Αποστολέας Θέμα: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ (23/9/2019-27/9/2019)  (Αναγνώστηκε 1406 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ***
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 73
  • -Λαμβάνω: 109
  • Μηνύματα: 359
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 112
  • Φύλο: Άντρας
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ (23/9/2019-27/9/2019)
« στις: 01 Οκτώβριος 2019, 10:14:00 μμ »
Ακόμη ένα ταξίδι στην αλησμόνητ ή μας πατρίδα την Τρίγλια, ολοκληρώθ ηκε. Η συγκίνηση είναι πάντα έντονη, όταν επισκέπτε σαι την Τρίγλια. Ακόμη περισσότε ρο, όταν είσαι με Τριγλιανο ύς απογόνους και μοιράζεσα ι την ίδια αγάπη για τον τόπο και για τους ανθρώπους που φύγανε…

Δεν υπάρχει ταξίδι χωρίς εκπλήξεις . Υποθέταμε πως τα είχαμε δει σχεδόν όλα και ο,τι θα βρίσκαμε θα αποτελούσ ε λεπτομέρε ιες που μας ξεφύγανε τις προηγούμε νες φορές. Γελαστήκα με.
Ο Δήμαρχος των Μουδανιών κ. Χαϊρι Τουρκιλμά ζ, μας καλοδέχθη κε στο ξεκίνημα της παραμονής μας και έκανε ο,τι μπορούσε για να περάσουμε καλά. Μας πρόσφερε ένα πλούσιο γεύμα με την άφιξή μας, μες γέμισε αναμνηστι κά δώρα, διέθεσε αυτοκίνητ ο με οδηγό και συνοδό για την περιήγησή μας στα μέρη γύρω από την Τρίγλια και μας παρέθεσε το αποχαιρετ ιστήριο γεύμα. Πάνω από όλα αυτά, βρίσκεται η ζεστή και ειλικρινή ς διάθεσή του. Τον ευχαριστο ύμε.

Ο νέος ηγούμενος της Χάλκης, σεβασμιώτ ατος κ. Κύριλλος ήρθε με τον πατέρα Νικόλαο στην Τρίγλια. Μεγάλη τιμή για μας. Συμφάγαμε και την επομένη τελέσαμε λειτουργί α στην κοντινή Προύσα. Ο σεβασμιώτ ατος, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων μας με την πολύ ανθρώπινη και ειλικρινή προσωπικό τητά του. Τον ευχαριστή σαμε και του ευχηθήκαμ ε καλή δύναμη στο έργο του.
Πέρα από τους γνωστούς περιπάτου ς στα σοκάκια της Τρίγλιας, ξεχώρισε η επίσκεψή μας στο χαμάμ που βρίσκεται στην άκρη του παλιού ναού του Αγ. Στεφάνου. Ανακαινίσ θηκε και είναι επισκέψιμ ο σαν αξιοθέατο . Μας έκανε μεγάλη εντύπωση και ευχαριστή σαμε τον Χάκκι και τον μουχτάρη της Τρίγλιας Σουλεϊμαν που συμβάλανε στην επίσκεψη στο μνημείο.
Κάναμε και φέτος–όπως κάθε φορά- ένα τρισάγιο στα παλιά μνήματα. Κάθε φορά που μπαίναμε στο παρελθόν, ο ιδιοκτήτη ς μας πλησίαζε και δεν μας άφηνε να προχωρήσο υμε παραπέρα. Αυτή τη φορά, απουσίαζε και αρχίσαμε να τριγυρνάμ ε στην περιοχή. Ανακαλύψα με το εκκλησάκι που έκτισε ο Αγιος Χρυσόστομ ος το οποίο μετέπειτα ιδιοκτήτε ς το είχαν μετατρέψε ι σε σπίτι και αποθήκη. Το θεωρήσαμε μεγάλη ευλογία και τύχη που μετά από τόσα χρόνια (από το 1978) το ανακαλύψα με πάλι. 

Η επίσκεψή μας στα γύρω χωριά με το μικρό λεωφορείο που μας παραχώρησ ε ο δήμαρχος μαζί με οδηγό και συνοδό είχε κι αυτή το ενδιαφέρο ν της. Λιμάνι Καπάντζα, Γυαλί Τσιφλίκ, Βελετλέρ, Μυσαίπολη, Ελιγμοί, Παλλαδάρι και Ντερέκιοι είναι τα μέρη που επισκεφθή καμε. Οι ντόπιοι –οι περισσότε ροι ανταλλάξι μοι κι αυτοί- ήταν πολύ φιλόξενοι . Μας προσφέραν ε τσάι, και τα εκπληκτικ ά σύκα (είναι η εποχή τους) εξαιρετικ ής ποιότητας και νοστιμιάς . Η εκκλησία στη Μυσέπολη του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου όπως και αυτή στο Ντερέκιοι στέκουν εκεί, σε πείσμα των καιρών, απομεινάρ ια ενός ρωμέικου χριστιανι κού πολιτισμο ύ.

Ο Μάκης, η Ευγενία, η Θεοδοσία, ο πατέρας Θεοδόσιος, ο Κοσμάς, η Εριφύλη, ο Βασίλης, η Βαλερία και ο Βασίλης, αφήσαμε πίσω την όμορφη πατρίδα μας που μας φιλοξένησ ε με τον καλύτερο τρόπο και μας φανέρωσε πάλι τα μυστικά της. Δώσαμε μέσα μας μια υπόσχεση να μην τη ξεχάσουμε και σύντομα να ξαναγυρίσ ουμε κοντά της.

Βασίλης Σακελλαρί δης 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal