* * * Αγαπητοί Πατριώτες, θα ήταν θαυμάσια ενέργεια να κάνετε εγγραφή, ώστε να συμμετέχετε ως μέλη μας, στην προσπάθεια αυτή.* * * Αν, είστε ήδη μέλη μας, συνδεθείτε με τον λογαριασμό που έχετε.* * * Ευχαριστούμε.* * *

Τελευταία μηνύματα

#1

Το βιβλίο «Φίλιππος Ε. Καβουνίδης, Ένας γνήσιος γιος της Τρίγλιας, Θυμάμαι...», έλειπε από τη βιβλιογραφία της Τρίγλιας. Επομένως πρέπει να συγχαρώ τον κ. Φίλιππο Καβουνίδη, που με το βιβλίο του, φωτίζει –από την πλευρά της οικογένειας Καβουνίδη- τα κρίσιμα γεγονότα της εγκατάλειψης της αλησμόνητης πατρίδας, της Τρίγλιας με την επιχείρηση σωτηρίας χιλιάδων Ελλήνων που με προσωπικές ενέργειες ο φιλόπατρις εφοπλιστής οργάνωσε και εκτέλεσε με επιτυχία κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. 

Πρόκειται κατά κύριο λόγο, για μια βιογραφία του καπετάνιου Φίλιππου Καβουνίδη, του μεγάλου ευεργέτη των Τριγλιανών. Βασίζεται περισσότερο στα κείμενα και στις αφηγήσεις του γιου του, Χρυσόστομου Καβουνίδη που ο συγγραφέας του βιβλίου και εγγονός του καπετάνιου συνέλεξε με επιμέλεια και τα καταγράφει με τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ο Φίλιππος Καβουνίδης, αναθρεμένος με τις αξίες της οικογένειάς του, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ευφυϊα και την τόλμη του προς όφελος της πατρίδας του και της οικογένειάς του. Ορφανός από μικρή ηλικία και επιφορτισμένος να συντηρήσει την οικογένειά του, ασχολήθηκε με το εμπόριο, σταδιακά και με επιμονή, έγινε ο ίδιος κατετάνιος και μεγάλωσε το στόλο των καραβιών του. Βοήθησε πολλούς Έλληνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας να διαφύγουν στην Ελλάδα ώστε να μην οδηγηθούν στα τάγματα εργασίας. Καταδικάστηκε από το κομιτάτο των νεοτούρκων. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη, αδελφή του μητροπολίτη Σμύρνης που του στάθηκε άξια στις δυσκολίες και στην ανατροφή των παιδιών τους. Έλαβε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις για τη σωτηρία των Τριγλιανών, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την επιχείρηση διάσωσης με τα πλοία του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια του τη ζωή, τον Αύγουστο του 1922.  Μετέφερε τους συμπατριώτες του και άλλους Έλληνες με επιτυχία σε ασφαλή λιμάνια και από εκεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος με την οικογένειά του είχαν ήδη εγκατασταθεί στον Πειραιά. Δύσκολες εποχές για την Ελλάδα και για την επιχειρηματικότητα, την περίοδο του μεσοπολέμου. Η οικογένεια του Φίλιππου Καβουνίδου παρά τις αντιξοότητες δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται. Πάντα στις κρίσιμες αποφάσεις ξεχώριζε η προσωπικότητα του καπετάνιου.

Το βιβλίο δεν είναι μόνο μια εξαιρετική βιογραφία του μεγάλου τέκνου της Τρίγλιας, που διέσωσε όλους του Τριγλιανούς με προσωπικές του ενέργειες. Είναι ακόμη, μια απολαυστική περιήγηση στον κόσμο που έζησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, στις αρχές του εικοστού αιώνα, στην Μικρά Ασία, διακρίνοντας πίσω από τις γραμμές των αφηγήσεων τις συνήθειες της εποχής, το πνεύμα των συναλλαγών, τις αρχές και τις αξίες των ανθρώπων.

Η έκδοση που έγινε το 2022, είναι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με σκληρό εξώφυλλο και  ιδιαίτερα προσεγμένη στα γραφιστικά, στα τυπογραφικά, στο χαρτί και στην εν γένει αισθητική.

Συγχαρητήρια στο δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου κ. Μπουρνού και στο δημοτικό συμβούλιο που ανέλαβαν  τις δαπάνες της έκδοσης. Ακόμη συγχαίρω και τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας κ. Κική που –όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του- είχε την ιδέα της καταγραφής των γεγονότων από τα οικογενειακά αρχεία προκειμένου να διασωθούν και παρακίνησε για το σκοπό αυτό, το συγγραφέα.

Βασίλης Σακελλαρίδης
31/5/2023
#2
                                               Η ανάσταση των Ιστιοφόρων

Διαβάζω άρθρο ατην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"  (25/6/23)με τίτλο "Τα πλοία ξαναβάζουν κατάρτια και πανιά" και συνοπτικά σας μεταφέρω τα εξής:  Επιστροφή στην αξιοποίηση του ανέμου και για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα είναι μια από τις λύσεις που εξετάζονται σε διεθνές  επίπεδο από ερευνητικές ομάδες και βιομηχανίες.  Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν συστήματα θαλάσσιας πρόωσης  με την χρήση της αιολικής ενέργειας για μεγάλα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια.
Το σύστημα Seawing μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων (εξοικονόμηση) και των εκπομπών  αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή κατά μέσο όρο 20%.
#3
Α.Ο.Τ Ραφήνας / Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΗΣ
Τελευταίο μήνυμα από Στάθης Δημητρακός - 17 Μαΐου 2023, 06:17:19 ΜΜ
Διαβάζω σήμερα στα «ΝΕΑ» (17/5/2023) στο ένθετο Ομάδα σελ.33 για ένα δικό μας παιδί που τόσο αγαπήσαμε στην Τρίγλια Ραφήνας, για τον Βασίλη τον Μάντζη. Ο Βασιλάκης ο Μάντζης από το Γραμματικό (γεννήθηκε το 1991) πήγαινε στο ΓΕΛ Μαραθώνα και πολύ νέος αγωνίστηκε στην Μάχη Μαραθώνος. Ήρθε στην Τρίγλια  Ραφήνας και έπαιξε την περίοδο 2012-2015 στην Γ' Εθνική. Αγαπήθηκε πολύ από εμάς. Ήταν νέος, ωραίος, επιθετικός παίχτης, έκανε τις αντίπαλες ομάδες άνω-κάτω, μας εντυπωσίαζε σε κάθε ματς. Ένα σπάνιο ταλέντο, ένα πολύ καλό και γελαστό παιδί.

Ο Βασίλης έκανε μεγάλα παιχνίδια με την ομαδάρα της Τρίγλιας Ραφήνας (Γ' Εθνική). Έγινε επαγγελματίας το 2015-2017, έπαιξε στον Κισσαμικό Χανίων (Β' Εθνική). Μεταγράφηκε στην ομάδα του Βόλου Ν. Π.Σ. Βόλου (Μπέος) και έπαιξε το 2017-2020. Μεταπήδησε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας Κύπρου 2020-2021. Αγωνίστηκε δυο χρονιές τώρα με τον Ιωνικό Νίκαιας (2021-2023).

Τα σημερινά «ΝΕΑ» αναφέρουν: «Ο επόμενος σταθμός του Μάντζη»:
«Ο Ιωνικός υποβιβάστηκε κι ο πρώτος σκόρερ του ο Βασίλης Μάντζης, ψάχνει που θα συνεχίσει, αφού λογικό είναι να θέλει να παραμείνει στην Super League 1. Όπως μαθαίνω ο παίκτης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Αστέρα Τρίπολης, καθώς ο Χερόνιμο Μπαράλες είναι στη δύση του και η πελοποννησιακή ομάδα χρειάζεται απαραιτήτως φορ. Οψόμεθα λοιπόν...».     

#4
 
Η ελπιδοφόρος ομάδα Κ-18 Τρίγλιας Ραφήνας νίκησε στο μεγάλο τελικό του πρωταθλήματος της Κ-18 της ΕΠΣΑΝΑ που διεξήχθη στα Καλύβια Αττικής την Κ-18 του Α.Ο Γ. Παθιακάκης με σκορ 2-1. Η ομάδα της Ραφήνας από το 55' έπαιζε με 10 παίκτες. Οι νεαροί παίκτες της Τρίγλιας Ραφήνας πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μετέφεραν την κούπα του πρωταθλήματος θριαμβευτικά στην Ραφήνα.
#5
Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις έναν παλιό ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο με τον γιό του η των εγγόνο του να βγαίνει  αναμνηστική φωτογραφία, μετά από 10 20 και 30 χρόνια, να βλέπεις πάλι των (Μαντά) να είναι κάτω από τα γκολπόστ εχθές ήταν μαγεία συγχαρητήρια και στο τιμ της Ραφήνας και σε όλους τους εμπλεκόμενους.
ΚΟΚΚΑΛΑ ΑΛΕΚΟΣ

https://www.facebook.com/groups/triglia/permalink/3324893524442638/
#7
                       ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Κ-18
             ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΏΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ (ΕΠΣΑΝΑ)
                       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
           
                   Κ-18 Α.Ο Γ.ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ - Κ-18 ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

                        ΣΑΒΒΑΤΟ 13/5/23, ΩΡΑ 3.30 Μ.Μ
#8
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας και του Αντιδημάρχου Ν. Προποντίδας κ. Καραπανταζή, οργανώθηκε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου βετεράνων ποδοσφαιριστών της Τριγλίας Ραφήνας και του Π.Ο.Τ. Νέας Τρίγλιας. Ο αγώνας έγινε το Σαββάτο 6/5/2023 στο γήπεδο της Ν.Τρίγλιας.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν ευρεία νίκη. Το πνεύμα αδελφοσύνης που επικράτησε ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τα πολλά χαμόγελα και χειροκροτήματα του κόσμου στην κερκίδα, δημιούργησαν μια αξέχαστη ατμόσφαιρα. Στο τέλος του αγώνα απενεμήθηκαν αναμνηστικά. Τίμησαν την εκδήλωση ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας κ. Καρράς και ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Μπουρνούς, τα συμβούλια του Συλλόγου Απανταχου Τριγλιανών με το Παράρτημα Ν. Τρίγλιας, του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας και πλήθος μελών και φίλων. Όλοι εκφράσανε την επιθυμία η εκδήλωση αυτή να καταστεί θεσμός και αφορμή για συναντήσεις και επαφές μεταξύ των Τριγλιανών απογόνων της Ραφήνας και Νέας Τρίγλιας.


Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δειτε και να κατεβάσετε από
https://www.dropbox.com/sh/ee3sy33ee524cqi/AAAxfR9X3InEukl7sdFdc4Maa?dl=0
Βασίλης Σακελλαρίδης
#9
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ Κ-18
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ -ΕΠΣΑΝΑ
ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ:

1.Η Κ-18 ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΗΝ Κ-18
ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3Β -VALENCIA FC ACADEMY GREECE ΜΕ ΣΚΟΡ 6-2

2.H K-18 A.O Γ.ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ ΤΗΝ Κ-18
ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-0.
#10
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ Κ-18 ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΠΣΑΝΑ ΕΙΧΕ
Η ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 3-Β(VALENCIA FC ACADEMY
GREECE) ME ΣKOΡ 6-2.