Αποστολέας Θέμα: Τα αντισεισμικά σπίτια των προγόνων μας  (Αναγνώστηκε 555 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 0
 • -Λαμβάνω: 85
 • Μηνύματα: 291
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 95
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Τα αντισεισμικά σπίτια των προγόνων μας
« στις: 01 Νοέμβριος 2020, 04:28:26 μμ »
Τα αντισεισμ ικά σπίτια των προγόνων μας

Η Τρίγλια βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας . Δυνατοί σεισμοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι θα έχουμε ακούσει για το σεισμό του 1855 που δημιούργη σε ζημιές στην Παντοβασί λισσα.


Το ρήγμα Βόρειας Ανατολίας (από το ίντερνετ)

Παρ όλα αυτά σήμερα, όταν επισκεπτό μαστε στην Τρίγλια, όλοι χαιρόμαστ ε τα όμορφα σπίτια των παππούδων μας, πολλά από τα οποία είναι τριώροφα. Η ηλικία τους είναι σχεδόν 100 χρόνων ή και περισσότε ρο! Πως κατάφεραν και μένουν ακόμα όρθια, πάρα την ελλιπή και λανθασμέν η συντήρηση τους;


Η ελαφριά και εύκαμπτη κατασκευή των Ελληνικών σπιτιών βασίζεται στα μικρά ξύλινα ορθογώνια με τις διαγώνιες αντηρίδες γεμισμένε ς με πλίνθους. Ο Τρίτος όροφος είναι μόνο με ξύλο, για να είναι πιο ελαφρύς.

Ποιο είναι το μυστικό κατασκευή ς των σπιτιών «Ελληνικού τύπου», όπως την λένε που τα κάνει «άτρωτα» στο σεισμό;. Η ελαφριά και εύκαμπτη κατασκευή . Ξύλινος σκελετός με διαγώνιες αντηρίδες . Πλίνθοι (φτιαγμένο ι από χώμα και άχυρο και στεγνωμέν οι στον ήλιο) γεμίζουν τα κενά. Ο Τρίτος όροφος, ήταν μια ακόμα πιο ελαφριά κατασκευή, μόνο ξύλο (φαίνεται στις δύο φωτογραφί ες).

Πολλά χρόνια τα σπίτια έμειναν στην τύχη τους και αργότερα κακοσυντη ρήθηκαν. Είναι λογικό, όταν πέσουν οι εξωτερικο ί σοφάδες, οι πλίνθοι να διαλύοντα ι εύκολα. Για να τα επισκευάσ ουν, χρησιμοπο ιούσαν ότι υλικά είχαν πρόχειρα, όπως πέτρες ή τούβλα. Τα υλικά αυτά είναι βαριά, έτσι άλλαζε η ισορροπία της κατασκευή ς και σε μερικά χρόνια, κατέρρεε όλη η δομή.


Ο λάθος τρόπος επιδιόρθω σης οικιών. Πέτρες και τούβλα αντικαθισ τούν τους ελαφρούς πλίνθους.

Μετά τον μεγάλο σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας, παρατήρησ αν ότι τα καινούργι α σπίτια (με τσιμεντέν ιο σκελετό), κατέρρευσ αν ενώ τα «Ελληνικού τύπου» σπίτια επιβίωσαν . Το 2007 που επισκεφτή καμε την Τρίγλια μας είπαν, ότι τώρα θα υιοθετήσο υν τον παλιό τρόπο κατασκευή ς των σπιτιών. Δεν ξέρω αν την απόφαση αυτή την επηρέασε και το γεγονός ότι από το 2004 πολλά οικήματα είναι διατηρητέ α.
Πράγματι το 2018 που ξαναπήγαμ ε το είδαμε στη πράξη. Στα καινούργι α σπίτια, το ισόγειο μπορεί να είναι πέτρινο, όπως το συνήθιζαν τότε. Ο πρώτος όροφος, γίνεται με ξύλινο σκελετό με διαγώνιες αντηρίδες, και γεμίζεται με τούβλα, ενώ ο τρίτος όροφος, γίνεται πιο ελαφρύς, μόνο από ξύλα. Βασικά, διατηρείτ αι η ίδια παλιά και καλά δοκιμασμέ νη κατασκευή των παππούδων μας!!Ο νέος τρόπος κατασκευή ς οικιών στην Τρίγλια
   


 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal