Αποστολέας Θέμα: "Χειμάρρα", η θαμμένη αλήθεια  (Αναγνώστηκε 6146 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Φίλοι Τριγλιανών
 • *
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 17
 • -Λαμβάνω: 31
 • Μηνύματα: 200
 • Age: 53
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 37
 • Φύλο: Άντρας
"Χειμάρρα", η θαμμένη αλήθεια
« στις: 12 Μάιος 2012, 08:32:33 μμ »
"Χειμάρρα", η θαμμένη αλήθεια

Το ναυάγιο του ατμοπλοίο υ "Χειμάρρα" μέσα από δύο προγράμμα τα
Περιβαλλο ντικής Εκπαίδευσ ης του 2ου ΤΕΕΡαφήνα ς
και του Γενικού Λυκείου Πικερμίου

Η αφορμή για να ξεκινήσου με να ψάχνουμε για το ναυάγιο του ατμοπλοίο υ «Χειμάρρα» μας δόθηκε όταν οι μαθητές της Β' τάξης του 1ου Κύκλου της ειδικότητ ας του Σχεδιασμο ύ Εσωτερικώ ν Χώρων του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας (σχολικό έτος: 2006-2007) παρακολού θησαν την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» του καναλιού «ALPHA». Μας παρακίνησ ε το ενδιαφέρο ν γιατί ποτέ δεν είχαμε ακούσει για το ναυάγιο αυτό, αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερ α ναυάγια που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα αρχίσαμε με τους μαθητές ένα ταξίδι επιστροφή ς στην Ελλάδα του 1947. Η εποχή είναι δραματική . Η χώρα έχει χωριστεί στα δύο και ο αδελφοκτό νος εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται στο φόρτε του.
Ένα πλοίο ξεκινά από τη Θεσσαλονί κη για τον Πειραιά. Το όνομά του είναι «Χειμάρρα» και το μοιραίο δρομολόγι ό της 18ης Ιανουαρίο υ 1947 ήταν Θεσσαλονί κη-Βόλος-Χαλκίδα-Πειραιάς.

Το πλοίο δεν θα φτάσει ποτέ στον Πειραιά, καθώς σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα στις 4:10 τα ξημερώματ α της 19ης Ιανουαρίο υ το «Χειμάρρα» ενώ έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό προσέκρου σε λόγω της πυκνής ομίχλης στις βραχονησί δες «Βερδούγια», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας.
Αν και το επιβατηγό βυθίστηκε μιάμιση ώρα αργότερα και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα, ο πανικός που επικράτησ ε κατά την εγκατάλει ψη του πλοίου, το φοβερό ψύχος και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμ α να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστ ον 383 άνθρωποι. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπα ιδα, πολιτικοί κρατούμεν οι και χωροφύλακ ες συνοδοί.

   Η αποβίβαση των επιζώντων και των θυμάτων έγινε στη Ραφήνα. Για τη  Ραφήνα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της. Οι περισσότε ροι από τους παλιούς κατοίκους είχαν να μας πουν πολλά. Μιλήσαμε με αρκετούς από αυτούς. Τα περισσότε ρα μας τα είπε ο Δημήτρης Μουτσάτσο ς, παλιός καπετάνιο ς σε ανεμότρατ ες. Όταν ολοκληρώσ αμε την εργασία αυτή είχαμε περισσότε ρα ερωτηματι κά από ότι όταν ξεκινήσαμ ε. 

Τα ερωτηματι κά παραμένου ν βασανιστι κά. Πιθανόν, η πλήρης αλήθεια να μη μαθευτεί ποτέ. Αυτό, όμως, που προκαλεί ερωτηματι κό είναι το γεγονός ότι το ναυάγιο αυτό παραμένει στο σκοτάδι. Ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μαζί του και οι περισσότε ροι το αγνοούν.  Πολλοί υποστηρίζ ουν ότι τέτοιες τραγικές ιστορίες θα πρέπει να αφήνονται στη λήθη του χρόνου. Άλλοι πάλι διαφωνούν με αυτήν την άποψη. 

Το σχολικό έτος 2009-2010 ξαναγυρίσ αμε με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Πικερμίου Αττικής στο «Χειμάρρα» και την Ελλάδα του 1947.  Έχοντας κατά νου το έργο του Λουΐτζι Πιραντέλλ ο «Έξι Πρόσωπα ζητούν Συγγραφέα», σκεφτήκαμε να γράψουν οι μαθητές μικρές ιστορίες με ήρωες φανταστικ ά πρόσωπα που επέβαιναν στο ατμόπλοιο «Χειμάρρα» τα οποία αναζητούν για χρόνια έναν συγγραφέα προκειμέν ου να γράψει την ιστορία τους.
Η Μελίνα Καλφαντή έδωσε ζωή σε κάποια από αυτά τα πρόσωπα. Αποσπάσμα τα από το διήγημά της με τίτλο ‘Χειμάρρα» διαβάστηκ να στον «ΙΑΝΟ» της Θεσσαλονί κης στις 19 Ιανουαρίο υ 2011, εξήντα τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά.

Τα προγράμμα τα έγιναν με δυο σχολεία με διαφορετι κούς προσανατο λισμούς. Το ένα ήταν περισσότε ρο πρακτικό, το άλλο περισσότε ρο θεωρητικό . Και στις δύο περιπτώσε ις τα παιδιά θέλησαν να μάθουν περισσότε ρα. Όσο προχωρούσ ε το θέμα, τόσες περισσότε ρες απορίες έρχονταν στην επιφάνεια . Αυτό που πιστεύουμ ε ότι πετύχαμε, μέχρι σε κάποιο βαθμό, ήταν να ζωντανέψο υμε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Δύσκολες λέξεις, όπως πολιτικοί κρατούμεν οι, εξορία, στρατόπεδ α συγκέντρω σης πολιτικών κρατουμέν ων, δεύτερο αντάρτικο, διαφορετι κές κατηγορίε ς πολιτικών κρατουμέν ων, απέκτησαν περιεχόμε νο για τους μαθητές. Μέσα από φωτογραφί ες, κινηματογ ραφικά ντοκουμέν τα, μαρτυρίες, βιώματα γυρίσαμε νοερά στην Ελλάδα του 1947.   

Και κρατάμε για πάντα τα λόγια του καπετάνιο υ Δημήτρη Μουτσάτσο υ:
«Παιδιά μου, να μην ξανάρθουν αυτά τα πράγματα. Ή από εδώ, ή από εκεί, δεν είμαι εγώ άξιος για να κρίνω την κατάσταση . Αλλά μπορώ να πω τι έγινε. Τα είδα, τα έζησα. Για το ποιος φταίει, όμως, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κάνω τον πολύξερο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει το γιατί. Όλοι έφταιξαν.»


Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Φίλοι Τριγλιανών
 • *
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 17
 • -Λαμβάνω: 31
 • Μηνύματα: 200
 • Age: 53
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 37
 • Φύλο: Άντρας
"Χειμάρρα", η θαμμένη αλήθεια
« Απάντηση #1 στις: 12 Μάιος 2012, 08:42:32 μμ »

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που κάναμε με τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας για το ναυάγιο του ατμόπλοιο υ "Χειμάρρα" καταφέραμ ε να βρούμε στο Αρχείο Κ. Μεγαλοκον όμου σπάνιες φωτογραφί ες σχετικές με το ναυάγιο. Το ναυάγιο συνέβη στις 19 Ιανουαρίο υ 1947 στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα του Μαραθώνα και τα μικρά νησάκια, αρκετά κοντά στην ακτή της Αττικής.
Οι φωτογραφί ες αυτές βρέθηκαν έπειτα από περιπετει ώδη και επίπονη αναζήτηση στο Αρχείο του Κωνσταντί νου Μεγαλοκον όμο και αγοράστηκ αν αρκετά ακριβά προκειμέν ου να βοηθήσουν στην έρευνα που κάναμε με τους μαθητές.

Μέσα από τις φωτογραφί ες αυτές αρχίσαμε να ξετυλίγου με μια παλιά τραγική ιστορία που στην Ραφήνα παραμένει ακόμα ζωντανή στη μνήμη των παλαιοτέρ ων που έζησαν εκείνες τις τραγικές ημέρες του Ιανουαρίο υ του 1947, κατά τη διέρκεια του ελληνικού εμφυλίου.
Το ναυάγιο συνέβη στις 4 και 10 το πρωΐ, στις 19 Ιανουαρίο υ 1947, όταν το πλοίο προσάραξε στη νησίδα Θαρακωτό ή Χαρακωτό. Οι στιγμές που εκτυλίχθη καν στη συνέχεια ήταν στιγμές απόγνωσης, στιγμές απελπισία ς, στιγμές γεμάτες βαρβαρότη τα. Μια απίστευτη τραγωδία συνέβη λίγα μίλια μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας. Κάπου 389 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Νότιου Ευβοϊκού.  Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί πολιτικοί κρατούμεν οι. Από τότε πλανάται η κατηγορία ότι κάποοι από αυτούς πνίγηκαν έχοντας τα χέρια τους δεμένα, όντας χαρακτηρι σμένοι ως "ιδιαιτέρω ς επικίνδυν οι" από το πολιτικό καθεστώς της εποχής.
Την επόμενη ημέρα, η Ραφήνα θα υποδεχότα ν τους ναυαγούς και τα τραγικά θύματα του ναυαγίου. Και οι ραφηνιώτε ς θα άνοιγαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσ ουν τους επιζώντες, θα έφερναν ρούχα για να ντυθούν οι παγωμένοι αυτοί άνθρωποι και θα άνοιγαν ολόψυχα την καρδιά τους για να ζεστάνουν τις άδειες ψυχές αυτών των ανθρώπων που είχαν δει τον χάρο με τα μάτια τους.
Οι μαθητές του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας έδωσαν στην εργασία τους τον τίτλο "Χειμάρρα, η θαμμένη αλήθεια". Και σίγουρα είχαν απόλυτο δίκιο.

Στις φωτογραφί ες που βρήκαμε, βλέπουμε τους ραφηνιώτε ς να συγκεντρώ νονται στο λιμάνι για να δουν από κοντά, να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους ναυαγούς.

Θα ανεβάσουμ ε κάποια κομμάτια της εργασίας που κάναμε τότε (σχολικό έτος: 2006-2007) με τους μαθητές του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας, αλλά και με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Πικερμίου (σχολικό έτος: 2009-2010) με τους οποίους συνεχίστη κε η προσπάθει α να ξεθαφτεί ακόμα λίγο το ξεχασμένο αυτό ναυάγιο.
Θα θέλαμε, κάποια στιγμή, να κάνουμε μια μικρή παρουσίασ η στη Ραφήνα για το θέμα αυτό.

Οι φωτογραφί ες συνολικά είναι περίπου σαράντα που βρήκαμε στο Αρχείο Μεγαλοκον όμου.
Αργότερα, θα ανεβάσουμ ε και εδώ κάποιες από αυτές.

Ας προσπαθήσ ουμε να ξορκίσουμ ε τη λήθη.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Φίλοι Τριγλιανών
 • *
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 17
 • -Λαμβάνω: 31
 • Μηνύματα: 200
 • Age: 53
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 37
 • Φύλο: Άντρας
Ο Χρήστος Δημητρακός στο λιμάνι της Ραφήνας
« Απάντηση #2 στις: 12 Μάιος 2012, 09:03:28 μμ »
Μια φωτογραφί α αγορασμέν η από το Αρχείο Κ. Μεγαλοκον όμου που βρήκαμε στα πλαίσια  της έρευνας με τους μαθητές του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας το σχολικό έτος 2006-2007.

Λιμάνι της Ραφήνας, 19 Ιανουαρίο υ 1947.
Είναι η επόμενη μέρα από το τραγικό ναυάγιο του Ατμόπλοιου "Χειμάρρα" που συνέβη μετά την προσάραξη του πλοίου στην βραχονησί δα "Χαρακωτό", ή "Θαρακωτό" στις 4 και 10 τα ξημερώματ α της 19ης Ιανουαρίο υ 1947.

Οι ναυαγοί και τα θύματα φτάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας με καΐκια που έσπευσαν από το πρωΐ εκείνης της ημέρας στο μέρος του ναυαγίου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα Μαραθώνα και τα Νέα Στείρα.

Οι Ραφηνιώτε ς κατεβαίνο υν στο λιμάνι της Ραφήνας για να δουν και για να βοηθήσουν όσο μπορούν.
Στα δεξιά της φωτογραφί ας βλέπουμε τον Χρήστο το Δημητρακό (είναι ο πρώτος από τα δεξιά). Ο Χρήστος Δημητρακό ς είναι ο πατέρας του γιατρού, του καλού μας φίλου Στάθη Δημητρακο ύ.
Δεν υπάρχει παλιός Ραφηνιώτη ς που να μην έχει κάτι να θυμάται από εκείνες τις δύο δραματικέ ς μέρες που η Ραφήνα αποτέλεσε τον σταθμό συγκέντρω σης των επιζώντων και των θυμάτων του ναυαγίου.
Το τελευταίο μέρος της τραγωδίας διαδραματ ίστηκε στη μικρή μας πόλη.
Απίστευτε ς στιγμές μιας τραγωδίας που παρέμεινε ατιμώρητη .

Ο τρόπος με τον οποίο κυττούν τα πρόσωπα της φωτογραφί ας είναι χαρακτηρι στικός. Αυτό που κυττούν είναι τα πτώματα των ανθρώπων που μεταφέρον ταν με τα καΐκια στο λιμάνι της Ραφήνας.Και η φωτογραφί α, ως ελάχιστο δείγμα τιμής, δόθηκε στον Στάθη. Μια ξεχασμένη φωτογραφί α που 65 χρόνια μετά καταφέρεν ει να δημιουργε ί τόσες συγκινήσε ις και συναισθήμ ατα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Φίλοι Τριγλιανών
 • *
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 17
 • -Λαμβάνω: 31
 • Μηνύματα: 200
 • Age: 53
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 37
 • Φύλο: Άντρας
"Χειμάρρα", μια ανοικτή πληγή της Μνήμης
« Απάντηση #3 στις: 19 Ιανουάριος 2016, 07:39:17 μμ »

"Χειμάρρα", η θαμμένη αλήθεια

Το ναυάγιο του ατμοπλοίο υ "Χειμάρρα" μέσα από δύο προγράμμα τα Περιβαλλο ντικής Εκπαίδευσ ης του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας και του Γενικού Λυκείου Πικερμίου .

Ένα ναυάγιο που παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο.
Ένα ναυάγιο στο οποίο εμπλέχτηκ αν για τα καλά οι Άγγλοι.
Ένα ναυάγιο που "βόλευε" πολλούς.

Ο καπετάν-Δημήτρης Μουτσάτσο ς διηγείται .
Οι μαθητές ακούν.

Και οι Ραφηνιώτε ς έσπευσαν να αγκαλιάσο υν τους επιζώντες του ναυαγίου, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων.

Στη φωτογραφί α βλέπουμε Ραφηνιώτε ς στο λιμάνι της Ραφήνας στις 19 Ιανουαρίο υ 1947.
Σαν σήμερα πριν από χρόνια.
Ανάμεσά τους βλέπουμε τον Χρήστο Δημητρακό, πατέρα του Στάθη του Δημητρακο ύ.

Οι φωτογραφί ες αυτές, κοντά στις πενήντα σε αριθμό, αγοράστηκ αν το 2008 από μας στο σχολείο από Ιδιωτικό Αρχείο.
Κάποια στιγμή θα αποτελέσο υν μια μικρή έκθεση αφιερωμέν η στη Μνήμη των θυμάτων του Ατμοπλοίο υ "Χειμάρρα".
Κοντά στις 389 ψυχές έσβησαν τόσο άδικα στα παγωμένα νερά του Νότιου Ευβοϊκού.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal