Αποστολέας Θέμα: ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8 ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ  (Αναγνώστηκε 70 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 106
 • -Λαμβάνω: 53
 • Μηνύματα: 787
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
 • Φύλο: Άντρας
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8 ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ
« στις: 22 Αύγουστος 2021, 10:17:57 πμ »

Την Τετάρτη 25 /8/ 2021 και ώρα 6 μ μ. η Τρίγλια Ραφήνας στο Δημοτικό γήπεδο Ραφήνας αντιμετωπ ίζει σε φιλικό αγώνα τον ιστορικό Βύζαντα Μέγαρων.


 
Ο  Α.Γ.Σ  ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ


Ο Αθλητικός Γυμναστικ ός Σύλλογος Βύζας Μεγάρων είναι αθλητικό και ποδοσφαιρ ικό σωματείο με έδρα τα Μέγαρα. Έτος ίδρυσης είναι το 1928 με χρώματά κίτρινο -μαύρο, έμβλημά του είναι η κεφαλή του Βύζαντα, οικιστή της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου .


Έχει αγωνιστεί σε όλες τις Εθνικές κατηγορίε ς και από την αγωνιστικ ή περίοδο 2016-17 αγωνίζετα ι στις διοργανώσ εις της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής. Παραδοσια κή έδρα του συλλόγου αποτελεί το Δημοτικό γήπεδο Μεγάρων, ωστόσο όμως χρησιμοπο ιεί εναλλακτι κά και το Δημοτικό στάδιο Μεγάρων «Μεγαρέων Ολυμπιονι κών».


ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΡΑ – Ο ΒΥΖΑΣ -  ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Τα  Μέγαρα είναι πόλη της Δυτικής Αττικής, με αρχαιότατ η ιστορία. Βρίσκεται στην ίδια θέση και με το ίδιο όνομα από τους πρώιμους ιστορικού ς χρόνους. Έφθασε σε μεγάλη ακμή τον7ο αι. π.Χ. ,υπό τον τύραννο Θεαγένη.


Τον ίδιο αιώνα ,τον 7ο αι. π.Χ. οι ελληνικές πόλεις συναγωνίζ ονταν για την επέκταση του δικτύου αποικιών τους. Τα Μέγαρα, ως δωρική αποικία, είχαν αποδυθεί με τη σειρά τους σε μια τέτοια επεκτατικ ή προσπάθει α. Μερικές από τις πιο γνωστές τα Υβλαια Μέγαρα το728 π.Χ. στη Σικελία, τον Αστακό το712 π.Χ. στη Βιθυνία, την Κυζικο το 675π.Χ στην Προποντίδ α, ,την Χαλκηδόνα 674π.Χ. στο Βόσπορο.
Ο Βύζας η Βύζαντας ονομάζετα ι ο γενάρχης των Μεγαρέων και κατά παράδοση γιος του βασιλιά Νισου


Ο βασιλιάς Νίσος είχε αποστείλε ι πρεσβεία στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει πού θα έπρεπε να κατευθυνθ εί ο γιος του Βύζας ως οικιστής. Το μαντείο συμβούλεψ ε το Βύζαντα να εγκαταστα θεί απέναντι «από την πόλη των τυφλών». Φτάνοντας στο σημείο όπου η Προποντίδ α συναντά το Βόσπορο, ο Βύζας αντιλήφθη κε τι του είχε πει το μαντείο. Η τοποθεσία απέναντι από τη Χαλκηδόνα συνδύαζε μοναδικά τοπογραφι κά χαρακτηρι στικά: στο σημείο αυτό ο Βόσπορος, που συνέδεε τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδ α και τελικά με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σχημάτιζε έναν εξαιρετικ ά προφυλαγμ ένο κόλπο, τον Κεράτιο. Από ξηράς η τοποθεσία προφυλασσ όταν από υψώματα, ενώ τα νερά που κυλούσαν σε χειμάρρου ς και ποταμούς εξασφάλιζ αν την ύδρευση. Επιπλέον η βλάστηση ήταν πλούσια, ιδιαίτερα σε ψηλά δέντρα που πρόσφεραν πολύτιμη ξυλεία για την οικοδομικ ή και τη ναυπηγική . Ο Βύζας θεώρησε πως οι κάτοικοι της γειτονική ς Χαλκηδόνα ς πρέπει να ήταν οι «τυφλοί» που παραγνώρι σαν τα μοναδικά προνόμια της θέσης αυτής και προχώρησε στην ίδρυση του Βυζαντίου, της πόλης στην οποία έδωσε το όνομά του, στη θέση όπου μετά από αιώνες ιδρύθηκε η  Κωνσταντι νούπολη.. Ως χρονολογί α ίδρυσης της πόλης του Βυζάντιου από τον Βύζαντα  θεωρείται το 667 π.Χ.


Η ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ


Η νέα πόλη των Μέγαρων πήρε τη σημερινή της μορφή το 1830. Σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης και η περιώνυμη ’Κρήνη του
Θεαγενους’’.
Στην περιοχή των Μέγαρων υπάρχουν σημαντικά και περιώνυμα Μοναστήρι α ,καθώς πολλοί ναοί και ξωκκλήσια .
Αναφέρουμ ε το μικρό ναό του Αι Γιάννη τον Χορευταρά ,σύμφωνα με τη παράδοση οικοδομήθ ηκε μέσα σε ένα μερόνυχτο στα χρονιά της τουρκοκρα τίας . Από τη χαρά τους οι νέοι των Μεγάρων πιάστηκαν στο χορό που συμβολίζε ι μεταφορά των λιθαριών χέρι χέρι , με τα χέρια πιασμένα σταυρωτά. Αυτή είναι  η αρχή του Χορού της Τράτας  που πραγματοπ οιείται κάθε Τρίτη του Πάσχα. Ο Χορός της Τράτας τραγουδιέ ται μόνο από γυναίκες και χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων αλλά με χρωματισμ ό της φωνής που γνωρίζουν παραδοσια κά οι Μεγαρίτισ σες.
Οι κάτοικοι των Μέγαρων ασχολούντ αι κυρίως με τη γεωργία, την πτηνοτροφ ία και την αμπελουργ ία, υπάρχουν ελαιώνες ,αμπέλια, περιβόλια , φιστικιές . Είναι η πιο πτηνο- παραγωγικ ή πόλη της Ελλάδας.


Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 106
 • -Λαμβάνω: 53
 • Μηνύματα: 787
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
 • Φύλο: Άντρας
Απ: ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8 ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ
« Απάντηση #1 στις: 25 Αύγουστος 2021, 10:11:57 μμ »
ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤ ΙΚΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ- ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ 1-0

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal