Αποστολέας Θέμα: ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ: Ο ποιητής των θαλασσών και των λιμανιών  (Αναγνώστηκε 1504 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 784
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
    Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής «των θαλασσών και των γαλάζιων πόντων». Η Ραφήνα τίμησε τον μεγάλο Έλληνα ποιητή με δρόμο που φέρει το όνομά του, στην περιοχή μεταξύ Μπλε και Κόκκινο Λιμανάκι. Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του:

Καββαδίας Νίκος (1910-1975): Ποιητής της θάλασσας και των λιμανιών, πεζογράφο ς. Γεννήθηκε στο Χάρμπιν της Κεντρικής Ματζουρία ς, από  πατέρα Κεφαλλονί τικης καταγωγής . Όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός εγκαταστά θηκε στον Πειραιά. Στον Πειραιά μεγάλωσε, εκεί τέλειωσε το Γυμνάσιο και έζησε το μεγαλύτερ ο μέρος της ζωής του. Από παιδί, τον σαγήνευε η θάλασσα και το πάθος του ταξιδιού. Αρχικά εργάστηκε σε διάφορα γραφεία ναυτιλιακ ών επιχειρήσ εων. Επειδή ήθελε πολύ να ταξιδέψει, σπούδασε ραδιοτηλε γραφητής (μαρκόνι) και μπαρκάρησ ε. Ταξίδευε πολύ και σ’ όλη του τη ζωή αποτύπωνε σε στίχους τις εμπειρίες του.
Η πρώτη συλλογή ποιημάτων «Μαραμπού»(1933)  περιείχε μόνο 22 ποιήματα που τον καθιέρωσα ν ως ένα μεγάλο ποιητή της σύγχρονης μεσοπολεμ ικής ελληνικής ποίησης. Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια μέχρι να εκδώσει την δεύτερη ποιητική του συλλογή «Πούσι», η οποία περιείχε 14 ποιήματα. Η δεύτερη αυτή ποιητική συλλογή είχε την προμετωπί δα εικονογρα φημένη από τον συμμαθητή του Γιάννη Τσαρούχη. Το 1954 εκδίδει το μυθιστόρη μά του «Βάρδια» από τον μαγικό κόσμο των ταξιδιών. Τον Νοέμβρη του 1974 μετά την πτώση της Δικτατορί ας ξεμπαρκάρ ει και στις 10 Φεβρουαρί ου 1975 πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικ ό  επεισόδιο . Δυο μήνες αργότερα- τον Απρίλη του 1975- τυπώνεται μετά το θάνατο του ποιητή, η τρίτη του ποιητική συλλογή «Τραβέρσο» με 13 ποιήματα και 3 ακόμα στα «Παραμύθια του Φίλιππου», αφιερωμέν α στον εγγονό του. Ο Νίκος Καββαδίας με 52 συνολικά ποιήματα καταξιώθη κε να παραμείνε ι αθάνατος στην ελληνική ποίηση και στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ποιητών.       

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal