"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

1922-2022 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ)

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 10 Σεπτεμβρίου 2022, 02:38:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Μπορεί ο ήλιος να είναι ίδιος σε κάθε γωνιά της γης, το χώμα μετά τη βροχή να έχει την ίδια μυρωδιά, ο ουρανός και η θάλασσα να έχουν παντού το ίδιο χρώμα, ο άνεμος όταν φυσά να κάνει τον ίδιο ήχο, αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρει κανείς το δρόμο της προσφυγιάς, θυμάται τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ήλιο και το χρώμα της πατρίδος του και καταλαβαίνει ότι ήταν μοναδικά, γιατί ήταν δικά του...
(Λουκάς Χριστοδούλου, απόσπασμα από την «εισαγωγή» του συλλογικού τόμου «1922-2022, 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» που επιμελήθηκε ο ίδιος και εκδόθηκε από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας)

Η δεύτερη παρουσίαση του συλλογικού έργου έγινε την 7η Σεπτεμβρίου 2022 στο κατάμεστο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς. Στο έργο αποτυπώνεται η γεωγραφία, η ιστορία και ο πολιτισμός κάθε μιας από 47 ελληνικές κοινότητες της καθ' ημάς Ανατολής. Ιστορικοί, ερευνητές και απόγονοι των προσφύγων δημιούργησαν το αποτύπωμα της παρουσίας αυτών των ελληνικών κοινοτήτων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και ιδιαιτέρως στον πρόεδρό του κ. Λουκά Χριστοδούλου που εμπνεύστηκα και υλοποίησε το έργο αυτό, σε όσους συμμετείχαν στη συγγραφή και φυσικά στο χορηγό Δήμο Ν. Ιωνίας.
Η Τρίγλια Βιθυνίας αποτυπώθηκε στο συλλογικό τόμο με κείμενο των Αποστολάτου και Σακελλαρίδη. Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση στο «Μελίνα Μερκούρη». Ευχαριστώ τη φίλη Ευδοξία Καλπατσινίδου για την ομαδική φωτογραφία.