"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Ξεκίνησε από alekostriglia, 15 Ιουλίου 2010, 11:04:19 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

alekostriglia

alekostriglia


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ:  ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

ΠΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Ν.ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1940-1970

Οι προοδευτικοί και φιλήσυχοι κάτοικοι της Ν. Τρίγλιας ήταν πολύ εργατικοί.
Όταν γύριζαν από τις αγροτικές τους εργασίες: (όργωμα σκάλισμα, πότισμα κλάδεμα, λιομάζωμα κ. άλλες ) είχαν τον δικό τους τρόπο να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν και να χαρούν.
Είχαν έντονη την επιθυμία της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Ξεχνούσαν την κούραση της χειρωνακτικής εργασίας και τα βράδια πήγαιναν στα καφενεία του χωριού.
Εκεί άρχιζαν τα χωρατά και τα πειράγματα.
Πόσα στρέμματα όργωσες, Ζαφείρη, σήμερα;. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έδιναν κι έπαιρναν.      
Σε άλλη παρέα άκουγες:
- Βρε, Ξήκη, πώς όργωσες με τόση ξηρασία; Δεν κατάλαβες ότι θα σπάσει το υνί; (γενί).
Τα καφενεία ήταν κέντρα συνάντησης και αναφοράς. Εκεί μάθαιναν τα νέα του χωριού. Άκουγαν και σχολίαζαν τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο.
Όταν έρχονταν οι Γεωπόνοι στο χωριό, στα καφενεία γίνονταν η ενημέρωση  για νέες μεθόδους καλλιεργειών. Μετά ακολουθούσε το τσιπουράκι με τον μεζέ. Επίσης τα βράδια παίζανε διάφορα παιχνίδια με την τράπουλα και το τάβλι. Έπαθλο ήταν ένα λουκούμι που το περιμέναμε τα παιδιά στο σπίτι μας ξυπνητά. Όταν οι πατεράδες μας έχαναν στα χαρτιά, αγοράζανε το λουκούμι από το καφενείο και μας το φέρνανε στο σπίτι. Αυτό ήταν το γλυκό που μπορούσαν να μας φέρουν.
Οι γυναίκες είχαν το δικό τους τρόπο ψυχαγωγίας. Το καλοκαίρι οι συναντήσεις γινόταν στις γειτονιές. Τον χειμώνα γύρω από το τζάκι ή την σόμπα έπλεκαν κάλτσες και πουλόβερ για όλη την οικογένεια. Τα κορίτσια κεντούσαν την προίκα τους με μεράκι, τραγουδώντας παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, ή λέγοντας ατελείωτες αληθινές ιστορίες από την παλιά Τρίγλια.
Οι Τριγλιανοί μεγάλη βαρύτητα και σημασία έδιναν στα πανηγύρια. Τιμούσαν με ευλάβεια και ιερή κατάνυξη τους προστάτες Αγίους: Τον άγιο Αθανάσιο στις 2 Μαΐου, την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου και την πολιούχο Παναγία την Παντοβασίλισσα στις 15 Αυγούστου που την έφεραν από την παλιά Τρίγλια.
Οι προετοιμασίες για το πανηγύρι κινητοποιούσαν όλο το χωριό. Όλοι συμμετείχαν στις περιφορές του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Παρασκευής.
Οι καφετζήδες πήγαιναν με τις πλατφόρμες και έφερναν καρέκλες και τραπέζια από τα διπλανά χωριά. Έκλειναν ορχήστρες με τραγουδιστές. Πολλοί χωριανοί πήγαιναν τα δικά τους τραπέζια και καρέκλες γιατί δεν έφθαναν αυτά που είχε το καφενείο. Αυτό ήταν ένας τρόπος να κλείσεις τραπέζι που λέμε σήμερα. ΤΟ βράδυ ήταν υπέροχα με το κλαρίνο και το βιολί. Για να χορέψεις έπρεπε να δώσεις χαρτάκι για σειρά (παραγγελιά).
Ερχόταν και πολλοί μικροπωλητές οι οποίοι έδιναν ζωντάνια και κίνηση στον χώρο του πανηγυριού.
Εκείνο όμως που μένει αξέχαστο σε όλους μας ήταν η βόλτα στον κεντρικό δρόμο, από τις αποθήκες του συνεταιρισμού μέχρι το καφενείο του Σγουρή που είναι σήμερα. Τα αυτοκίνητα περνούσαν μέσα από την βόλτα.
Η βόλτα ήταν το μεγαλύτερο νυφοπάζαρο για τους νέους της Τρίγλιας και των γύρω χωριών. Άκουγες: « Μαρή, ποιος είναι αυτός που κάνει βόλτα με τον Κώστα;»
- «Βρε παιδιά, ποια είναι αυτή με την Μαρία;
Άκουγες: «Σαλονικιά.» Πόσα ζευγάρια γίνανε σε αυτήν την βόλτα.........!»
Όμορφα χρόνια, ανέμελα!
Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση των Τριγλιανών ήταν: οι γάμοι, τα βαφτίσια, τα αρραβωνιάσματα, τα καρναβάλια, οι ονομαστικές εορτές. Αυτό που ήταν όμως χαρακτηριστικό ήταν η απρογραμμάτιστη διασκέδαση στο καφενείο. Εκεί που παίζανε «ξερή» το γυρνούσανε στο τσίπουρο ή τη ρετσίνα. Αν οι πατεράδες μας μάς εύρισκαν στην πλατεία, μας έστελναν στο σπίτι: «Πάνε στην μάνα σου και πες την να βάλει ό,τι έχει για μεζέ και να το φέρεις».

Τις φωτογραφίες που θα δείτε είναι από τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, από πανηγύρια, από καρναβάλια, από ονομαστικές εορτές, από αρραβωνιάσματα, από τη θάλασσα και από άλλες εκδηλώσεις των Τριγλιανών. Σας ευχαριστώ όλους που με αγάπη με εμπιστευτήκατε από το προσωπικό σας Αρχείο αυτό το πολύτιμο υλικό. Σήμερα μπορούμε όλοι να χαρούμε τις φωτογραφίες, οι δε πρωταγωνιστές που απεικονίζονται να θυμηθούν τα νιάτα τους.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 23-7 ΈΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ  ΤΙΣ 27-7-2010

ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

triglianos - admin foroum

triglianos - admin foroum

Μπράβο Κυρ Αλέκο, χαίρομαι που είσαι έτσι δημιουργικός. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην εκθεση και να δούμε και εδώ τις φωτογραφίες, στην εικονοθήκη μας βέβαια.
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσουμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστούμε, αναπτύσοντας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.