Αποστολέας Θέμα: ΠΕΤΑΛΩΤΗΔΕΣ- Καλλιοτζής  (Αναγνώστηκε 2110 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΠΕΤΑΛΩΤΗΔΕΣ- Καλλιοτζής
« στις: 17 Φεβρουάριος 2010, 06:09:58 μμ »
ΠΕΤΑΛΩΤΗΔ ΕΣ -Καλλιοτζής

Oι παλιοί Τριγλιανο ί στη Ραφήνα έλεγαν καλλίγωμα το πετάλωμα των ζώων. Προέρχετα ι από το ρήμα  καλλιγώνω (-καλλιώνω)=πεταλώνω και ο καλλιοτζή ς λεγότανε  ο πεταλωτής .

Στο Τριγλιανό τραγούδι- ποίημα «ο Κωνσταντί νος ο Μικρός» έχει ένα στίχο :
«Την νύκτα κόφτει τα καρφιά, την νύκτα καλλιόνει».
 καλλιόνει = καλλιγώνε ι, βάζει πέταλα στο άλογο, πεταλώνει .

Γνωστή επίσης  είναι η φράση που έλεγαν οι Τριγλιανο ί «αυτός καλλιγώνε ι ντο ψύλλο».

Οι πεταλωτές ή πεταλωτήδ ες πετάλωναν τα ζώα κατά τακτικά διαστήματ α.
To πέταλα ήταν σιδερένια ελάσματα που προστάτευ αν τα νύχια των ζώων από τη φθορά. Η κατασκευή των σιδερένιω ν  πετάλων  γινόταν χειροποίη τα στο αμόνι, ενώ οι τεχνίτες αναλάμβαν αν ταυτόχρον α και το πετάλωμα των ζώων που απαιτούσε μεγάλη εμπειρία και δεξιοτεχν ία. 

O Αριστείδη ς Ασθενίδης  στην εφημερίδα "Τριγλιανά Νέα" 20 Μαρτίου 1982, Αρ. Φύλλου 36, σελ.2 γράφει για «Τα επαγγέλμα τα της πατρίδος» και μεταξύ των άλλων   αναφέρει : «Τέλος ήταν οι πεταλωτήδ ες. Κάθε Κυριακή δεν πρόφταινα ν να κουρεύουν και να πεταλώνου ν και να αλείφουν τα νύχια των ζώων με κατράνι σαν να έκαναν και τα ζώα πατικιούρ . Αλίμονο στον Τριγλιανό που είχε αδύνατο και απεριποίη το το ζώο του. Αμέσως στο καφενείο και στο μαχαλά άρχιζε το κουτσομπο λιό γι’ αυτόν και του κολλούσαν και ένα παρατσούκ λι που θα το έσερνε σ’ όλη του τη ζωή αυτός και τα παιδιά του».

■Η λέξη καλιοντζή ς ή καλλιοντζ ής στη βιβλιογρα φία αναγράφετ αι ότι  προέρχετα ι από την τούρκικη λέξη kalyoncu και σημαίνει τον ναύτη του  παλιού τούρκικου πολεμικού πλοίου (kalyon). Ο όρος καλιοντζή ς  στο τουρκικό ναυτικό παρουσιάζ εται  τον 17ο  αιώνα και σημαίνει τον τυφεκιοφό ρο ναύτη, τον πεζοναύτη .
Ο Μανόλης Τριανταφυ λλίδης γράφει ότι το επώνυμο Καλλιοντζ ής  προέρχετα ι  από το Τούρκικο kalyoncu=  στρατιώτη ς του παλιού πολεμικού ναυτικού, αξιωματικ ός των γενιτσάρω ν. Ο Θεοδόσης Καλλιοντζ ής  από την Νέα Τρίγλια μας είπε ότι ο παππούς του ήταν στο τούρκικο ναυτικό. H Τριγλιανή οικογένει α στην Ραφήνα έχει επώνυμο Καλλιοντζ ής. 
Αναφέρω και τις δύο εκδοχές, ίσως ο καλλιοτζή ς να ήταν ο πεταλωτής και καλλιοντζ ής ο ναύτης του τούρκικου πολεμικού πλοίου.

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς.

Πηγές:
 1. Γεώργιος Δ.Παχτίκο ς, «260 Δημώδη Ελληνικά άσματα», Εν Αθήναις 1905   
2.Αριστεί δης Ασθενίδης, «Τα επαγγέλμα τα της πατρίδος», «Τριγλιανά Νέα», 20 Μαρτίου 1982, Αρ. Φύλλου 36.
3.Δικαίος Β.Βαγιακά κος «Ιστορία Εικονογρα φημένη», Καταγωγή Ονομάτων και Τοπωνυμίω ν, Αύγουστος 1971,  Αρ. Τεύχους 38.
4. Μανόλης Τριανταφυ λλίδης, «Τα οικογενει ακά μας ονόματα», ΑΠΘ, ΙΝΣ, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη, Θεσσαλονί κη 1995. 
5. Δημήτρης Τομπαΐδης, «Ελληνικά επώνυμα Τουρκικής προέλευση ς», Εκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1990


 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal