είχαν διανυκτερεύσει στην Τρίγλια και όλοι μαζί κάναμε μια βόλτα στα σοκάκια της Τρίγλιας με τον πρόεδρό μας κ. Κοκκινίδη να μας ξεναγεί στις γειτονιές από την παραλία προς τον Αγ. Στέφανο και μέχρι την Παντοβασίλισσα. Οι φιλόξενοι Τούρκοι κάτοικοι της Τρίγλιας μας χαιρετούσαν με το χαμόγελο και εμείς ανταποδίδαμε, αλλά η μη γνώση της γλώσσας ήταν ένα εμπόδιο στην επικοινωνία μας.
Στη συνέχεια περιμέναμε την άφιξη του Πατριάρχη έξω από τον Αγ. Βασίλειο. Ο Παναγιώτατος με ολιγομελή ακολουθία, κατευθύνθηκε στον Αγ. Βασίλειο, όπου όλα είχαν προετοιμασθεί για την Θεία Λειτουργία. Ο πατέρας Θεοδόσιος τέλεσε τη Λειτουργία ενώ παραβρέθηκαν και άλλοι ιερείς από το Άγιο Όρος και την ακολουθία του Πατριάρχη.

Η εκκλησία ήταν εντυπωσιακά ανακαινισμένη από τους Τούρκους που δουλέψανε με σκοπό να την καταστήσουν πολιτιστικό κέντρο. Διαθέτει ακόμη και air condition.

Η λειτουργία και το μνημόσυνο που ακολούθησε ήταν πολύ συγκινητικά για όλους του παραβρεθέντες με προεξέχοντες, τον Δήμαρχο Ραφήνας, το Δήμαρχο Νέας Τρίγλιας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών, την πρόεδρο του Παραρτήματος του Συλλόγου στη Νέα Τρίγλια, το Έλληνα Πρόξενο και άλλους. Ο Πατριάρχης μίλησε πολύ συγκινητικά για την συνάντηση των Τριγλιανών στα ιερά χώματα της Τρίγλιας και για την ειρήνη που πρέπει να χαρακτηρίζει τους δύο γείτονες λαούς.
Ακολουθησε σύντομη επίσκεψη στη μονή Μεδικίου, απέναντι από τα νεκροταφεία της Τρίγλιας.
Οι εκδηλώσεις κλείσανε με γεύμα που παρέθεσαν οι δύο Δήμαρχοι και ο Σύλλογος Απανταχού Τριγλιανών στον Πατριάρχη όπου προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα (βλ σχετικές φωτογραφίες).

http://www.flickr.com/photos/basil_s/sets/72157621098078791/show/
Το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών συνέχισε την ξενάγηση για την Τρίγλια μετά τον καφέ που απολαύσαμε στον λόφο ψηλά με την ωραία θέα.
Εγκαταλείψαμε την ωραία Τρίγλια χωρίς να την χορτάσουμε όσο θα θέλαμε και με την υπόσχεση να ξανάρθουμε να ξαναζήσουμε τις ωραίες αυτές στιγμές.
Η επόμενη ημέρα για μας ξεκίνησε με μια ξενάγηση στην Προύσα. Θυμηθήκαμε τα ακούσματα για όσα υπέφεραν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας στον πρώτο διωγμό στην Προύσα. Ακολούθησαν πολλά χιλιόμετρα μέχρι το Αιβαλί, όπου φθάσαμε το απόγευμα.
Πήγαμε στα Μοσχονήσια, απέναντι από το Αιβαλί μας και είδαμε την εντυπωσιακή εκκλησία των Ταξιαρχών με υποστηρίγματα  προκειμένου να μην καταρρεύσει.
Είδαμε ακόμη το στέκι του Μπαλή και άλλα όμορφα παλιά αρχοντικά εγκαταλελειμμένα ...στην τύχη τους.
Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με το Ασκληπείο της αρχαίας Περγάμου και την Ακρόπολη της Αρχαίας Περγάμου. Καλοδιατηρημένα τα αρχαία ελληνικά μνημεία που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Ήταν μια επίσκεψη που άξιζε πέρα για πέρα τον κόπο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στην παλιά πόλη στο Αϊβαλί όπου καταλάβαινες από την ποιότητα και την αρχιτεκτονική των ελληνικών σπιτιών των αρχών του 20ου αιώνα τον πολιτισμό και  τον πλούτο των κατοίκων του.
Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε μια ξενάγηση στην αρχαία Τροία που αν και σώζονται λίγα μνημεία αναγνωρίζει κανείς τη στρατηγική θέση της πόλης και συνδέει τα ευρήματα που αντικρίζει με όσα πολλές φορές έχει διαβάσει στην Ιλιάδα.  
Αφιχθήκαμε στη Θεσσαλονίκοι στις 12 το βράδυ κουρασμένοι αλλά απόλυτα ευχαριστημένοι από όσα ζήσαμε τις ημέρες αυτές.