Αποστολέας Θέμα: ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΤΟ 2013  (Αναγνώστηκε 1815 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 784
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΤΟ 2013
« στις: 29 Δεκέμβριος 2012, 11:07:02 πμ »
ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΤΟ 2013

Αφιερωμέν η στον μεγάλο Αλεξανδρι νό ποιητή Κωνσταντί νο Καβάφη θα είναι η νέα χρονιά.
Σε Έτος  Καβάφη ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμά των, Πολιτισμο ύ και Αθλητισμο ύ με αφορμή την  επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του.  Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμμα τος επετειακώ ν δράσεων  έχουν αναλάβει  η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμο ύ, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Θα συνεργαστ ούν για τον σκοπό αυτό με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει στη δικαιοδοσ ία του το πλήρες αρχείο του ποιητή, τις ξένες πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνι κής Γλώσσας και Πολιτισμο ύ των πανεπιστη μίων εξωτερικο ύ όπου διδάσκετα ι ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκ η της Αλεξάνδρε ιας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμο ύ και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρε ια και άλλους φορείς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚ Ο

Κωνσταντί νος Καβάφης (1863-1933): Ποιητής από τους μεγαλύτερ ους της σύγχρονης Ελλάδας και όλου του Κόσμου. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρε ια της Αιγύπτου από Κωνσταντι νοπολίτες εύπορους γονείς. Υπήρξε το ένατο παιδί του μεγαλέμπο ρου Πέτρου Καβάφη και της  Χαρίκλεια ς (το γένος Φωτιάδη). Οι γονείς του εγκαταστά θηκαν στην Αλεξάνδρε ια το 1840. Πάμπλουτο ι στην αρχή, με εμπορικά υποπρακτο ρεία στα αξιολογότ ερα κέντρα της Ευρώπης, ξέπεσαν μετά το θάνατο του πατέρα του (1876). Ύστερα από το θάνατο του πατέρα του, ο Καβάφης εγκαταστά θηκε στην Αγγλία (Λονδίνο και Λίβερπουλ) για τρία χρόνια .Γύρισε πίσω στην Αλεξάνδρε ια και παρακολού θησε μαθήματα σε εμπορική σχολή, ενώ ταυτόχρον α μελετούσε συστηματι κά παγκόσμια λογοτεχνί α και ιστορία. Έμεινε δύο χρόνια (1882-84) στην οικογένει α του παππού του (Φωτιάδη) στην Κωνσταντι νούπολη και τελικά το 1885 εκαταστάθ ηκε μόνιμα στην Αλεξάνρει α. Ταξίδεψε επίσης το 1897 στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα, χωρίς έκτοτε να μετακινηθ εί από την Αλεξάνδρε ια για 30 χρόνια. Επαγγελμα τικά, ο Καβάφης αρχικά ασχολήθηκ ε με το χρηματιστ ήριο, αλλά αργότερα για να αντιμετωπ ίσει τις βιοτικές του ανάγκες έγινε δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου.  Ζούσε ιδιόρρυθμ η ζωή και η ίδια η ποιητική του δημιουργί α ήταν ιδιότυπη. Τύπωνε τα ποιήματά του σε φυλλάδια και τα μοίραζε σε φίλους του. Βασική πηγή της έμπνευσής του ήταν η ιστορία, ιδιαίτερα των ελληνιστι κών χρόνων  και η ίδια η ζωή του. Έγραψε 154 ποιήματα. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι:  «Θερμοπύλες», «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Η Πόλις», «Τα τείχη», «Στα 200 π.Χ.», «η Σατραπεία», «Δέησις», «Μανουήλ Κομνηνός», «Στην Εκκλησία», «Όσο μπορείς»,«Ίαση Τάφος», «Ομνύει», «Επέστρεφε», «Όταν διεγείρον ται», «Μακρυά», «Επήγα», «Να μείνει»  κ.α. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστ εί σε πολλές ξένες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική, Ολλανδική, Βουλγαρικ ή κ.α) και έχουν παγκόσμια αναγνώρισ η.

●Στη Ραφήνα υπάρχουν δύο οδοί με το όνομα Κωνσταντί νου Καβάφη προς τιμή του ποιητή. Η μία είναι στον οικισμό Νέου Βουτζά και η άλλη είναι κάθετος και αρχίζει από την οδό Αργιθέας προς το Λυκόρεμα.

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ)
   
 Την εκκλησία αγαπώ – τα εξαπτέρυγ ά της,
τ’ ασήμια των σκευών, τα κηροπήγιά της,
τα φώτα, τες εικόνες της, τον άμβωνά της.
Εκεί σαν μπω, μες σ’ εκκλησία των Γραικών
με των θυμιαμάτω ν της τες ευωδίες,
με τες λειτουργι κές φωνές και συμφωνίες,
τες μεγαλοπρε πείς των ιερέων παρουσίες
και κάθε των κινήσεως τον σοβαρό ρυθμό-
λαμπρότατ οι μες στων αμφίων τον στολισμό-
ο νους μου πιαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
στον ένδοξό μας Βυζαντινι σμό.

(Το ποίημα «Στην Εκκλησία» πρωτογράφ ηκε το 1892, δημοσιεύθ ηκε μετά από 20 χρόνια, το 1912, αφού ξαναγράφη κε στο μεταξύ δυο φορές, το 1901 και το 1906). 

Το ποίημα αυτό του Καβάφη αφιερώνετ αι συμβολικά στους  Τριγλιανο ύς απογόνους .

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς

Πηγές:1)Μεγάλη Ελληνική Ανθολογία Ποιήσεως «Μιχ. Περάνθη», τρείς τόμοι (1453-1954), 1955,    β’ έκδοση 1964, τόμος Β, Κ.Π. Καβάφης σελ.213-251.
   2)Εγκυκλοπα ίδεια «Νέα Δομή».
   3) Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπα ίδεια «Υδρία»
 

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal