Αποστολέας Θέμα: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- Μπαχάρογλου, Μυρωδής  (Αναγνώστηκε 1717 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- Μπαχάρογλου, Μυρωδής
« στις: 11 Μάρτιος 2010, 07:41:30 μμ »
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- Μπαχάρογλ ου, Μυρωδής

Το οικογενει ακό όνομα (επώνυμο) Μπαχάρογλ ου ήταν ένα παλιό επώνυμο στην Τρίγλια. Ο καπετάν- Σάββας Μπαχάρογλ ου ήταν πατέρας του παπά- Σταύρου. Από τον παπά Σταύρο, το επώνυμο Μπαχάρογλ ου έγινε Παπασταύρ ης ή Παπασταύρ ος  και τελικά κατέληξε στο επώνυμο Σταυρίδης που υιοθετήθη κε από τους αδελφούς Δημοσθένη Σταυρίδη και Δημήτριο Σταυρίδη, καθηγητές .
Ο Δημοσθένη ς Σταυρίδης (διετέλεσε και δάσκαλος στην Τρίγλια την εποχή που ο Χρυσόστομ ος Σμύρνης  πήγαινε στο σχολείο της πατρίδας) ήταν πατέρας των αδελφών Σταύρου, Γιώργου και Αρίωνα Σταυρίδη, που βοήθησαν με κάθε τρόπο τους Τριγλιανο ύς που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και κυρίως ενδιαφέρθ ηκαν για την εγκατάστα ση και αποκατάστ ασή τους στη Ραφήνα.  
Μπαχάρογλ ου είναι το παιδί του μπαχάρη. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προήλθε το επώνυμο Μπαχάρογλ ου. Η μια εκδοχή  και η πιο ισχυρή είναι ότι ο πατέρας του Μπαχάρογλ ου  πουλούσε μπαχάρια, ήταν μπαχαροπώ λης ή  έφερνε μπαχαρικά στην Τρίγλια (επαγγελμα τικό επώνυμο). Η άλλη εκδοχή είναι να  προέρχετα ι από το βαφτιστικ ό Μπαχάρης (το θηλυκό Μπαχαρή),  όνομα από την ελεύθερη αντίληψη του λαού για την ιδιότητα της ευωδίας, για το αρωματικό (βαφτιστικ ό επώνυμο).    
Μπαχαρικά είναι γενική ονομασία  προϊόντων που προέρχοντ αι από ορισμένα φυτά και έχουν αρωματική, πικάντικη  και καυστική γεύση. Ονομάζοντ αι καρυκεύμα τα και μυρωδικά στη μαγειρική και στη ζαχαροπλα στική. Τα μπαχαρικά είναι αποξηραμέ να μέρη  ενός φυτού,  φύλλα, σπόρια, άνθη, καρποί, ρίζες, βολβοί, φλοιοί. Το μπαχάρι είναι είδος μπαχαρικο ύ, ο αρωματικό ς καρπός του φυτού ινδοπέπερ ι (ινδικό πιπέρι). Μπαχάρια εννοούμε οποιοδήπο τε είδος μπαχαρικο ύ. Το μπαχαρικό προέρχετα ι από τη  τουρκική λέξη  bahar που σημαίνει άρωμα, μυρωδικό άλλα και έαρ, άνοιξη (Γκιούλ-Μπαχάρ= Ρόδο της Άνοιξης). Τα γνωστότερ α μπαχαρικά είναι: το πιπέρι (μαύρο και λευκό πιπέρι), η καυτερή και η γλυκιά πιπεριά, η κόκκινη πιπεριά(τσίλι), η ρίγανη, το θυμάρι,  η δάφνη, το κύμινο, το σκόρδο, η κάππαρη, το κάρυ, το γαρύφαλλο, το σουσάμι, ο βασιλικός, ο άνηθος, ο δυόσμος, αποξηραμέ νο σέλινο,  το δεντρολίβ ανο, o μάραθος, ο γλυκάνισο ς, η κανέλα και το κανελόξυλ ο, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυ δο, η καρύδα, το κάρδαμο,  η πιπερόριζ α (τζίνζτερ), η μαστίχα, η βανίλια, σπόροι λεβάντας, το σαφράνι (κρόκος) κ.α.   Πολλά από αυτά και άλλα πολλά έρχονταν στην Πόλη από την Αίγυπτο, την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία. Στην Πόλη υπήρχε το Μisir Carsisi (αιγυπτιακ ό παζάρι των μπαχαρικώ ν). Οι Τριγλιανέ ς μαγείρευα ν καταπληκτ ικά και έφτιαχναν γλυκά με πολλά μπαχαρικά .

Υπάρχει επίσης Τριγλιανό επώνυμο Μυρωδής. Κατά μια εκδοχή, το επώνυμο  προήλθε από το επάγγελμα, δηλαδή  πουλούσε μυρωδικά, μπαχάρια. Μυρωδικό είναι η γενική ονομασία προϊόντων φυτικής προέλευση ς με αρωματική οσμή ή πικάντικη γεύση που χρησιμοπο ιούνται στη μαγειρική ως αρτύματα (μπαχαρικά). Γνωστή είναι η φράση «μαγειρεύει με πολλά μυρωδικά». Κατά άλλη εκδοχή, το επώνυμο Μυρωδής(το θηλυκό Μύρω) προέρχετα ι από βαφτιστικ ό όνομα της ελεύθερης αντίληψης του λαού, για την ιδιότητα του αρώματος, για την μυρωδιά και την ευωδία.

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς.

Πηγές: 1.«Γεωγραφία της Μ.Ασίας» Παντ. Κοντογιάν νης, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι 1921.
2. « Ελληνικό Λεξικό», Τεγόπουλο ς- Φυτράκης, Ελευθεροτ υπία 1993.
3. Λεξικό της Κοινής Νεοελληνι κής, ΑΠΘ, ΙΝΣ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη), Θεσσαλονί κη 1998.
4."Τρίγλια Βιθυνίας", Θανάση Πιστικίδη, Ραφήνα- Οκτώβρης 1983.
5. «Τα Νεοελληνι κά κύρια ονόματα, ιστορικώς και γλωσσικώς ερμηνευόμ ενα», Αθανάσιου Χ. Μπουτούρα, Εν Αθήναις 1912
( Ανατύπωση «Επικαιρότητα»).
6.Μενέλαο υ Δημητριάδ ου, «Λεξικόν Ελληνο-Τουρκικόν, Τουρκο-Ελληνικόν», Εκδόσεις Κακουλίδη 2001.
7.« Λεξικό των ξένων λέξεων στην Ελληνική γλώσσα», Ηλία Ι. Κωνσταντί νου, Εκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1992.
8. Εγκυκλοπα ίδεια «Νέα Δομή»
9. Εγκυκλοπα ίδεια «Υδρία».

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal