* * * Αγαπητοί Πατριώτες, θα ήταν θαυμάσια ενέργεια να κάνετε εγγραφή, ώστε να συμμετέχετε ως μέλη μας, στην προσπάθεια αυτή.* * * Αν, είστε ήδη μέλη μας, συνδεθείτε με τον λογαριασμό που έχετε.* * * Ευχαριστούμε.* * *

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΕΛΕΚΗΣ - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 21 Ιουλίου 2021, 11:44:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΕΛΕΚΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Ο Αναστάσιος Κελέκης ήταν πρώτος που άνοιξε το 1925 ακτινολογικό εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας, επίνειου της Προύσας, το 1888.
Γονείς του Λεωνίδας και Χρυσή Κελέκη.
Αποφοίτησε από την Τουρκική Στρατιωτική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης.

Το 1920 αυτομόλησε στον Ελληνικό στρατό και μετά από δύο χρόνια, το 1922, μετέβη στην Βιέννη, όπου θήτευσε επί διετία κοντά στον Δημήτριο Κηλαϊδίτη και ειδικεύτηκε τόσο στην Ακτινολογία, όσο και στην Ακτινοθεραπεία και Ραδιοθεραπεία.
Το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη και παντρεύτηκε την Αναστασία το γένος Προύσαλη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μετέφερε το ιατρείο στην ιδιόκτητη κατοικία του, επί της οδού Τσιμισκή, στον αριθμό 59, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, εγκαθιστώντας την πρώτη μονάδα ακτινοσκόπησης στην Βόρεια Ελλάδα, επίσης του οίκου Siemens, και σταματώντας οριστικά τη χρήση της ακτινοθεραπείας και του ραδιοβελονισμού.
Το 1960 επέστρεψε μετά από σπουδές Ακτινολογίας στην Ζυρίχη και στην Φρανκφούρτη, γιος του Λεωνίδας, οποίος το 1962 ανέλαβε το ακτινολογικό εργαστήριο.

Την ίδια χρονιά, το 1962, Αναστάσιος Κελέκης συνταξιοδοτήθηκε και Θεόδωρος Προύσαλης απεχώρησε και άνοιξε δικό του ακτινολογικό εργαστήριο. Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Κεντρικού Προσφυγικού Νοσοκομείου, το οποίο στεγαζόταν επί της οδού Αναπαύσεως. Ποτέ δεν προχώρησε στην διεκδίκηση Πανεπιστημιακής θέσης, θεωρώντας ότι αυτή θα έπρεπε να ανήκει σε όποιον είχε αποφοιτήσει από ανωτάτη Ελληνική Ιατρική Σχολή.
Ομιλούσε την Γερμανική, την Γαλλική, την Αγγλική και την Τουρκική γλώσσα.
Ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις της ειδικότητάς του κυρίως από Γερμανικά και Γαλλικά επιστημονικά συγγράμματα και περιοδικά.
Από τον γάμο του απέκτησε τρία τέκνα, την Χρυσαλίδα, τον Λεωνίδα και τον Δημήτριο, σήμερα Τακτικό Καθηγητή Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με τον δάσκαλό του Δημήτριο Κηλαϊδίτη, τους συνέδεε μακρά και ειλικρινής φιλία. Επισφράγισμά της βάπτιση από τον Δ. Κηλαϊδίτη του γιου του Δημητρίου, στον οποίο και εδόθη το όνομα του αναδόχου.
Απεβίωσε το 1975.

("Η ιστορία της ακτινολογίας στην Ελλάδα" υπό Μπαλτά).