"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Του Έλληνα η πατουμιά

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 01 Ιουλίου 2015, 11:00:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Ο Χριστόφορος Μουμτζής, λόγιος Τριγλιανός, έστειλε από την Τρίγλια την περίοδο 1906-1909, πενηνταπέντε  επιστολές στο γιο του Αλέξανδρο Μουμτζή που εργαζόταν (στις επιχειρήσεις του επίσης Τριγλιανού, Σάπαρη), στις οποίες αναφέρει με λεπτομέρειες τα γεγονότα στη Τρίγλια εκείνη την περίοδο. Μεταξύ των σημαντικών γεγονότων που καταγράφησαν ήταν η εντυπωσιακή δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά του Τριγλιανού μητροπολίτη Χρυσοστόμου Καλαφάτη, κατά την περίοδο της εξορίας του στην πατρίδα του Τρίγλια καθώς και η μεγάλη πλημμύρα στην Τρίγλια.

Ο εξαίρετος επιστήμονας Ανδρέας Χελιώτης, με μεγάλη προσφορά και δραστηριότητα σε διάφορους τομείς, μελέτησε τα κείμενα των επιστολών και εξέδωσε το «Τριγλιανό χρονικό» που αποτελεί ένα πολύτιμο από πολλές απόψεις κείμενο για την Τρίγλια.

Το τελευταίο διάστημα, κάνω μια προσπάθεια να έρθω σε επαφή με τους απογόνους του Αλέξανδρου Μουμτζή, προκειμένου να διασωθούν γραπτά κείμενα, βιβλία, φωτογραφίες ή ο,τι άλλο φωτογραφικό υλικό ίσως υπάρχει ακόμη. Συνάντησα για το σκοπό αυτό, τους εγγονούς του Αλέξανδρου Μουμτζή, Αλέξανδρο και Άντζελα, που έδειξαν μεγάλη προθυμία στην κατεύθυνση αυτή τιμώντας τη μνήμη του παππού τους.

Ανάμεσα στα άλλα, πρόσφατα μου έστειλε ο εγγονός Αλέξανδρος από το Βουκουρέστι, μερικά χρονογραφήματα του παππού του, Αλέξανδρου Μουμτζή, που δημοσιεύθηκαν στην ελληνική εφημερίδα ΜΕΛΙΣΣΑ που εκδιδόταν στη Ρουμανία. Ο Αλέξανδρος Μουμτζής, υπέγραφε με το ψευδώνυμο Α.Μούσος. Σήμερα αναρτώ το χρονογράφημα «Του Έλληνα η πατουμιά» που δημοσιεύθηκε στη ΜΕΛΙΣΣΑ στις 5 Ιουλίου 1920 και έχει αναφορές στην Τρίγλια.