"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ, 11/2/22, ώρα 3μ.μ

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 08 Φεβρουαρίου 2023, 08:46:29 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

Το Σάββατο 11/2/2023 και ώρα 3 μ.μ η Τρίγλια Ραφήνας αντιμετωπίζει για το πρωτάθλημα  Α' ΕΠΣΑΝΑ τον γειτονικό Α.Ο Άρτεμις στην Αρτέμιδα [παλιά Λούτσα]. 
Αρτεμις[-ιδος]: όνομα του ΑΟ Άρτεμις και της πόλης.

Ο Α.Ο ΑΡΤΕΜΙΣ ιδρύθηκε το 1960 εχει έμβλημα τη θεά Άρτεμη να κρατά τόξο και εχει δίπλα της ένα ελάφι, τα χρώματα είναι μπλε -άσπρα.
Το Δημοτικό Γήπεδό Αρτεμιδος,Λεωφ.Αρτεμιδος 203 είναι στην Αλυκή. Εχει διαστάσεις 105Χ68 με συνθετικό χλοοτάπητα νέας γενιάς από το Βέλγιο. Το γήπεδο απέχει 3χλμ. περίπου από το κέντρο της Ραφήνας

Άρτεμη [αρχ.Άρτεμις-ιδος]: Θεά του Ολύμπου, κόρη του Δία και της Λητώς και αδελφή του Απόλλωνα. Γεννήθηκε μαζί με τον Απόλλωνα στη Δήλο, όπου είχε καταφύγει η Λητώ για να γλυτώσει από την καταδίωξη της Ήρας. Θεά της Σελήνης και του κυνηγιού, προστάτιδα των δασών και των βουνών, της αγνότητας και των νόμιμων τοκετών. Ντυμένη πάντα σεμνά και άνετα έτρεχε στα δάση και κυνηγούσε.  Είχε διάφορα προσωνύμια. Αργετέρα, Καλλίστη, Λιμνάης, Ορθία, Ταυροπόλος κ.α. Σύμβολα της είχε το τόξο, το βέλος, τον πυρσό και το ελάφι. Λατρευόταν σ' όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στην Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αττική. Στην Έφεσο βρισκόταν ο περίφημος ναός της Αρτέμιδος, που υπήρξε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Στα ανατολικά παράλια της Αττικής ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν δυο ιερά της Αρτέμιδος: της Βραυρωνίας, στη Βραυρώνα σημερινή Βραώνα και της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στις Αραφηνίδες Αλές κοντά στη Αλυκή (Λούτσα} τη σημερινή Άρτεμη, νότια του Δήμου Αραφήνος, της σημερινής Ραφήνας (Από το Αραφήν με τον αναγραμματισμό Ραφήνα).
Η παλιά ονομασία Λούτσα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη  Lucea= λούτσα, τέλμα, υγρός-βαλτώδης τόπος, πιθανόν από την ύπαρξη της λίμνης στην περιοχή που και σήμερα ακόμη ονομάζεται Λίμνη ή Αλυκή. Κατοικήθηκε την Πρωτοελλαδική περίοδο και στα ιστορικά χρόνια στην περιοχή ήταν ο Δήμος των Αραφηνίδων Αλών.
 
Στην αρχαία Ελλάδα με την  ονομασία Αλαί φέρονταν παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπήρχαν φυσικές αλυκίδες (= αλυκές). Την ονομασία έπαιρναν από γειτονικές πόλεις ή δήμους.
Σημαντικότερες τέτοιες τοποθεσίες Αλών ήταν οι:
Αλαί αι Αραφηνίδες, δήμος της Αιγηίδος φυλής, ονομαζόμενες από τον αρχαίο δήμο του
Αραφήνος (σημερινή Ραφήνα)
Αλαί αι Αιξωνίδες, "πλησίον του Άστεος", ονομαζόμενες από τον αρχαίο δήμο της Αιξωνής (σημερινή Βούλα).
Αλαί του Πειραιώς, πρόκειται για αβαθές μέρος κοντά στο Αλιπεδον,Αλς-πεδιον, περιοχή του Πειραιά που στη απώτερη αρχαιότητα ήταν σκεπασμένη με θάλασσα. Προ αυτών ήταν ο λιμένας Αλών Επίσης
'Αλαί Βοιωτίας λεγόταν μικρή αρχαία πολίχνη κατ' έναντι της Εύβοιας, ο σύγχρονος Θεολόγος Φθιώτιδας, όπου υπήρχε αρχαία αλυκή.
ἡ λέξη «ἅλς» σημαίνει θάλασσα. Στα αρχαία υπάρχει διαχωρισμός τής λέξης σέ αρσενικό καὶ θηλυκό, καλύπτοντας δύο έννοιες: ἡ ἅλς = θάλασσα (το θηλυκό)
ὁ ἅλς= τὸ αλάτι , κόκκος αλατιού, μαγειρικό αλάτι (το αρσενικό)

Αλυκή=χαμηλή παραθαλάσσια περιοχή στην οποία διοχετεύεται θαλασσινό νερό, με την εξάτμιση του οποίου παράγεται αλάτι.

Η περιοχή της Αρτέμιδος βρίσκεται στις ακτές του Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, 28 χλμ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χιλιόμετρα από τα Σπάτα στα Μεσόγεια, των οποίων αποτελεί επίνειο.. Η περιοχή και παλιός οικισμός της Λούτσας μέχρι το 1974  ανήκε στο Δήμο Σπάτων-Λούτσας, έκτοτε αναγνωρίζεται ως Κοινότητα Αρτέμιδος[ μετονομάστηκε Άρτεμις ] Ανατολικής Αττικής. Το 1994  προάγεται σε Δήμο. Το 2011 συνενώθηκε παλι με το Δήμο Σπάτων για να σχηματίσουν το Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος,
Ένα μέρος αποτελεί το παλιό κέντρο, ενώ το 50% της συνολικής επιφάνειας είναι εκτάσεις ενταγμένες σε Σχέδιο Πόλης. Το υπόλοιπο καταλαμβάνεται από εκτάσεις, κυρίως γεωργικές, όπου υπάρχουν ορισμένες αγροικίες και εξοχικές κατοικίες. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές αγροτικές εκτάσεις με κυρίαρχη την καλλιέργεια  αμπελιών για παραγωγή κρασιού. Μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση είχε κατά τη δεκαετία του '90, εποχή και από τότε η περιοχή αποτελεί δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό, αλλά και μόνιμης κατοικίας. Η Άρτεμις αποτελεί κόμβο ανάμεσα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το λιμάνι της Ραφήνας.


Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός