Αποστολέας Θέμα: Λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο Τρίγλιας Βιθυνίας  (Αναγνώστηκε 3044 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

alekostriglia

  • Επισκέπτης
Την Τρίγλια της Βιθυνίας επισκέφθη κε την 2/7/2009 ο Οικουμενι κός Πατριάρχη ς Βαρθολομα ίος, ο οποίος χοροστάτη σε στην Θεία Λειτουργί α που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου παρουσία δεκάδων προσκυνητ ών από την Νέα Τρίγλια και την Θεσσαλονί κη μέλη του Σωματείου Απανταχού Τριγλιανώ ν και απο την Ραφήνα και την Πόλη.
Η πλειοψηφί α των Ελλαδιτών προσκυνητ ών ταξίδεψαν στην Τρίγλια από την Ραφήνα της Αττικής και τη Νέα Τρίγλια της Χαλκιδική ς. Απόγονοι προσφύγων από την Τρίγλια, οι οποίοι «επέστρεψαν» για να τιμήσουν την πατρογονι κή γη, να θυμηθούν τους συγγενείς και τους συμπατριώ τες που έφυγαν από την ζωή, να ανάψουν το νοητό κανδήλι τις μνήμης.
Σήμερα η Τρίγλια (Zeytinbağ ı η τουρκική ονομασία της), κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, κατοικείτ αι από 2.500 κατοίκους .
Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσ ε για αιώνες συμπαγής ελληνόφων ος και χριστιανι κός πληθυσμός, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Είναι ο τόπος καταγωγής του μετέπειτα Μητροπολί τη Σμύρνης και εθνομάρτυ ρα Χρυσοστόμ ου καθώς και του αοίδιμου Μητροπολί τη Αυστρίας Χρυσοστόμ ου Τσίτερ.
Ο οικισμός έχει χαρακτηρι στεί πλέον παραδοσια κός και δεν επιτρέπετ αι η αλλοίωση του αρχιτεκτο νικού χαρακτήρα των κτηρίων. Στενά σοκάκια διατρέχου ν την μικρή πόλη, πολλά από τα οποία οδηγούν σε ερειπωμέν ες βυζαντινέ ς Εκκλησίες . Σημαντικό μνημείο είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, σήμερα Φατίχ Τζαμί.
Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου, που τελέσθηκε η Θεία Λειτουργί α, μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργο ύσε από τις τοπικές αρχές ως αίθουσα τελετών για πολιτικού ς γάμους. ΄Υστερα από απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκ ησης ο Ναός συντηρήθη κε εσωτερικά και θα χρησιμοπο ιηθεί σαν πνευματικ ό κέντρο.

Τον Οικουμενι κό Πατριάρχη συνόδευσα ν στην Τρίγλια οι Μητροπολί τες Αυστρίας Μιχαήλ και Βόστρων Τιμόθεος, εκ του Πατριαρχε ίου Ιεροσολύμ ων. Στην Θεία Λειτουργί α, που τέλεσε ο Αρχιμανδρ ίτης Θεοδόσιος από τη Νέα Τρίγλια, παρέστησα ν μεταξύ άλλων ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντι νούπολη Νικόλαος Σιγάλας και οι δήμαρχοι Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλ ου και Νέας Τρίγλιας Κώστας Σγουρής,και ο πρόεδρος των Απανταχου Τριγλιανώ ν Κοκκινίδη ς Αλέξανδρο ς.
Οι Δήμαρχοι δεξειώθηκ αν τον Πατριάρχη και του έδωσαν πολλά δώρα.
Ο Οικουμενι κός Πατριάρχη ς ευχαρίστη σε τους δημάρχους της Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλ ου και Νέας Τρίγλιας Κώστα Σγουρή και τον πρόεδρο Απανταχού Τριγλιανώ ν Κ.Κοκκινί δη Αλέξανδρο, για την πρωτοβουλ ία τους να επισκεφθο ύν με ομάδες δημοτών την πατρογονι κή γη.

Εμφανώς ευαρεστημ ένος από το πλήθος των επισκεπτώ ν που βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Τρίγλια ευχήθηκε να συνεχιστο ύν τέτοιες επισκέψει ς, καθώς όπως ανέφερε «μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλου με κατ' αυτόν τον τρόπον εις το πλησίασμα, εις την συνεργασί αν των δύο γειτονικώ ν λαών».
Ο κ. Βαρθολομα ίος αναφερόμε νος στις Ελληνοτου ρκικές σχέσεις εξέφρασε την ευχή να υπάρχει πάντοτε ειρήνη, ομόνοια και συμπόρευσ η και όχι αντιπαράθ εση με εξοπλισμο ύς εκατέρωθε ν που - όπως είπε – «κοστίζουν τόσα πολλά δισεκατομ μύρια, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθ ούν για άλλα κοινωφελή έργα παιδείας, δημοσίας υγείας, δημοσίων έργων και ούτω καθ’ εξής. Αυτή είναι η μόνιμoς ευχή της Εκκλησίας» τόνισε, «να συναντώμε θα στην Τρίγλια και στις άλλες αλησμόνητ ες πατρίδες για να συνδέουμε το παρόν με το παρελθόν».
Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 785
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο Τρίγλιας Βιθυνίας
« Απάντηση #1 στις: 07 Ιούλιος 2009, 04:44:18 μμ »
Αλέκο, θερμά συγχαρητή ρια για την συμμετοχή σου και την προσφορά σου από την επίσκεψη στην πατρίδα των προγόνων μας Τρίγλια. Όλη η εργασία είναι καταπληκτ ική.
Με φιλικούς χαιρετισμ ούς
Στάθης.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal