Αποστολέας Θέμα: Θανάσης Γιακουβάκης (Τρίτη 27 Φεβρ 2018)  (Αναγνώστηκε 1409 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 0
 • -Λαμβάνω: 85
 • Μηνύματα: 291
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 95
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Θανάσης Γιακουβάκης (Τρίτη 27 Φεβρ 2018)
« στις: 28 Φεβρουάριος 2018, 01:01:23 μμ »
Θανάσης Γιακουβάκ ης (Τρίτη 27 Φεβρ 2018)

Ο Θανάσης Γιακουβάκ ης, ένας γλυκός, ήρεμος άνθρωπος, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.
Το πρωί της Δευτέρας, καθώς έφευγα από τη Ραφήνα, τον είχα δει από μακριά, να ανεβαίνει από το καφενείο, χαμογελασ τός και ήρεμος. Το βράδυ έφυγε για τόπους μακρινούς . Λίγοι και εκλεκτοί, έχουν τη τιμή να πηγαίνουν περπατώντ ας στο τελικό μας προορισμό .

Τον Θανάση το ξέρω πολλά χρόνια. Ήταν ένας θαυμάσιος μαραγκός, τα έπιπλά του κοσμήματα και διαχρονικ ά, ακόμα κοσμούν τα σπίτια των θείων μου. Όταν είχε δε, το κοσμηματο πωλείο, στη άνοδο, πιάναμε συχνά κουβέντα, όταν ερχόμουνα στη Ραφήνα. Τα τελευταία χρόνια ήρθαμε πιο κοντά, με την ενασχόλησ η μου με το φόρουμ και την έκθεση φωτογραφί ας «Φωτογραφίες- Αναμνήσει ς από τη Ραφήνα και το Πικέρμι» που οργάνωσε ο ΔΟΠΑΠ του Δήμου Ραφήνας, που έγινε πέρυσι τον Ιανουάριο .

Πόστερ από την έκθεση του Δήμου Ραφήνας

Μας έδωσε μοναδικές φωτογραφί ες από την πρώτη εγκατάστα ση των Τριγλιανώ ν στη Ραφήνα. Η μία έχει τον πατέρα του Θεοδόση να κάθετε μπροστά στις πρώτες ξύλινες παράγκες που έγιναν στο κτήμα Σκουζέ, για την πρώτη προσωρινή εγκατάστα ση των προσφύγων και μια άλλη, αργότερα όταν κτιζόταν ο συνοικισμ ός, με τον πατέρα του και τον θείο του Τζώρτζη, να κτίζουν το σπίτι τους. Μας έδωσε και την καλύτερη φωτογραφί α με το πρώτο εκδρομικό αυτοκίνητ ο του 1917, που πήγαινε Αθηναίους εκδρομείς στη Ραφήνα.
Είχε πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της έκθεσης, κάθε λίγο ερχότανε με μια φωτογραφί α που από ανακάλυπτ ε στα αρχεία του. Είχε σε κορνίζες όλες τις πρωτότυπε ς φωτογραφί ες της Παλιάς Ραφήνας και του λιμανιού που κυκλοφορο ύν. Τις έβγαλε από την αποθήκη κάποτε και μου τις έδωσε να τις σκανάρω. Δεν τις χρησιμοπο ιήσαμε όμως.
Όταν είχαμε πια τελειώσει και αρχίσει να τυπώνουμε τα πόστερς, έρχεται και μας φέρνει ένα φάκελο, που από τη μία πλευρά του είχε την ημερομηνί α «7 Ιανουαρίο υ 1926», με γραμματόσ ημο-εισφορά 10 λεπτών για την «Προστασία Φυματικών, Νόμος 6022», και σφραγίδα ταχυδρομε ίου «Τρίγλια» (μέχρι το 1955, για τα Ελληνικά Ταχυδρομε ία, η Ραφήνα λεγότανε ακόμα Τρίγλια). Έπεσε συναγερμό ς στην ομάδα, για να βάλουμε κάπου το μοναδικό αυτό φάκελο. Δημιουργή σαμε λίγο χώρο στο πόστερ για τη παλιά Ραφήνα, που ανήκε δικαιωματ ικά λόγω θέματος, αλλά προσθέσαμ ε, και τις δύο όψεις αυτού του ιστορικού φακέλου, σε ένα πόστερ που είχαμε στην είσοδο με το περιεχόμε νο της έκθεσης.

Πάντα έλεγε ενδιαφέρο υσες ιστορίες για τη Ραφήνα που την λάτρευε. Γεμάτος γνώσεις και πληροφορί ες. Από μικρός άκουγε ιστορίες, τις κατέγραφε με πάθος και μάζευε ότι στοιχείο είχε σχέση με το παρελθόν. Μμερικές φορές μου έδωσε κείμενα για να τα δημοσιεύσ ω στο φόρουμ, όπως:
«Όσιος Θεοστήρικ τος ο Τριγλιανό ς και ο Μικρός Παρακλητι κός Κανόνας της Παναγίας»
http://www.triglianoi.gr/index.php?topic=1146.0
και «Αύγουστος 1922. Οι αναμνήσει ς του δάσκαλου της Τρίγλιας Γ. Νικολόπου λου, όπως τις κατέγραψε ο Θ. Γιακουβάκ ης»
http://www.triglianoi.gr/index.php?topic=1277.0

Πριν λίγο καιρό είχε γράψει τις αναμνήσει ς του από την κατοχή σε ένα άρθρο που δημοσιεύτ ηκε στο περιοδικό Ανάβλεμμα, τεύχος 34, σελίδες 10-12, που εκδίδει το Λυκείου των Ελληνίδων της Ραφήνας, με τίτλο: «Η αποχώρηση των Γερμανών, Πρώτη ημέρα απελευθέρ ωσης στη Ραφήνα, αρχές Οκτωβρίου 1944 «Βιώματα και Ακούσματα»
https://drive.google.com/file/d/1U5s_tX02qyP1z4edO1FCS7yOUYyv5eQd/view

Τώρα μου είπε ότι έγραφε κάτι ακόμα και όταν το τελείωνε θα μου το έδειχνε…
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal