Αποστολέας Θέμα: Το πανηγύρι της Παντοβασίλισσας και ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος  (Αναγνώστηκε 2083 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 0
 • -Λαμβάνω: 85
 • Μηνύματα: 291
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 95
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Το πανηγύρι της Παντοβασί λισσας και ο Μητροπολί της Ελπιδοφόρ ος

Μετά από χρόνια βρέθηκα στη Ραφήνα στο πανηγύρι της Παντοβασί λισσας. Στον Πανηγυρικ ό Εσπερινό χοροστάτη σε ο Μητροπολί της Προύσας κ. Ελπιδοφόρ ος.
Ήμουν πολύ συγκινημέ νη που θα τον άκουγα να ιερουργεί . Προσπάθησ α να μπω στην εκκλησία. Στεκόταν στο αρχιεπισκ οπικό θρόνο, σοβαρός, γαλήνιος. Η παρουσία του εκπέμπει μια δύναμη και επιβολή, τα έργα του δε επιβεβαιώ νουν αυτή τη πλευρά του χαρακτήρα του. Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος της Χάλκης και αναπληρωτ ής καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικ ής και Κοινωνική ς Θεολογίας της Θεολογική ς Σχολής του ΑΠΘ. Από τη στιγμή που έγινε Μητροπολί της Προύσας, έδωσε ζωή στη περιοχή. Όταν του το ζητήσουν, λειτουργε ί με χαρά σε μισογκρεμ ισμένες εκκλησιές, έρχεται σε επαφή με το λαό (τους ...τουρίσ τες, δηλαδή εμάς που πάμε στα χωριά των γονιών μας), δε μένει κλεισμένο ς στο «κάστρο» του, περιτριγυ ρισμένος από ανθρώπους που λένε πάντα «ναι» και δυστυχώς, τελικά (οι Μητροπολί τες και όχι μόνον) χάνουν την αίσθηση της πραγματικ ότητας, ζουν στο κόσμο τους και μιλούν τη γλώσσα τους, που λίγοι την καταλαβαί νουν. Ευτυχώς δε νομίζω ότι αυτό συμβαίνει στο Πατριαρχε ίο σήμερα.
Ο Πατριάρχη ς Βαρθολομα ίος, με την καθοριστι κή βοήθεια του Μητροπολί του Ελπιδοφόρ ου (μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφ ο, δε ξέρω), έχουν ξεκινήσει ένα σκληρό αγώνα δρόμου με το χρόνο για να σώσουν τις μισογκρεμ ισμένες εκκλησίες της περιοχής, ιερά κειμήλια της Ορθοδοξία ς και της ιστορίας μας, από τη φθορά της φύσης και των ανθρώπων. Όλοι ξέρουμε για την αγορά της εκκλησίας της Παντοβασί λισσας στη Παλαιά Τρίγλια που ήταν μαντρί (!) και τις προσπάθει ες αναστύλωσ ης της. Η ιστορία της αγοράς της εκκλησίας των Ταξιαρχών, του 8ου αιώνα, στη Σιγή, από το Πατριαρχε ίο περιγράφε ται εδώ:
( _ids=447673521938601&fb_action _types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggreg ation_id=246965925417366" class="bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer">http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/234351/o-vartholomaios-esose-vyzantini-ekklisia-sta-moydania?fb_action _ids=447673521938601&fb_action _types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggreg ation_id=246965925417366)

Ξεστρατίσ αμε, ας πάμε πίσω στο πανηγύρι. Η ζέστη και η πολυκοσμί α με ανάγκασαν γρήγορα να βγω έξω. Οι κακές μικροφωνι κές εγκαταστά σεις, με τις αντηχήσει ς των μεγαφώνων μέσα στις στοές, ήταν απογοητευ τικές και έτσι τελικά δεν άκουσα τίποτα!
Οι μικροπωλη τές και ο κόσμος που τριγυρνού σε εκεί έκαναν μπόλικη φασαρία. Το κερασάκι στη τούρτα, ήταν η λαχειοφόρ ος της εκκλησίας, με την Αγία Επίσκεψη τυπωμένη σε μαξιλαράκ ι(!). Με μεγάλη μου κατάπληξη έμαθα ότι πρόσφατα «ταχτοποιώντας» την εκκλησία πέταξαν παλιές εικόνες και διάφορα άλλα ιερά αντικείμε να στο δρόμο!!! Γιατί δεν τα έβαζαν στην λαχειοφόρ ο αντί να τυπώνουν μαξιλαράκ ια; Σκέφτομαι ότι κάπως έτσι θα έπρεπε να ήταν και στην αρχαία Ιερουσαλή μ όταν ο Χριστός είπε το κλασσικό «κάνατε τον Οίκο του Πατρός μου Οίκον εμπορείου». Επειδή εκνευρίζο μαι με όλα αυτά πήγα την επομένη, μετά τη λειτουργί α όταν έφυγε ο κόσμος και μπόρεσα να μείνω μόνη μου με την εικόνα, την «Πάντων Βασίλισσα» και να βγάλω τις φωτογραφί ες μου με ηρεμία. Εκείνη την ώρα έφευγαν και οι Μητροπολί τες, ο Προύσας Ελπιδοφόρ ος και ο Μεσογαίας Νικόλαος και οι δυό τους μορφωμένο ι και ανοικτόμυ αλοι, ο Νικόλαος μάλιστα είναι και των θετικών επιστημών, με διεθνή καριέρα πριν τον κερδίσει ολοκληρωτ ικά η ιεροσύνη!
Ο ναός ήταν όμορφα και λιτά στολισμέν ος. Η Παναγιά με το μωρό της ήταν στη μέση, στολισμέν η, φάνταζε σαν πραγματικ ή Βασίλισσα-Μάνα. Έλειπε εκείνο το πέπλο (γυαλί) που την γεμίζει ανακλάσει ς από τους πολυελαίο υς και τα παραθυράκ ια και δεν σε αφήνει να την απολαύσει ς. Τι όμορφη που είναι, όπου και να πας νομίζεις ότι σε κοιτά! Πάντα ήθελα να ξέρω τι έχει κάτω από το βαρύ, καλοδουλε μένο ασήμι. Είναι όλη ζωγραφισμ ένη και δεν την βλέπουμε; Ο χρόνος όμως είναι σκληρός για όλους, την έχει σημαδέψει άσχημα, χαραγές, σαν βαθιές ρυτίδες και φουσκώματ α καλύπτουν το πρόσωπο της. Ο εσταυρωμέ νος, που είναι από πίσω (http://www.triglianoi.gr/index.php?topic=908.0) είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, σαν βλογιοκομ μένος μοιάζει.
Μήπως κάτι πρέπει να γίνει, πριν χαλάσουν τελείως;


Το στολισμέν ο τέμπλο της Παντοβασί λισσας, Ραφήνας.
Οι Μητροπολί τες Ελπιδοφόρ ος (Προύσης) και Νικόλαος (Μεσογαίας) εξέρχοντα ι του ιερού μετά την λειτουργί α.Η εικόνα της Παντοβασί λισσας (15ος- 16ος αιών)

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal