Αποστολέας Θέμα: ΚΑΦΕΝΕΙΑ- Ο Τούρκικος καφενές  (Αναγνώστηκε 1777 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 784
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΚΑΦΕΝΕΙΑ- Ο Τούρκικος καφενές
« στις: 21 Απρίλιος 2010, 12:10:47 μμ »
KΑΦΕΝΕΙΑ- Ο Τούρκικος καφενές

Στην παλιά Τρίγλια της Μικρά Ασίας υπήρχαν κάπου 30 οικογένει ες Οθωμανοί.
Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ξεχωριστό μαχαλά. Εκεί είχαν τα τζαμιά τους (εκκλησίες). Είχαν και τον μικρό καφενέ τους. Αυτός ο καφενές στο εσωτερικό του είχε ένα γύρω – γύρω στους τοίχους πάγκους από χονδρές σανίδες, το λεγόμενο μπεϊκέ, που καθόντουσ αν. Καρέκλες δεν υπήρχαν. Επίσης γύρω από τους πάγκους και στο πίσω μέρος του τοίχου ήσαν τοποθετημ ένες ψάθες σε ύψος ένα μέτρο για να ακουμπούν πίσω και να μην κρυώνουν οι πλάτες τους από τον τοίχο. Επίσης το δάπεδο ήτο στρωμένο με ψάθα για να μην κρυώνουν το χειμώνα.
 Το πρωί που θα ερχόντουσ αν μέσα οι πελάτες θα έβγαζαν τα παπούτσια τους όλοι στο χαγιάτι (αυλή) και θα μπουν μέσα ξυπόλητοι .
Και εν συνεχεία, ο καθένας που θα μπαίνει μέσα, με τη σειρά σε όλους θα αρχίζει το καθιερωμέ νο τεμενά, μερχαμπάρ (1)(χαιρετισμ ός).
Εν τω μεταξύ καθισμένο ι τώρα όλοι στο μπεϊκέ (πάγκο), ο ένας δίπλα στον άλλο, έβγαζαν τις ταμπακέρε ς γεμάτες με καπνό κομμένο στο χαβάνι (2) γέμιζαν τα τσιμπούκι α τους και μετά έβαζαν το τσακμάκι με φυτίλι και τις δύο πέτρινες τσακμακόπ ετρες, όπου χτυπούσε η μια την άλλη και έβγαζε σπινθήρες και άναβε το φυτίλι.
 Υπήρχε μεγάλος σεβασμός από τους μικρούς προς τους μεγάλους και όταν μιλούσε ένας όλοι οι άλλοι άκουγαν. Διάλογος δεν υπήρχε γι’ αυτό και υπήρχε άκρα ησυχία.
Πάντως οι Τούρκοι της Τρίγλιας δεν είχαν εκείνο το αρπακτικό, ήσαν άνθρωποι φιλήσυχοι και αγαθιάρηδ ες. Έπειτα, δεν ήσαν άνθρωποι του εμπορίου, ζούσαν με την ολίγη κτηνοτροφ ία που είχαν και δούλευαν ως εργάτες στις δουλειές των Χριστιανώ ν. Μάλιστα, όταν έγινε ο διωγμός και φεύγαμε από τα μέρη μας πολλοί βοηθούσαν τους πατριώτες μας και κουβαλούσ αν τα ρούχα τους στην παραλία που θα τα φόρτωναν στα πλοία……

Οι Οθωμανοί της  παλιάς Τρίγλιας της Μικρά Ασίας
Σταύρος Δ. Μαργαρίτη ς, Νέα Τρίγλια Χαλκιδική ς
(από χειρόγραφ ο μη δημοσιευμ ένο κείμενο)

Λεξιλόγιο:
(1)μερχαμπάρ ή μερχαμπά= Χαίρετε!
(2)χαβάνι= κοφτήριο καπνού.

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς

Το θέμα Καφενεία συνεχίζετ αι..

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal