Αποστολέας Θέμα: ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΣ- Δεβετζής ή Ντεβετζής, Δεβετζόγλου  (Αναγνώστηκε 1622 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΣ- Δεβετζής ή Ντεβετζής, Δεβετζόγλου
« στις: 11 Φεβρουάριος 2010, 12:04:02 μμ »
ΚΑΜΗΛΙΕΡΗ Σ- Δεβετζής ή Ντεβετζής, Δεβετζόγλ ου
 
Το επώνυμο του Τριγλιανο ύ Δεβετζή ή Ντεβετζή  προέρχετα ι από την τούρκικη λέξη  deveci  = καμηλιέρη ς. Ο γιος του καμηλιέρη είναι ο Ντεβετζόγ λου ή Δεβετζόγλ ου.
Η καμήλα ή γκαμήλα είναι ζώο των θερμών χωρών, παρουσιάζ ει μεγάλη αντοχή στις συνθήκες που επικρατού ν στις ερήμους. Οι καμήλες της Μ. Ασίας ήταν λιτοδίαιτ ες και άντεχαν πολύ στη δίψα, τις ταΐζανε ζύμη από κριθαρένι ο αλεύρι. Υπάρχουν δύο είδη καμηλών: η Βακτριανή (Ασιατική)με δύο ύβους (καμπούρες) και η Δρομάς (Αραβική) με έναν ύβο.
Η καμήλα στην Μ. Ασία και στην Αρμενία ήταν φορτηγό ζώο. Οι καμήλες βάδιζαν με πέντε χιλιόμετρ α την ώρα περίπου και με φορτίο από 250- 350 οκάδες. Ανέβαιναν και κατέβαινα ν βουνά και διατηρούσ αν την ισορροπία τους σε γκρεμούς. Το καραβάνι ήταν ομαδικό ταξίδι των εμπόρων με καμήλες για λόγους ασφαλείας σε ακατοίκητ ες περιοχές και ερήμους. Κάθε καραβάνι, αποτελείτ ο από πολλές καμήλες, που πολλές φορές ξεπερνούσ αν τις εκατό
Υπήρχαν μικροί και μεγάλοι καραβανικ οί δρόμοι εμπορευμά των. Μεγάλοι καραβανικ οί δρόμοι ήταν από το Χαλέπι στην Καισάρεια, από την Περσία στην  Τραπεζούν τα, στην Προύσα  κ.α.   
Aκόμη και με την ανάπτυξη των σιδηροδρο μικών γραμμών στην Τουρκία (τέλη 19ου αιώνα), οι καμήλες χρησιμοπο ιούνταν γιατί απαιτούντ αν έξοδα μεταφόρτω σης στους σταθμούς των σιδηροδρό μων και τα λιμάνια. Φυσικά, ο χρόνος της μεταφοράς των εμπορευμά των με καμήλες ήταν μεγαλύτερ ος. Στην Κίο  και προφανώς  στις γειτονικέ ς πόλεις, όπως στην Τρίγλια,  φέρνανε με τις καμήλες  φωτιστικό πετρέλαιο (γκάζι)  που ήταν συσκευασμ ένο σε δοχεία, «γκαζοτενεκέδες» μέσα σε ξύλινα κιβώτια (γκαζόκασε ς) ανά δύο τενεκέδες σε κάθε κιβώτιο. Η κάθε καμήλα, έφερνε δύο γκαζόκασε ς, δηλαδή τέσσερις γκαζοτενε κέδες.
Οι καμήλες είναι δύστροπα ζώα, όμως οι καμηλιέρη δες είχαν καλές σχέσεις  με τις καμήλες τους.

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς.

Πηγές:1. Δημήτρης Τομπαΐδης "Ελληνικά επώνυμα Τουρκικής προέλευση ς", Εκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1990
2. Παντ. Κοντογιάν νης, «Γεωγραφία της Μ.Ασίας», Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι 1921.
3.Βασίλης Κουλίγκας, «Κίος 1912-1922, Σκόρπιες Μνήμες», Εκδόσεις «Δωδώνη», Αθήνα-Γιάννινα 1993
4. Μενέλαου Δημητριάδ ου, «Λεξικόν Ελληνο-Τουρκικόν, Τουρκο- Ελληνικόν», Εκδόσεις Κακουλίδη 2001.
5. Εγκυκλοπα ίδεια «Νέα Δομή».
6. Εγκυκλοπα ίδεια «Υδρία». 

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal