Αποστολέας Θέμα: ΒΑΦΕΑΣ- Μπογιατζής  (Αναγνώστηκε 1894 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΒΑΦΕΑΣ- Μπογιατζής
« στις: 25 Ιανουάριος 2010, 12:41:15 μμ »
Μπογιατζή ς ή Βογιατζής

O Μπογιατζή ς ή Βογιατζής προέρχετα ι από την τουρκική λέξη  boyaci = χρωματιστ ής, βαφέας (boya=χρώμα, βαφή). Οι μπογιατζή δες ονομάζοντ αν οι τεχνίτες που έβαφαν συνήθως τα προϊόντα της οικιακής υφαντουργ ίας. Για να βάψουν σε διάφορους χρωματισμ ούς, χρησιμοπο ιούσαν φυσικές βαφές. Το βάψιμο απαιτούσε μεγάλη τέχνη, εξειδικευ μένη γνώση και περιλάμβα νε πολλά στάδια.. Για το ανοιχτό κίτρινο χρώμα έβραζαν μαζί φύλλα κορομηλιά ς (αβραμηλιά ς), αμπελιού, ροδιάς και  συκιάς, προσθέταν ε στύψη και μέλι. Αφού αφαιρούσα ν τα φύλλα  στο ζουμί έριχναν μέσα το νήμα ή το ύφασμα. Κίτρινο χρώμα πετύχαινα ν με φύλλα μουριάς και καρυδιάς ή  με φύλλα κυδωνιάς. Για το πράσινο χρώμα χρησιμοπο ιούσαν ρίγανη ή τους σπόρους της βατσινιάς (βατομουρι ά).  Με φύλλα αβραμηλιά ς (κορομηλιά ς) έβαφαν τα μάλλινα με λαδί χρώμα. Με τα φύλλα βελανιδιά ς πετύχαινα ν το γκρι  και  με τη  φλούδα της βελανιδιά ς  πετύχαινα ν το σταχτί χρώμα. Προσθέταν ε βιτριόλι (θεϊκό οξύ) για να δώσουν μαύρο χρώμα. Με φύλλα από ρουβί (ρους ο βυρσοδεψι κός) έβαφαν τα μαύρα  Με το ριζάρι (ερυθρορόδ ανο το βαφικό) πετύχαινα ν τα φωτεινά κόκκινα. Με τις πράσινες φλούδες των φρέσκων καρυδιών έδιναν στα υφαντά καφέ βαθύ χρώμα και με το ξύλο του σκλήθρου μαύρο χρώμα  κ.α. Η τέχνη ήταν δύσκολη. Ο καλός ο μάστορας πετύχαινε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεω ν. 
Μετά το 1910, οι μπογιατζή δες άρχισαν να χρησιμοπο ιούν σιγά- σιγά χημικές ουσίες.

O Αριστείδη ς Ασθενίδης  στην εφημερίδα "Τριγλιανά Νέα" 20 Μαρτίου 1982, Αρ. Φύλλου 36, σελ.2 γράφει για «Τα επαγγέλμα τα της πατρίδος» και μεταξύ των άλλων   αναφέρει : «Πως μπορώ να ξεχάσω το γελαστό μπογιατζή που κάθε Μεγάλη Πέμπτη βουτούσε στο μεγάλο καζάνι με την κόκκινη μπογιά το καλάθι μαζί με όλα τα άσπρα αυγά και βάφονταν καλάθι και αυγά κόκκινα. Μ’ αυτό το καλάθι το Μάιο μαζεύαμε τα κεράσια. Ο Μπογιατζή ς έκανε και σαπούνι. Οι γυναίκες του πήγαιναν τις μούργες και έπαιρναν έτοιμο σαπούνι».
Ο μπάρμπα- Αποστόλης ο Μπογιατζή ς είχε βαφείο στην Τρίγλια και το επώνυμό του το πήρε από το επάγγελμά του. Τα εγγόνια του τα δισέγγονα και τα τρισέγγον α του ζουν σήμερα στην Ραφήνα.

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς


Πηγές: 1. « Λεξικό της Κοινής Νεοελληνι κής», ΑΠΘ, ΙΝΣ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη), Θεσσαλονί κη 1998.
2. «Τα οικογενει ακά μας ονόματα»,Μανόλης Τριανταφυ λλίδης, ΑΠΘ, ΙΝΣ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη), Θεσσαλονί κη 1995
3. «Ελληνικά επώνυμα Τουρκικής προέλευση ς» Δημήτρης Τομπαΐδης, Eκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1990
4.Συντεχν ίες & Επαγγέλμα τα στη Θράκη 1685-1920), Κ.Παπαθαν άση-Μουσιοπούλου, Εκδόσεις Πιτσιλός, Αθήνα 1985.
5. «Επαγγελματικές ασχολίες των Ελλήνων της Καππαδοκί ας», Μαρία Β.Ασβέστη, Εκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1980.


 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal