Αποστολέας Θέμα: Προσκύνημα στη Τριγλιανή Παναγία απο την οικογένεια του μακαριστού ιερέα Δημητρίου Κατερλή!  (Αναγνώστηκε 113 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Administrator
  • *****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 135
  • -Λαμβάνω: 19
  • Μηνύματα: 477
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 27
  • Φύλο: Άντρας
Προσκύνημα στη Τριγλιανή Παναγία από την οικογένει α του μακαριστο ύ ιερέα Δημητρίου Κατερλή!

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερη ς συγκινησι ακής φόρτισης , μέλη της οικογένει ας, του μακαριστο ύ και τριγλιανή ς καταγωγής ιερέας της Εκκλησίας της Αμερικής π. Δημητρίου Κατερλή , προσήλθαν ταπεινοί προσκυνητ ές στον ιερό ναό της Παναγίας Παντοβασί λισσας στη Ραφήνα τιμώντας παράλληλα και την μνήμη τους πατρός τους.
Η πρεσβυτέρ α Αντωνία , τα παιδιά του Φλώρα και Γεράσιμος Κουμάτος , και συγγενείς του μακαριστο ύ πατρός ήταν ιδιαίτερα συγκινημέ νοι που αξιώθηκαν να προσκυνήσ ουν την εικόνα της τριγλιανή ς  Παναγίας , για την "ιστορία" της οποίας είχαν ακούσει τόσα πολλά απο τον ιερέα πατέρα τους, ο οποίος ήταν ένας ιερέας - κόσμημα για την ομογένεια και πατέρας για όλους τους ομογενείς .
Ο π. Δημήτριος Κατερλής πρωτοπρεσ βύτερος του Οικουμενι κού Πατριαρχε ίου στην Κωνσταντι νούπολη, υπηρέτησε με μοναδικό πάθος, πίστη και αφοσίωση για πάνω από 60 χρόνια τον Θεό και τους συνανθρώπ ους του στην εκκλησία της Αμερικής και άφησε πίσω του πολύ μεγάλο έργο σε όλη την περιοχή της Πενσιλβάν ιας.
Ακολουθεί ένα βιογραφικ ό σημείωμα για τον μακαριστό ιερέα.
(Πηγή: Εθνικός Κήρυξ)


Ο π. Δημήτριος γεννήθηκε στο Μανχάταν στις 13 Ιουλίου του 1931, το δεύτερο από τρία αδέλφια και είχε μία αδερφή την Ολυμπία και μία νεότερη, την Αθηνά. Ο πατέρας του, Σταύρος Δ. Κατερλής μετανάστε υσε στην Αμερική το 1912 από την Τρίγλια της Προύσας.
Η μητέρα του, Μίνι Λα Τουρ, ήταν Αμερικανί δα 5ης γενιάς, γεννημένη στο Ουιχόκεν της Νέας Ιερσέης. Μεγάλωσε στην αγκαλιά της γιαγιάς του Ζωής Κατερλή, η οποία και του μετέδωσε την αγάπη για την πατρίδα των προγόνων του, την Μικρά Ασία.
Από μικρό παιδί, ο π. Κατερλής επιθυμούσ ε να ακολουθήσ ει το μονοπάτι της ιεροσύνης . Υπηρέτησε δίπλα στους Αρχιεπισκ όπους Αθηναγόρα και Μιχαήλ και εμπνεύστη κε από την ταπεινοφρ οσύνη και την αγιότητα αυτών των μεγάλων Ιεραρχών.
Αποφοίτησ ε από το Γυμνάσιο του Στίβενσον με τιμητική διάκριση στην ηλικία των 16 ετών και εισήλθε στη Σχολή Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, όπου υπηρέτησε ως υποδιάκον ος στον Αρχιεπίσκ οπο Μιχαήλ και ως Υποτακτικ ός στον Ηγούμενο της Σχολής, τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ. Στην Θεολογική Σχολή ξεκίνησε μια δια βίου φιλία με τον μελλοντικ ό Αρχιεπίσκ οπο Βόρειας & Νότιας Αμερικής, τον Ιάκωβο, όταν αυτός ήταν ακόμη ιερέας ενορίας. Μετά την αποφοίτησ η από την Θεολογική Σχολή, ο Αρχιεπίσκ οπος Μιχαήλ τον έστειλε στο Πανεπιστή μιο Αθηνών για περαιτέρω μεταπτυχι ακές σπουδές. Ελαβε το μεταπτυχι ακό του στη Θεολογία από την General Theologic al Episcopal Seminary στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης και από το Θεολογική Σχολή Crozer στο Απλαντ της Πενσιλβάν ιας.
Ο π. Δημήτριος Κατερλής χειροτονή θηκε διάκονος τον Αύγουστο του 1958 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ και χειροτονή θηκε ιερέας στις 15 Μαρτίου 1959 στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλαδέλφε ια από τον Επίσκοπο Γερμανό Πολυζωίδη ς. Ο π. Κατερλής ήταν ο πρώτος, γεννημένο ς στην Αμερική, ιερέας του Αγίου Γεωργίου.
Στη νέα του αποστολή ίδρυσε τα πρώτα προγράμμα τα «PTA» και άλλα προγράμμα τα για νέους. Το 1960, ο π. Κατερλής ξεκίνησε τις εκδόσεις «St. Photios» που ήταν βιβλία όπως: «Origins of Lenten», «Advent» και «Christmas services», τα οποία ο π. Κατερλής έγραφε στα αγγλικά για τους νέους και για όλους τους μη Ελληνόφων ους.
Επίσης ίδρυσε το G.O.A.L.S . (Ελληνική Ορθόδοξη Σειρά Εκμάθησης Ενηλίκων) που διδάσκει την Ορθοδοξία σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Ο π. Κατερλής ήταν πάντα εκεί για να υποστηρίξ ει και να ενθαρρύνε ι τη νεολαία. Υποστήριξ ε επίσης την εγκαθίδρυ ση των τριγύρω Ορθοδόξων εκκλησιών . Αν και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, τιμούσε τις ελληνικές του ρίζες. Ξεκίνησε την πρώτη παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησ ίας στη Φιλαδέλφε ια και ενέπνευσε άλλες εκκλησίες και ελληνικές κοινότητε ς να συμμετάσχ ουν στην πορεία προς το «Independence Hall». Αυτή η παράδοση ήταν η απαρχή της σημερινής παρέλασης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησ ίας στη Φιλαδέλφε ια.
Τόσο ένθερμη ήταν η υποστήριξ ή του προς την Ελλάδα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Ο π. Κατερλής είναι ο μόνος Αμερικανό ς κληρικός που έχει τιμηθεί με αυτό το βραβείο.
Η αγάπη του για την ιστορία τον οδήγησε να ερευνήσει την προέλευση του Καθεδρικο ύ Ναού του Αγίου Γεωργίου, διαπιστών οντας ότι σχεδιάστη κε από τον εξέχοντα αρχιτέκτο να John Haviland. Αφού υπέβαλε τα ευρήματά του στην Ιστορική Εταιρεία της Φιλαδέλφε ιας, καταχωρήθ ηκε ως ιστορική τοποθεσία #27 της Φιλαδέλφε ιας.
Ασχολήθηκ ε τόσο πολύ με την πόλη της Φιλαδέλφε ιας που δημιούργη σε στενές σχέσεις με τους δημάρχους της Φιλαδέλφε ιας Αte, Rizzo, Rendell, και Street. Ηταν μέλος του «Interfaith Clergy» της Φιλαδέλφε ιας και εκπροσώπη σε τους Ελληνες Ορθόδοξου ς πιστούς σε πολλά πολιτικά γεγονότα.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστή μιο Αθηνών γνώρισε και παντρεύτη κε την Αντωνία Ταμβάκη το 1958. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Μίνι και τη Φλώρα, και τους δύο του γαμπρούς, Νικόλαο και Γερασίμο. Εζησαν μαζί 61 ευτυχισμέ να χρόνια γάμου και απέκτησαν τα εγγόνια Κωνσταντί νο και Τζένη Τριπολίτη (Constanti ne και Jenny Tripoliti s), Χριστίνα και Τόνι Παξινό (Christina και Tony Paxinos), Ειρήνη και Ιωάννη Βασιλείου (Erene και John Vasiliou), Δήμητρα Κουμάτου (Demetra Koumatos), Δημήτριο Σταύρο Τριπολίτη (Demetrios Stavros Tripoliti s), τα δισέγγονά του Νικόλαο και Aννα Τριπολίτη (Nicholas και Anna Tripoliti s) Σταύρο και Αγγελική Παξινού (Stavros και Angelique Paxinos), Δημοσθένη Βασιλείου (Dimosthen es Vasiliou).
Ο π. Κατερλής είχε την τιμή να λειτουργή σει ο Μητροπολί της Νέας Ιερσέης, Ευάγγελος, στον γάμο της εγγονής του, Ειρήνης και Ιωάννη Βασιλείου, αλλά και να βαφτίσει το δισέγγονό του, Δημοσθένη . Ο π. Κατερλής και ο Μητροπολί της Ευάγγελος μοιράστηκ αν την αγάπη για τον Ελληνισμό και το Πατριαρχε ίο
Οδήγησε πολλές ομάδες για προσκυνήμ ατα στους Αγίους Τόπους και στις Επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψη ς στη Μικρά Ασία. Εχει στενή σχέση με τους πατριάρχε ς της Ιερουσαλή μ και της Κωνσταντι νούπολης. Σημαντικό στοιχείο της ζωής του π. Κατερλή ήταν το ταξίδι του με τον Οικουμενι κό Πατριάρχη Βαρθολομα ίο στην Τρίγλια, όπου ο Πατριάρχη ς έψαλε ένα τρισάγιο στο νεκροταφε ίο όπου θάφτηκαν οι πρόγονοι του π. Κατερλή.
Το 2017 ο π. Κατερλής έλαβε επιστολή από τον επί χρόνια φίλο τους, τότε Μητροπολί τη Προύσης, Ελπιδοφόρ ο (σήμερα Αρχιεπίσκ οπο Αμερικής) διορίζοντ ας τον ως τον Πρωτοπρεσ βύτερο του Ιερού Ναού της Παναγίας Παντοβασί λισσας στην Τρίγλια από το 1922.
Τα τελευταία 10 χρόνια, ο π. Κατερλής παρακολού θησε τη λειτουργί α στην Ελληνορθό δοξη Εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Νέα Ιερσέη και ανυπομονο ύσε να δει την ολοκλήρωσ η των έργων για την ανακαίνισ η του ναού.

Πηγή άρθρου: https://pantovasilissa.gr/


Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσο υμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθ ήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστού με, αναπτύσον τας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal