Αποστολέας Θέμα: ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΟΥΣ "ΤΡΙΓΛΙΑΣ"  (Αναγνώστηκε 499 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 73
  • -Λαμβάνω: 109
  • Μηνύματα: 359
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 112
  • Φύλο: Άντρας
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΟΥΣ "ΤΡΙΓΛΙΑΣ"
« στις: 07 Ιανουάριος 2021, 05:04:18 μμ »
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΟΥΣ "ΤΡΙΓΛΙΑΣ"

ΚΑΒΑΛΑ :
 

Όμορφη παραλιακή πόλη της Ανατολική ς Μακεδονία ς με εμπορικό, εξαγωγικό και βιομηχανι κό χαρακτήρα .
Υπήρξε παραδοσια κό κέντρο επεξεργασ ίας καπνού.
Η Καβάλα απορρόφησ ε μεγάλο αριθμό προσφύγων της Μικράς Ασίας γιατί έχοντας μεγάλη παράδοση στην επεξεργασ ία καπνού εφάρμοσε νέες καλλιέργε ιες. Μέσα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστά θηκαν πολλές τριγλιανέ ς οικογένει ες.
Η οδός Τρίγλιας βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμίτσα ς.


ΣΕΡΡΕΣ:
 

Μεγάλη πόλη της Ανατολική ς Μακεδονία ς.
Οι Σέρρες αναφέροντ αι πάντα στον πληθυντικ ό, χρησιμοπο ιούνται από τους ντόπιους οι τύποι : «Τας Σέρρας» (καθαρεύου σα), «Τις Σέρρες» (δημοτική).
Στην πόλη των Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή σε κωμοπόλει ς και χωριά εγκαταστά θηκαν πολλές οικογένει ες τριγλιανώ ν προσφύγων .
Η οδός Τριγλίας είναι παράλληλη της οδού Προύσης.ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ:
 
Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρα τίας ονομάζοντ αν Καϊλάρια μέχρι το 1928.
Η ονομασία Πτολεμαϊδ α προήλθε από το στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρο υ Πτολεμαίο, όπου αργότερα αναγορεύτ ηκε βασιλιάς της Αιγύπτου με το όνομα Πτολεμαίο ς Α’ ο Σωτήρ (Λαγός).
Είναι κτισμένη στο μέσο μιας λιγνιτοφό ρου λεκάνης που αργότερα αναπτύχθη καν μεγάλες βιομηχανι κές μονάδες.
Στα Καϊλάρια εγκαταστά θηκαν πολλοί Μικρασιάτ ες και Πόντιοι.
Από την περιοχή της Τρίγλιας εγκαταστά θηκαν Γιαλιτσιφ λικιώτες και Μυσοπολιν οί και λίγες οικογένει ες Τριγλιανώ ν.
Η οδός Τριγλίας βρίσκεται στην Άνω Πτολεμαϊδ α κοντά στην εκκλησία του πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου .

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ:


Ο προσφυγικ ός συνοικισμ ός που από την αρχή κτίστηκε για τους καταγόμεν ους από τη Σμύρνη, αναπτύχθη κε γοργά σε μια πολυάριθμ η σε πληθυσμό πόλη, με ωραία ρυμοτομία με πλατείες, μεγάλους δρόμους, πάρκα και άλλα.
Βρίσκεται Δ του Υμητού και συνορεύει ΒΑ με την Αθήνα και τη Δάφνη, ΝΑ με τον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι), Ν με το Παλαιό Φάληρο και ΒΔ με την Καλλιθέα. Έχει μια μεγάλη πλατεία Χρυσοστόμ ου Σμύρνης όπου βρίσκεται το περίλαμπρ ο κτήριο της Εστίας Νέας Σμύρνης και μπροστά από το κτήριο είναι ο ανδριάντα ς του εθνομάρτυ ρα Χρυσόστομ ου Σμύρνης.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η οδός Τριγλείας .

ΡΑΦΗΝΑ:
 
Η Ραφήνα βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Αττικής. Συνορεύει Β με τη Νέα Μάκρη, Δ με τη Πεντέλη και το Πικέρμι, Ν με Σπάτα και την Άρτεμη , και Α βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Στη θέση της σημερινής πόλης υπήρχε ο αρχαίος Αττικός Δήμος της Αιγηΐδος φυλής ο   Αραφήν, από τον αναγραμμα τισμό της λέξης προήλθε το τοπωνύμιο   Ραφήνα (Αραφήν,Αραφήν-Ραφήνα). Το όνομά της διατηρείτ αι πάνω από 2.500 χρόνια.
Πριν το 1923 η Ραφήνα ήταν κτήμα (τσιφλίκι) της πλούσιας πολιτικής Αθηναϊκής οικογένει ας Σκουζέ.  Η Ραφήνα ήταν  ονομαστή ψαρόσκαλα, όλες  οι ψαροπούλε ς  του Ν. Ευβοϊκού έφερναν τα ψάρια στο μικρό λιμάνι.
Το 1923 έγινε απαλλοτρί ωση του κτήματος Σκουζέ (περιοχή Ραφήνας), με υπογραφή του αρχηγού της επανάστασ ης Νικόλαου Πλαστήρα, για την εγκατάστα ση και αποκατάστ αση προσφύγων από την Τρίγλια της Προποντίδ ας της Μ. Ασίας.
Η μεγάλη εγκατάστα ση των Τριγλιανώ ν έγινε από τους διαμείναν τας προσωρινά  στην Τένεδο ένα χρόνο ακριβώς μετά τον ξεριζωμό τους. Κατέφθασα ν στην Ραφήνα με το βαπόρι «Ελλήσποντος» του Φ. Καβουνίδη στις 29 Αυγούστου το 1923.
Οι οικογένει ες  από την Τρίγλια της Προποντίδ ας της Μ. Ασίας (η Τρίγλια είχε πάνω από 1000 οικογένει ες) που το καλοκαίρι του 1923 εγκαταστά θηκαν στη Ραφήνα ίδρυσαν την πόλη . Οικογένει ες Τριγλιανώ ν, την ίδια εποχή, εγκαταστά θηκαν στο Σουφλάρ Χαλκιδική ς και ιδρύσαν την Νέα Τρίγλια.
Η οδός Τριγλίας αρχίζει από την εκκλησία της Παντοβασί λισσας και το παρεκκλήσ ι του Αγίου Χρυσοστόμ ου Σμύρνης, διέρχεται το Συνοικισμ ό και την περιοχή Μπλε Λιμανάκι όπου ενώνεται με την Φίλιππου Καβουνίδη .

Κείμενα: Στάθης Δημητρακό ς
Επιμέλεια εικόνων: Βασίλης Σακελλαρί δης
Ιανουάριο ς 2021
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal