Αποστολέας Θέμα: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΕΛΕΚΗΣ - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  (Αναγνώστηκε 117 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 74
  • -Λαμβάνω: 109
  • Μηνύματα: 359
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 112
  • Φύλο: Άντρας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΕΛΕΚΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓ ΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙ ΚΗ

Ο Αναστάσιο ς Κελέκης ήταν πρώτος που άνοιξε το 1925 ακτινολογ ικό εργαστήρι ο στην Θεσσαλονί κη. Γεννήθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας, επίνειου της Προύσας, το 1888.
Γονείς του Λεωνίδας και Χρυσή Κελέκη.
Αποφοίτησ ε από την Τουρκική Στρατιωτι κή Ιατρική Σχολή της Κωνσταντι νούπολης.

Το 1920 αυτομόλησ ε στον Ελληνικό στρατό και μετά από δύο χρόνια, το 1922, μετέβη στην Βιέννη, όπου θήτευσε επί διετία κοντά στον Δημήτριο Κηλαϊδίτη και ειδικεύτη κε τόσο στην Ακτινολογ ία, όσο και στην Ακτινοθερ απεία και Ραδιοθερα πεία.
Το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστά θηκε στην Θεσσαλονί κη και παντρεύτη κε την Αναστασία το γένος Προύσαλη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μετέφερε το ιατρείο στην ιδιόκτητη κατοικία του, επί της οδού Τσιμισκή, στον αριθμό 59, ενώ ταυτόχρον α προχώρησε σε ανανέωση του τεχνολογι κού εξοπλισμο ύ, εγκαθιστώ ντας την πρώτη μονάδα ακτινοσκό πησης στην Βόρεια Ελλάδα, επίσης του οίκου Siemens, και σταματώντ ας οριστικά τη χρήση της ακτινοθερ απείας και του ραδιοβελο νισμού.
Το 1960 επέστρεψε μετά από σπουδές Ακτινολογ ίας στην Ζυρίχη και στην Φρανκφούρ τη, γιος του Λεωνίδας, οποίος το 1962 ανέλαβε το ακτινολογ ικό εργαστήρι ο.

Την ίδια χρονιά, το 1962, Αναστάσιο ς Κελέκης συνταξιοδ οτήθηκε και Θεόδωρος Προύσαλης απεχώρησε και άνοιξε δικό του ακτινολογ ικό εργαστήρι ο. Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντή ς του Ακτινολογ ικού Τμήματος του Κεντρικού Προσφυγικ ού Νοσοκομεί ου, το οποίο στεγαζότα ν επί της οδού Αναπαύσεω ς. Ποτέ δεν προχώρησε στην διεκδίκησ η Πανεπιστη μιακής θέσης, θεωρώντας ότι αυτή θα έπρεπε να ανήκει σε όποιον είχε αποφοιτήσ ει από ανωτάτη Ελληνική Ιατρική Σχολή.
Ομιλούσε την Γερμανική, την Γαλλική, την Αγγλική και την Τουρκική γλώσσα.
Ενημερωνό ταν συνεχώς για τις εξελίξεις της ειδικότητ άς του κυρίως από Γερμανικά και Γαλλικά επιστημον ικά συγγράμμα τα και περιοδικά .
Από τον γάμο του απέκτησε τρία τέκνα, την Χρυσαλίδα, τον Λεωνίδα και τον Δημήτριο, σήμερα Τακτικό Καθηγητή Ακτινολογ ίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστρ ιακού Πανεπιστη μίου Αθηνών.
Με τον δάσκαλό του Δημήτριο Κηλαϊδίτη, τους συνέδεε μακρά και ειλικρινή ς φιλία. Επισφράγι σμά της βάπτιση από τον Δ. Κηλαϊδίτη του γιου του Δημητρίου, στον οποίο και εδόθη το όνομα του αναδόχου.
Απεβίωσε το 1975.

("Η ιστορία της ακτινολογ ίας στην Ελλάδα" υπό Μπαλτά).

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal