Αποστολέας Θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 1529 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ
« στις: 19 Φεβρουάριος 2010, 11:48:39 πμ »
ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

 Ο Απόστολος Τσιπουράς από την Νέα Τρίγλια αναφέρει: «Πρόγονός  μου είχε καταγωγή από την Κρήτη και λεγόταν Γρηγοράσκ ης όταν πήγε στην Τρίγλια. Ο τελευταίο ς Τριγλιανό ς Γρηγοράσκ ης ήταν τσιπουράς, δούλευε τσιπουράς για άλλους». Ο αδελφός του Λεωνίδας Τσιπουράς συμπληρών ει: « Δούλευε σε καζάνι και πήγαινε στα σπίτια τα τσίπουρα, έλεγαν: «ήρθε o τσιπουράς»,«έρχεται ο τσιπουράς», «θα έρθει ο τσιπουράς». Τελικά επικράτησ ε το Τσιπουράς ως επώνυμο.
Το τσίπουρο είναι ελληνικό δυνατό  αλκοολούχ ο ποτό. Παρασκευά ζεται με την απόσταξη στέμφυλων(τσίπουρα), δηλαδή από τα υπολείμμα τα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Μπορούν να χρησιμοπο ιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια.
Η Τρίγλια είχε αμπέλια από τα Βυζαντινά χρόνια, «Τρίγλειος οίνος». Η γη, το κλίμα και τα μοναστήρι α ευνοούσαν την αμπελοκαλ λιέργεια. Στα πρώτα χρόνια της Οθωμανική ς κατάκτηση ς, οι Χριστιανο ί στα Μουδανιά και στα γύρω (Σιγή, Τρίγλια κ.α)  αναφέροντ αι ως αμπελουργ οί  και ψαράδες.  

Το Κοράνι, ως γνωστό, απαγορεύε ι στους Μωαμεθανο ύς να πίνουν κρασί. Οι Τούρκοι απέφευγαν το κρασί, έπιναν ρακί. Οι Οθωμανοί δεν είχαν  μεγάλη σχέση με την αμπελοκαλ λιέργεια, η οποία έμεινε στα χέρια των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανώ ν. Η πώληση του ρακιού, όπως αλλιώς λεγόταν το τσίπουρο απαγορευό ταν στην Μ.Ασία  με βαρύ πρόστιμο και κατάσχεση . Παρά την απαγόρευσ η οι Έλληνες πουλούσαν κρυφά ρακί στους Τούρκους.

Οι Μικρασιάτ ες Έλληνες έπιναν κρασί και ρακί. Πριν την Μικρασιατ ική καταστροφ ή, αμπέλια στην Τρίγλια είχε στις περιοχές Αλώνια, Κρύα Βρύση, Σταυρό και Κλαδερή. Οι Τριγλιανο ί έπιναν το τσίπουρο κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως το έπιναν με συνοδεία μεζέδων. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούντα ν τα παστά (γαράτα), οι ελιές, η ψητή πατάτα, τα χλωρά κουκιά αλατισμέν α, οι καυτερές πιπεριές, τα τουρσιά, ο παστουρμά ς κ.α.  Μετά την Μικρασιατ ική Kαταστροφ ή, άρχισε να εξαπλώνετ αι η τέχνη του τσιπουρά  και στην παλιά Ελλάδα.
Στη Νέα Τρίγλια υπήρχαν πολλά αμπέλια, διάφορες ποικιλίες, μέχρι το 1970 και «ρακοκάζανα» που έβγαζαν τσίπουρο.
Στη Ραφήνα μέχρι που υπήρχαν αμπέλια και πατητήρια- στις αρχές της δεκαετίας του ΄60  υπήρχε  «σουμοκάζανο» ή «καζάνι» που έκανε απόσταξη στα τσάμπουρα (ή τσίπουρα). Το σουμοκάζα νο το είχε ο Τριγλιανό ς Χρυσόστομ ος Σταυρίδης .  

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς

Πηγές:
1.«Γεωγραφία της Μ.Ασίας» Παντ. Κοντογιάν νης, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι 1921.
2. «Ο Μονόλογος», Χρονικό, Αναστάση Τακά, Εκδόσεις Φιλλιπότη, Αθήνα 1983.
3.«Τα Τριγλιανά κρασιά-Τρίγλειος οίνος», Στάθης Δημητρακό ς, «Τριγλιανά Νέα»,Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2002, αρ.φύλλου 107, σελ.4.
4. «Τα τοπωνύμια της Τρίγλιας Βιθυνίας», Ελένη Παπαδοπού λου, Αθήνα 1996.
5. « Λεξικό της Κοινής Νεοελληνι κής», ΑΠΘ, ΙΝΣ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη), Θεσσαλονί κη 1998.
6."Ελληνικό Λεξικό", Τεγόπουλο ς- Φυτράκης, Ελευθεροτ υπία 1993
7. «Παιδεία», Πρότυπο Λεξικό της Νέας Ελληνικής, Εκδόσεις Σταφυλίδη, Αθήνα 1977.


 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal