"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Ν έ ε ς ε π ο χ έ ς, ν έ α ή θ η …

Ξεκίνησε από Παναγιώτης Στρούβελης, 11 Οκτωβρίου 2009, 11:10:08 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Παναγιώτης Στρούβελης

Παναγιώτης Στρούβελης

Ν έ ε ς   ε π ο χ έ ς,  ν έ α   ή θ η ... ονομάζετε το editorial στο τεύχος 124 των Τριγλιανών Νέων.
Σας το μεταφέρω και εδώ, για όσους δεν έχουν μπορέσει να διαβάσουν την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας, που ομολογουμένος καταφέραμε να είναι πιο ευκολοδιάβαστη απο τα προηγούμενα φύλλα της ηλεκτονικής μορφής.

Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας, τα «Τριγλιανά Νέα» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1975. Υπεύθυνοι της εφημερίδας ήταν τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μπόλκας και ο γραμματέας Σταύρος Σακελλαρίδης. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα η έκδοση της εφημερίδας την εποχή εκείνη. Υπήρχαν μάλιστα και δύο ανταποκριτές ένας από το Παράρτημα της Ραφήνας, ο Θανάσης Γιακουβάκης και ένας από το παράρτημα της Νέας Τρίγλιας, ο Σταύρος Μαργαρίτης.
Την εφημερίδα την αγκάλιασαν τότε όλοι οι Τριγλιανοί γιατί έτσι μάθαιναν νέα για τους συμπατριώτες τους που βρισκόταν σε άλλα μέρη της Ελλάδος και μέσα από τις αφηγήσεις και την ύλη της εφημερίδας θυμόταν νοσταλγικά τη ζωή που ζήσανε στην όμορφη πατρίδα τους. Την εφημερίδα συνέχισαν με ζήλο οι άξιοι Τριγλιανοί Μήτσου, Καλεμκερής και Βακαλόπουλος στα χρόνια που πέρασαν, που έδωσαν τη σκυτάλη στους νεώτερους...
Από το πρώτο τεύχος πέρασαν τριαντατέσσερα χρόνια. Οι πρόσφυγες Τριγλιανοί της πρώτης γενιάς έχουν σχεδόν όλοι φύγει από τη ζωή. Οι Τριγλιανοί της δεύτερης γενιάς, είναι αυτοί που γνώρισαν και αγάπησαν την Τρίγλια από τα ακούσματα των γονέων τους.
Επισκέφθηκαν την Τρίγλια και αναζήτησαν τα σπίτια των γονιών τους και τα μέρη που άκουγαν από παιδιά, τη Βαϊνού, το Ντερέ, την εκκλησία της Παντοβασίλισσας και τόσα άλλα, στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν τη γενέθλια γη των δικών τους ανθρώπων και να τους ξαναζωντανέψουν στη μνήμη τους.
Οι γενιά που ακολούθησε δεν είχε την ευτυχία να ακούσει «από πρώτο χέρι» τις αφηγήσεις για την Τρίγλια. Όλοι όμως οι νέοι Τριγλιανοί, γνωρίζουν την καταγωγή τους.

Ξεκινάει λοιπόν στη νέα γενιά ένα ενδιαφέρον ταξίδι αναζήτησης για τις ρίζες. Όχι όμως με τον τρόπο που το έκαναν οι προηγούμενες γενιές.
Αυτή τη φορά η διαδρομή είναι μέσα από το Internet. Ας συστηθούμε λοιπόν ηλεκτρονικά. Ας ανταλλάξουμε τις φωτογραφίες μας, ας πούμε που κατοικούμε, ας πούμε τι μας αρέσει και δυο πράγματα για τον εαυτό μας.
Έτσι οι Τριγλιανοί της τρίτης γενιάς, θα γνωριστούμε μεταξύ μας και θα δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική κοινότητα Τριγλιανών, έστω κι αν μένουμε χιλιόμετρα μακριά.
Μετά, θα ανταλλάξουμε μηνύματα για ό,τι μας ενδιαφέρει, για το ταξίδι που κάναμε φέτος στην Τρίγλια ή για τον καφέ που θα πιούμε όλοι που γνωριστήκαμε στο Internet, στην Ραφήνα. Και μαζί μ΄ αυτά θα διαβάσουμε και τις ιστορίες της Τρίγλιας, ή θα δούμε τα βίντεο στο Internet για τους παλιούς που αφηγούνται τις ιστορίες της.
Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγει η νέα γενιά των Τριγλιανών προκειμένου να δημιουργήσει την κοινότητά της.
Έτσι γνωρίζονται τα μέλη της, επικοινωνούν καθημερινά και αναλαμβάνουν δράσεις όπως ταξίδια, επαφές, εκδηλώσεις. Η «αλησμόνητη Τρίγλια» ξαναζεί και ενώνει όλους τους νεώτερους Τριγλιανούς με ένα πρωτόγνωρο τρόπο μέσα από τα γοητευτικά μονοπάτια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ας λύσουμε κι εμείς τους κάβους και ας σαλπάρουμε με
τους νεότερους Τριγλιανούς με καπετάνιους τον Παναγιώτη και τον Αλέκο, στο γοητευτικό ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη μας. Το όνομα του σκάφους μας; www.triglianoi.gr

Βασίλης Σακελλαρίδης
Χαίρομαι ιδιαίτερα, που επιτέλους υπάρχει διαδικτυακά, ένας χώρος να φιλοξενήσει και ενώσει ταυτόχρονα, τα Δύο χωριά των Τριγλιανών, αλλά και όσους Τριγλιανούς δεν βρίσκονται σε αυτά.  Ευελπιστώ στην ευαισθητοποίηση σας, ώστε να καταγράψουμε σημερινές ενημερώσεις, αλλά και την ιστορία του μερά μας.

alekostriglia

alekostriglia

Να ξέρεται ότι και χωρίς ναυτικό φυλλάδιο σας δεχόμαστε για το ταξίδι μας στο διαδίκτυο και στην αγαπημένη μας Τρίγλια και Ραφήνα.
Αλέκος.