Αποστολέας Θέμα: Οχυρά των Γερμανών και η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου  (Αναγνώστηκε 1621 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 0
 • -Λαμβάνω: 85
 • Μηνύματα: 291
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 95
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Οχυρά των Γερμανών και η έκθεση φωτογραφί ας του Δήμου

Η έκθεση φωτογραφί ας, που οργάνωσε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και ο ΔΟΠΑΠ και που μας ταξίδεψε στο παρελθόν κοντεύει να τελειώσει! Οι όμορφες φωτογραφί ες που μας δώσατε, χτυπήσανε το μαγικό ραβδάκι και μεταφερθή κανε, όλοι οι επισκέπτε ς, Ραφηνιώτε ς και μη, μεγάλοι και μικροί, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές. Σκληρές εποχές, που η απόσταση του χρόνου της μαλάκωσε και τις γέμισε νοσταλγία!

Όλο αυτό το καιρό, παρακολου θώντας τις κουβέντες και τα σχόλια των επισκεπτώ ν, έμαθα πολλά και ενδιαφέρο ντα! Είδα στις φωτογραφί ες λεπτομέρε ιες που δεν είχα προσέξει και διάβασα ιστορίες καλά κρυμμένες στην εικόνα. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια από αυτές.

Στα εγκαίνια της έκθεσης η αγαπημένη μου (μας) Σωσώ Λύρατζη, έλεγε μια προσωπική ιστορία από τη περίοδο της κατοχής, που της συνέβη «στην είσοδο του λιμανιού, μπροστά στον τοίχο που είχαν κτίσει οι Γερμανοί, γκρεμίζον τας τις μάντρες των σπιτιών». Την αφορμή της την έδωσε μια φωτογραφί α, σε μεγέθυνση, από το Αρχείο Μπενάκη που φαινότανε αυτός ο τοίχος και η είσοδος του λιμανιού. Στη διπλανό όμως πόστερ ήταν μια φωτογραφί α, που μας έδωσε η άλλη αγαπημένη Σωσώ (η Λέου) και τραβήχτηκ ε λίγο μετά τον πόλεμο. Σε αυτή φαίνεται πολύ καθαρά όλος αυτός ο τοίχος, η είσοδος του λιμανιού (που υπήρχε η μπάρα) που έκλεινε το λιμάνι και το Γερμανικό φυλάκιο.


Το λιμάνι και μέρος της πλατείας αμέσως μετά το πόλεμο


Αφήνω τον Θανάση Πιστικίδη να μας περιγράψε ι ακριβώς αυτή τη φωτογραφί α(!), να μας πει την ιστορία αυτού του οχυρωματι κού τοίχου και να μας γυρίσει στα χρόνια της κατοχής.
Αντιγράφω από το βιβλίο του «Ραφήνα, Βιώματα, Ριζώματα, Παθήματα» (σελίδες 162-165):
«Ο λόφος του «οχυρού» καταλάμβα νε έκταση τριακοσίω ν περίπου στρεμμάτω ν. Ολόκληρος είχε καταλειφθ εί από τους Γερμανούς, είχε περιφραχτ εί με βαριά συρματοπλ έγματα κι είχε ναρκοθετη θεί τόσο κοντά στα συρματοπλ έγματα όσο και μερικά μέτρα από αυτά με κάθε λογής νάρκες. Παράλληλα, είχαν δημιουργή σει και ναρκοπέδι α σε άλλα σημεία της Ραφήνας.
Ένας χονδρός τοίχος, που υπόλοιπο του σώζεται ακόμη, και ένας πλατύς αντιαρματ ικός τάφρος άρχιζαν πάνω από το λιμάνι κοντά από το σημερινό ταχυδρομε ίο κι έφταναν ως το ποτάμι κάτω, και από κει, ως το δασάκι του Πρωτέα, συνέχιζε ναρκοπέδι ο. Ο αντιαρματ ικός τάφρος θα είχε πλάτος πέντε μέτρα και βάθος τέσσερα….
… Για το χτίσιμο του βαριού αυτού αντιαρματ ικού τοίχου, που έμοιαζε με μικρογραφ ία του Σινικού Τείχους, καθώς και για το κτίσιμο των ορυγμάτων, μη φανταστεί τε πως οι Γερμανοί δημιούργη σαν κανένα λατομείο ή μετέφεραν την πέτρα από αλλού. Απλούστατ α γκρέμιζαν σπίτια και προπάντων μάντρες σπιτιών στη Ραφήνα και έκαμαν τις δουλειές τους. Πάνω από πενήντα σπίτια και αναρίθμητ ες μάντρες γκρέμισαν για να κάνουν τις οχυρώσεις τους.
….Ο χοντρός αντιαρματ ικός τοίχος διακόπτον ταν στο δρόμο της καθόδου προς το λιμάνι και κει είχε στηθεί φυλάκιο και η μεγάλη μπάρα του «πόστο μπλόκο» για τον έλεγχο αυτών που κατέβαινα ν στο λιμάνι. Κανένας δεν κατέβαινε στο λιμάνι αν δεν είχε δουλειά εκεί. Και όσοι είχαν δουλειά στο λιμάνι, είχαν εφοδιαστε ί από το Γερμανικό λιμεναρχε ίο με ιδική άδεια (πάσο) για να περνούν μέσα. 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal