Αποστολέας Θέμα: ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ-ΑΡΑΪΤΖΗΣ  (Αναγνώστηκε 1640 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 782
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ-ΑΡΑΪΤΖΗΣ
« στις: 06 Απρίλιος 2010, 01:28:37 μμ »
ΡΑΚΟΣΥΛΛΕ ΚΤΗΣ- ΑΡΑΪΤΖΗΣ


Με την λέξη αραϊτζής οι παλιοί Τριγλιανο ί εννοούσαν τον ρακοσυλλέ κτη ή αυτόν που μαζεύει κάθε είδους αντικείμε να για να τα πουλάει. Η λέξη προέρχετα ι από την τούρκικη arayici=ερευνητής. 
Οι αραϊτζήδε ς έψαχναν στα μέρη όπου έριχναν οι νοικοκυρέ ς τα σκουπίδια, στα «σκουπιδαριά», στα χαλάσματα κ.α. Μάζευαν τα πάντα που πίστευαν ότι είναι χρήσιμα, «Μάζευε και ας είναι και ρώγες», λέγανε.
Καμία φορά εύρισκαν και πολύτιμα αντικείμε να : μαργαριτά ρια, χρυσαφικά, ασημικά κ.α. Περιφέρον ταν επίσης στο γιαλό (παραλία) και μάζευαν ότι έβγαζε η θάλασσα, ιδίως έπειτα από φουρτούνε ς  π.χ. ξύλα, σχοινιά κ.α.

■ Ένα από τα πάρα πολλά παιχνίδια που παίζαμε τα παιδιά μεταπολεμ ικά στην Ραφήνα  ήταν  και οι «φιγούρες» από το επάνω μέρος των ομοιόμορφ ων πλακέ  πακέτων των τσιγάρων εκείνης της εποχής.  Γύριζα  μαζί με τα άλλα παιδιά της «πιάτσας» και  ψάχναμε να βρούμε άδεια  πακέτα τσιγάρα στα χαντάκια και στα ρέματα της Ραφήνας. Τα καθαρίζαμ ε γύρω-γύρω και τα κάναμε χαρτιά, «χαρτόνια», χαρτάκια. Τέτοιες «φιγούρες» είχαν οι μάρκες « Έξτρα Ματσάγγος», «Άριστα Ματσάγγος», «ΕGO», «Καρέλια», «Άσσος», «Παπαστράτος 5& 7», «Έθνος» «Άρωμα», «Ρόδος», «22», «Άριστον», «Ντάμες», «Σαντέ», «Ξάνθη», «Τέλειον», «Δόξα», «Γλυκοσέρτικα», «Μυρωδάτα»   κ.α. 
Οι γέροι Τριγλιανο ί που μας έβλεπαν να γυρίζουμε  και να ψάχνουμε στα χαντάκια και στα ρέματα(που είχε αρκετά τότε η Ραφήνα και μέσα στο χωριό), μας φώναζαν: «αραϊτζήδες είσαστε, μπρε;». Από τότε άκουσα και έμαθα την λέξη…

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς.
   
 Πηγές:
 1."Επαγγελμα τικές ασχολίες των Ελλήνων της Καππαδοκί ας",
Μαρία Β.Ασβέστη, Εκδόσεις Επικαιρότ ητα, Αθήνα 1980.
 2. "Συντεχνίε ς & Επαγγέλμα τα στη Θράκη 1685-1920", Κ.Παπαθαν άση-      Μουσιοπού λου, Εκδόσεις Πιτσιλός, Αθήνα 1985.
3."Λεξικό της Κοινής Νεοελληνι κής",ΑΠΘ, ΙΝΣ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυ λλίδη), Θεσσαλονί κη 1998.
4. "Λεξικόν Ελληνο-Τουρκικόν, Τουρκο- Ελληνικόν", Μενέλαου  Δημητριάδ η, Εκδόσεις Κακουλίδη 2001.    

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal