Αποστολέας Θέμα: Ν έ ε ς ε π ο χ έ ς, ν έ α ή θ η …  (Αναγνώστηκε 2259 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Τριγλιανός Απόγονος
 • **
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 18
 • -Λαμβάνω: 13
 • Μηνύματα: 98
 • Age: 57
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 19
 • Φύλο: Άντρας
Ν έ ε ς ε π ο χ έ ς, ν έ α ή θ η …
« στις: 11 Οκτώβριος 2009, 11:10:08 πμ »
Ν έ ε ς   ε π ο χ έ ς,  ν έ α   ή θ η … ονομάζετε το editorial στο τεύχος 124 των Τριγλιανώ ν Νέων.
Σας το μεταφέρω και εδώ, για όσους δεν έχουν μπορέσει να διαβάσουν την ηλεκτρονι κή μορφή της εφημερίδα ς, που ομολογουμ ένος καταφέραμ ε να είναι πιο ευκολοδιά βαστη απο τα προηγούμε να φύλλα της ηλεκτονικ ής μορφής.

Το πρώτο τεύχος της εφημερίδα ς μας, τα «Τριγλιανά Νέα» κυκλοφόρη σε τον Οκτώβριο του 1975. Υπεύθυνοι της εφημερίδα ς ήταν τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μπόλκας και ο γραμματέα ς Σταύρος Σακελλαρί δης. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα η έκδοση της εφημερίδα ς την εποχή εκείνη. Υπήρχαν μάλιστα και δύο ανταποκρι τές ένας από το Παράρτημα της Ραφήνας, ο Θανάσης Γιακουβάκ ης και ένας από το παράρτημα της Νέας Τρίγλιας, ο Σταύρος Μαργαρίτη ς.
Την εφημερίδα την αγκάλιασα ν τότε όλοι οι Τριγλιανο ί γιατί έτσι μάθαιναν νέα για τους συμπατριώ τες τους που βρισκόταν σε άλλα μέρη της Ελλάδος και μέσα από τις αφηγήσεις και την ύλη της εφημερίδα ς θυμόταν νοσταλγικ ά τη ζωή που ζήσανε στην όμορφη πατρίδα τους. Την εφημερίδα συνέχισαν με ζήλο οι άξιοι Τριγλιανο ί Μήτσου, Καλεμκερή ς και Βακαλόπου λος στα χρόνια που πέρασαν, που έδωσαν τη σκυτάλη στους νεώτερους…
Από το πρώτο τεύχος πέρασαν τριαντατέ σσερα χρόνια. Οι πρόσφυγες Τριγλιανο ί της πρώτης γενιάς έχουν σχεδόν όλοι φύγει από τη ζωή. Οι Τριγλιανο ί της δεύτερης γενιάς, είναι αυτοί που γνώρισαν και αγάπησαν την Τρίγλια από τα ακούσματα των γονέων τους.
Επισκέφθη καν την Τρίγλια και αναζήτησα ν τα σπίτια των γονιών τους και τα μέρη που άκουγαν από παιδιά, τη Βαϊνού, το Ντερέ, την εκκλησία της Παντοβασί λισσας και τόσα άλλα, στην προσπάθει ά τους να γνωρίσουν τη γενέθλια γη των δικών τους ανθρώπων και να τους ξαναζωντα νέψουν στη μνήμη τους.
Οι γενιά που ακολούθησ ε δεν είχε την ευτυχία να ακούσει «από πρώτο χέρι» τις αφηγήσεις για την Τρίγλια. Όλοι όμως οι νέοι Τριγλιανο ί, γνωρίζουν την καταγωγή τους.

Ξεκινάει λοιπόν στη νέα γενιά ένα ενδιαφέρο ν ταξίδι αναζήτηση ς για τις ρίζες. Όχι όμως με τον τρόπο που το έκαναν οι προηγούμε νες γενιές.
Αυτή τη φορά η διαδρομή είναι μέσα από το Internet. Ας συστηθούμ ε λοιπόν ηλεκτρονι κά. Ας ανταλλάξο υμε τις φωτογραφί ες μας, ας πούμε που κατοικούμ ε, ας πούμε τι μας αρέσει και δυο πράγματα για τον εαυτό μας.
Έτσι οι Τριγλιανο ί της τρίτης γενιάς, θα γνωριστού με μεταξύ μας και θα δημιουργή σουμε μια ηλεκτρονι κή κοινότητα Τριγλιανώ ν, έστω κι αν μένουμε χιλιόμετρ α μακριά.
Μετά, θα ανταλλάξο υμε μηνύματα για ό,τι μας ενδιαφέρε ι, για το ταξίδι που κάναμε φέτος στην Τρίγλια ή για τον καφέ που θα πιούμε όλοι που γνωριστήκ αμε στο Internet, στην Ραφήνα. Και μαζί μ΄ αυτά θα διαβάσουμ ε και τις ιστορίες της Τρίγλιας, ή θα δούμε τα βίντεο στο Internet για τους παλιούς που αφηγούντα ι τις ιστορίες της.
Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγει η νέα γενιά των Τριγλιανώ ν προκειμέν ου να δημιουργή σει την κοινότητά της.
Έτσι γνωρίζοντ αι τα μέλη της, επικοινων ούν καθημεριν ά και αναλαμβάν ουν δράσεις όπως ταξίδια, επαφές, εκδηλώσει ς. Η «αλησμόνητη Τρίγλια» ξαναζεί και ενώνει όλους τους νεώτερους Τριγλιανο ύς με ένα πρωτόγνωρ ο τρόπο μέσα από τα γοητευτικ ά μονοπάτια της σύγχρονης τεχνολογί ας. Ας λύσουμε κι εμείς τους κάβους και ας σαλπάρουμ ε με
τους νεότερους Τριγλιανο ύς με καπετάνιο υς τον Παναγιώτη και τον Αλέκο, στο γοητευτικ ό ταξίδι της επιστροφή ς στην Ιθάκη μας. Το όνομα του σκάφους μας; www.triglianoi.gr

Βασίλης Σακελλαρί δης
Χαίρομαι ιδιαίτερα, που επιτέλους υπάρχει διαδικτυα κά, ένας χώρος να φιλοξενήσ ει και ενώσει ταυτόχρον α, τα Δύο χωριά των Τριγλιανώ ν, αλλά και όσους Τριγλιανο ύς δεν βρίσκοντα ι σε αυτά.
Ευελπιστώ στην ευαισθητο ποίηση σας, ώστε να καταγράψο υμε σημερινές ενημερώσε ις, αλλά και την ιστορία του μερά μας.

alekostriglia

 • Επισκέπτης
Απ: Ν έ ε ς ε π ο χ έ ς, ν έ α ή θ η …
« Απάντηση #1 στις: 30 Οκτώβριος 2009, 08:14:48 πμ »
Να ξέρεται ότι και χωρίς ναυτικό φυλλάδιο σας δεχόμαστε για το ταξίδι μας στο διαδίκτυο και στην αγαπημένη μας Τρίγλια και Ραφήνα.
Αλέκος.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal