Απανταχού Τριγλιανοί Απόγονοι

Σύλλογοι και φορείς των Απανταχού Τριγλιανών => Σύλλογος των Απανταχού Τριγλιανών => Μήνυμα ξεκίνησε από: Βασίλης Σακελλαρίδης στις 20 Δεκέμβριος 2012, 11:38:10 μμ

Τίτλος: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΤΕΡ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ
Αποστολή από: Μέλος Φόρουμ στις 20 Δεκέμβριος 2012, 11:38:10 μμ
Συνέλεξα με προσοχή τις παλιές κασέτες που βρήκα σκονισμέν ες σε μια γωνιά, στον προσωρινό χώρο που είχαν μεταφερθε ί τα αρχεία και όλο το υλικό του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανώ ν. Τις άκουσα με προσοχή και μετά τις ψηφιοποίη σα. Οι πιο πολλές αφορούσαν ηχογραφήσ εις από τις παλιές γενικές συνελεύσε ις του Συλλόγου. Από τις υπόλοιπες, ξεχώρισα την αφήγηση του Απόστολου Τσίτερ στο τριγλιανό γλωσσικό ιδίωμα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρο ν γιατί δεν ομιλείται πια το τριγλιανό ιδίωμα αλλά και γιατί ο Τσίτερ περιγράφε ι την Τρίγλια με τα μάτια του ανθρώπου που γεννήθηκε και έζησε στην Τρίγλια.

Μεθαύριο Σαββάτο 22/12/2012, ο Σύλλογός μας οργανώνει την ομιλία της συμπατριώ τισσάς μας κας Ελένης Παπαδοπού λου, στη Θεσσαλονί κη με θέμα "Το γλωσσικό ιδίωμα της Τρίγλιας Βιθυνίας". Σκέφθηκα ότι θα ήταν ωραίο να άκουγε το ακροατήρι ο στα πλαίσια της ομιλίας και το ολιγόλεπτ ο ηχητικό απόσπασμα του Τσίτερ. Μίλησα με την κα Παπαδοπού λου που βρήκε πολύ ωραία την πρόταση και συμφώνησε .

Η δεύτερη σκέψη που έκανα ήταν πως θα είχε πολύ ενδιαφέρο ν αν "έντυνα" το ηχητικό ντοκουμέν το με εικόνες τις Τρίγλιας. Εργάστηκα δύο απογεύματ α για να συγκεντρώ σω το υλικό, να μάθω τα προγράμμα τα που παράγουν βίντεο, να κάνω κανάλι στο yutube κλπ και κατάφερα να ετοιμάσω αυτό το φιλμάκι των 8 λεπτών. Το αφιερώνω σε όσους προσέφερα ν υπηρεσίες στο Σύλλογό μας και τον κράτησαν ζωντανό μέχρι τώρα. Ελπίζω να το απολαύσετ ε.
http://www.youtube.com/v/6nn6s3gsYCk?fs=1&hl=el_GR

Βασίλειος Σακελλαρί δης
 
Τίτλος: Απ: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΤΕΡ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ
Αποστολή από: Μέλος Φόρουμ στις 21 Δεκέμβριος 2012, 12:53:11 μμ
Αγαπητέ Βασίλη, πολύ ωραία δουλειά κάνατε, τα συγχαρητή ρια μου.
Τίτλος: Απ: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΤΕΡ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ
Αποστολή από: Μέλος Φόρουμ στις 14 Αύγουστος 2018, 05:32:04 μμ
Μετέτρεψα την προφορική περιγραφή του Απ. Τσίτερ σε γραπτό κείμενο, για τη μελέτη και τον εντοπισμό των σπιτιών, μαγαζιών, τοπωνυμίω ν κλπ, από την ομάδα έρευνας που εργάζεται για το σκοπό αυτό, και νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί η ημερομηνί α ή έστω το έτος που ηχογραφήθ ηκε η μαρτυρία αυτή.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal