Αποστολέας Θέμα: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ  (Αναγνώστηκε 2482 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 784
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ
« στις: 10 Αύγουστος 2012, 09:43:05 πμ »
ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ Σ

Λύραντζης Αναστάσης (1893-1948)
 Άξιος Tριγλιανό ς πατριώτης . Γεννήθηκε στην Τρίγλια και σε ηλικία 17 ετών έφυγε για την Αμερική. Σε δύο χρόνια ήλθε στην Ελλάδα και κατατάγηκ ε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό, πολέμησε στον Μακεδονικ ό Αγώνα και στους Βαλκανικο ύς πολέμους.
Στην μάχη του Λαχανά (18-19 Ιουνίου 1913) τραυματίσ τηκε στο πόδι και έμεινε ανάπηρος.
Ως ανάπηρος πολέμου διατηρούσ ε περίπτερο στην οδό Αθηνάς, απέναντι από την Αγία Κυριακή. Παρέμεινε και ζούσε στην Αθήνα.
Μετά την Μικρασιατ ική καταστροφ ή συνάντησε τους συμπατριώ τες Τριγλιανο ύς, πρόσφυγες, στους οποίους συμπαραστ άθηκε. Ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει κάθε Τριγλιανό πρόσφυγα για κάθε πρόβλημά του.
Μαζί με τους αδελφούς Σταυρίδη, κ.ά. συμμετείχ ε στο σωματείο «Δημογεροντία Τριγλίας», βοήθησε και συντέλεσε στην απαλλοτρί ωση του κτήματος Ραφήνα του Αλ. Σκουζέ για την εγκατάστα ση των Τριγλιανώ ν προσφύγων, μαζί με τους οποίους εγκαταστά θηκε και ο ίδιος σχεδόν μόνιμα.
Στην ενεργητικ ότητά του και στη  δράση του οφείλεται η από το 1932 αναγνώρισ η του καταστατι κού της Αθλητικής (Ποδοσφαιρ ικής) Ένωσης Τριγλίας, η σημερινή θρυλική ομάδα της Ραφήνας Α.Ο. Τριγλίας.
Συνελήφθη και φυλακίστη κε με το κίνημα του 1935 μαζί με τους:
Απόστολο Ασβεστάρη, Γιάννη Δρακούλη, Δημήτρη Ιμπιρλή, Νίκο Κελάδη, Χρυσό Κλωνάρη και Νίκο Παταπουδά κη – όλοι Τριγλιανο ί – επειδή ήταν Δημοκρατι κοί Βενιζελικ οί.
Την άνοιξη του 1944, τελευταία της κατοχικής περιόδου, κατά παράκληση την συμπατριω τών του ανέλαβε πρόεδρος της Κοινότητα ς Ραφήνας.
Στις 12 Ιουλίου 1944 σε ενέδρα κοντά στο Πικέρμι σκοτώνουν το Γερμανό λοχαγό Διοικητή του «Οχυρού» της Ραφήνας και το Γερμανό λοχαγό Λιμενάρχη της Ραφήνας. Η ενέδρα είχε σκοπό να χτυπήσει άλλο Γερμανικό αυτοκίνητ ο για να απελευθερ ώσει Έλληνες κρατούμεν ους που θα τους πήγαιναν από τη  Αγία Μαρίνα του Μαραθώνα στην Αθήνα.
Στις 17 του μηνός Ιουλίου Τετάρτη ( ανήμερα της Αγίας Μαρίνας ) κάνουν  «μπλόκο» στο συνοικισμ ό της Ραφήνας  τα Ες -Ες και η Γκεστάπο, συλλαμβάν ουν όλους τους άνδρες και τους συγκεντρώ νουν στην πλατεία μπροστά στο ξενοδοχεί ο του Τζιβάνη Μακασίκη    (σήμερα καφετερία Διαγγελάκ η).
Συνελήφθη ο Πρόεδρος Αναστάσης Λύρατζης και αφού τον χτυπήσαν, μπροστά στα μάτια όλων των Ραφηνιωτώ ν, έτσι καταματωμ ένο και παραμορφω μένο τον ανέβασαν σ’ ένα Γερμανικό τζιπ και τον γύριζαν μέσα στο συνοικισμ ό της Ραφήνας για να υποδείξει πρόσωπα και σπίτια. Αυτός απάντησε ούτε τα πρόσωπα ούτε τα σπίτια τους γνωρίζει, «δεν ξέρω απαντούσε . Στο «μπλόκο» συνέλαβαν 20 Ραφηνιώτε ς και τον Πρόεδρο. Αυτοί που συνελήφθη σαν είναι:
Φορτώσαν όλους τους συλληφθέν τες σ΄ένα φορτηγό και φύγανε. Τους οδήγησαν στο κτήμα Λεβίδη στην Παλλήνη (Χαρβάτι) και τους έστησαν στον τοίχο της μάντρας για εκτέλεση.
Πιασμένοι χέρι – χέρι, με τα πολυβόλα των Γερμανών στημένα απέναντι τους  οι σκοπευτές τους περίμεναν το κέλευσμα…
Στην κρίσιμη εκείνη στιγμή έρχεται με μεγάλη ταχύτητα μια κούρσα από το μέρος της Ραφήνας φρενάρει απότομα και κατεβαίνε ι ένας Γερμανός αξιωματικ ός. Σηκώνει τα χέρια ψηλά και φωνάζει δυνατά «Δις νιχτι κομμουνισ τ», «αυτοί δεν είναι κομμουνισ τές», «νιξ καπούτ». Τον αναγνωρίζ ουν, είναι ο Γερμανός υποδιοικη τής του Ναυτικού στη Ραφήνα.
Τον κύκλωσαν οι Γερμανοί αξιωματικ οί μίλησαν για αρκετή ώρα και έφυγε. Δεν εκτελέστη καν. Μετά τους ξάπλωσαν κάτω και τους πατούσαν. Ο Δικηγόρος-Γερμανομαθής Γ. Αλεξανδρί δης, ένας από τους 21 συλληφθέν τες, διαμαρτυρ ήθηκε  στα Γερμανικά, τους είπε για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνής συνθήκες. Με μια ριπή έμεινε νεκρός.
Από το κτήμα Λεβίδη τους πήγαν στο στρατόπεδ ο Χαϊδαρίου, στις φυλακές Αβέρωφ και στο Στρατόπεδ ο στο Γουδή. 
Λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών απελευθερ ώθηκαν.
Μετά την απελευθέρ ωση εγκαταστά θηκε με την οικογένει ά του στον Πειραιά.
Πέθανε το 1948 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 55 ετών. Ο Δήμος Ραφήνας, σε ένδειξη ευγνωμοσύ νης και τιμής,  έχει δώσει το όνομά του σε μια οδό της πόλης.


Πηγές
1.   Β. Βουδούρη. Δημοσίευσ η Βιογραφία ς Αν. Λύρατζη «Τριγλιανά Νέα».
2.   Θανάσης Πιστικίδη ς, «Βιώματα – Παθήματα – Αληθινές Ιστορίες Ραφήνας», 1985.
3.    Σωσώ Λύρατζη-Μπεγιόγλου (η κόρη του)
4.   Γεώργιος Αντωνιάδη ς, Αφήγηση των γεγονότων της 17ης Ιουλίου 1944 στον Στάθη Δημητρακό .

Στάθης Δημητρακό ς

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal