"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδη.

Ξεκίνησε από triglianos - admin foroum, 06 Φεβρουαρίου 2014, 05:55:58 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

triglianos - admin foroum

triglianos - admin foroum
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ, σας καλεί να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδη, σπουδαίου Τριγλιανού φιλολόγου – ιστορικού και ερευνητή (1863-1941), την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των γραφείων του, (οδός Εθνικής Αντιστάσεως αριθ. 34, Ραφήνα).
Θα μιλήσει ο εγγονός του κ. Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, δικηγόρος, η κ. Άννα Μιχοπούλου, φιλόλογος – ερευνήτρια ιστορίας, ο κ. Στάθης Δημητρακός, γιατρός και άλλοι ομιλητές, ενώ θα γίνει προβολή αρχειακού και οπτικού υλικού.

Η Πρόεδρος
Ελένη Καχριμάνη
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσουμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστούμε, αναπτύσοντας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

Τα συγχαρητήριά μου τόσο στο Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας που οργανώνει την εκδήλωση αυτή όσο και στους ομιλητές. Η συνεισφορά του συμπατριώτη μας Τρύφωνα Ευαγγελίδη στα ελληνικά γράμματα, υπήρξε σημαντική και οι Τριγλιανοί οφείλουμε να τον τιμούμε όπως του αξίζει. Ειδικά για τους Τριγλιανούς, μέσα από το σύγγραμμά του «Βρύλλειον-Τρίγλια», τεκμηριώνει επιστημονικά και διασώζει ένα πλήθος από ανεκτίμητες πληροφορίες για την αλησμόνητή μας πατρίδα.
Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην εκδήλωση. Καλή επιτυχία!

Αντώνης Λαζαρής

Αντώνης Λαζαρής

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τρύφωνος Ευαγγέλου Ευαγγελίδη, του σπουδαίου αυτού Τριγλιανού φιλολόγου,  ιστορικού και ερευνητή (1863-1941).

Η ιδέα για την εκδήλωση γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου σε μια συνάντηση μελών του forum triglianoi.gr στη Ραφήνα.
Ήταν Φεβρουάριος του 2013, χρονιά που συμπτωματικά συμπληρώνονταν 150 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα του έργου "ΒΡΥΛΛΕΙΟΝ - ΤΡΙΓΛΕΙΑ".
Ο Στάθης ο Δημητρακός είχε την ιδέα για την πραγματοποίηση της τιμητικής εκδήλωσης για τον Τρύφωνα Ε. Ευαγγελίδη, μιας και γνώριζε τον Τρύφωνα Γ. Ευαγγελίδη, εγγονό του μεγάλου δημιουργού, από τα χρόνια που και οι δύο εργάζονταν στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.
Η Σωσώ Λέου, από το Λύκειο Ελληνίδων, ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

 
Ο Τρύφων Ευαγγέλου Ευαγγελίδης υπήρξε ένας χαρισματικός εκπαιδευτικός, ένας ακάματος σκαπανέας του πνεύματος, ένας προικισμένος συγγραφέας.
Και, βέβαια, Τριγλιανός.
Η ιστορική Τρίγλια δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά του.

Το βιβλίο του "ΒΡΥΛΛΕΙΟΝ - ΤΡΙΓΛΕΙΑ" υπήρξε σταθμός στην καταγραφή της ιστορίας της Τρίγλειας Βιθυνίας.
Μια ιστορική και γεωγραφική μελέτη από του 5ου αιώνα π.Χ. μέχρι τον 20ο αιώνα.

Ο Τρύφων Ευαγγέλου Ευαγγελίδης κατέγραψε την ιστορία του τόπου του με το δικό του μοναδικό τρόπο.Στην εκδήλωση μίλησε πρώτος ο Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, δικηγόρος, εγγονός του Τρύφωνα Ε. Ευαγγελίδη.Εδώ τον βλέπουμε με την Σωσώ Λέου.

Ο εγγονός αναφέρθηκε στην οικογενειακή ζωή, την σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικού και στο πνευματικό έργο του παππού του.
Μια μεγάλη οικογένεια με πέντε παιδιά, μια μεγάλη καριέρα ως εκπαιδευτικού στη Σύρο, στη Ρόδο, στη Σέριφο και σε πολλά ακόμα μέρη σε όλη την Ελλάδα.
Και σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν πήγαινε ως εκπαιδευτικός κατέγραφε την εμπειρία του και σε ένα βιβλίο.
Ο κατάλογος των βιβλίων του είναι πραγματικά ατελείωτος.
Ιστορικά έργα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, μεταφράσεις, μελέτες.
Το ερώτημα ενός αδαούς είναι σίγουρα πώς κατάφερε να γράψει όλα αυτά τα έργα.
Πανάξιος και ακάματος.
Τα βιβλία που ξεχωρίζουν είναι, βέβαια, το "ΒΡΥΛΛΕΙΟΝ-ΤΡΙΓΛΕΙΑ" (1934) και "Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ" (1936), ένα μνημειώδες πραγματικά έργο.
Στη συνέχεια μίλησε η Άννα Μιχοπούλου, φιλόλογος – ερευνήτρια ιστορίας και αναφέρθηκε εκτενέστατα στο έργο "ΒΡΥΛΛΕΙΟΝ-ΤΡΙΓΛΕΙΑ".

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Στάθη τον Δημητρακός/b], τον γιατρό-ερευνητή.
Ο Στάθης μίλησε με το γνωστό του απαράμιλλο πάθος για μια από τις μεγαλύτερες τριγλιανές μορφές, ο οποίος έχει φωτίσει με το έργο του πολλές πτυχές της ιστορίας της Τριγλίας.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε σπάνιο αρχειακό και οπτικό υλικό από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Ευαγγελίδη.
Βλέπουμε μια ομάδα σπουδαίων Τριγλιανών στο Βουκουρέστι.
Στο μέσον της φωτογραφίας βλέπουμε τον Τρύφωνα Ευαγγέλου Ευαγγελίδη.
Στα δεξιά βλέπουμε τον Ι. Κρυσταλλίδη και τον Θεοφάνη Γκυκάκη.
Στα αριστερά τον Λ. Σταυρίδη και τον Ιωάννη Σάπαρη.

Η φωτογραφία προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Ευαγγελίδη και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ για τη ζωή και το έργο του Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδη, σπουδαίου Τριγλιανού φιλολόγου – ιστορικού και ερευνητή (1863-1941).

Ευγενία Μυτιληναίου

Ευγενία Μυτιληναίου

Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της βραδιάς. Τους εμφανείς (Σωσώ Λέου) και τους αφανείς ήρωες, δηλαδή όλες τις κυρίες που εθελοντικά βοήθησαν με την προετοιμασία του χώρου και κυρίως των ωραίων φιλέματων που μας προσέφεραν στο τέλος της εκδήλωσης. Βοήθησαν πολύ στην ευχάριστη παράταση της βραδιάς με όμορφη κουβεντούλα και την γνωριμία μας με τα μέλη της οικογένειας του Τρύφωνα Ευαγγελίδη (από εγγόνια μέχρι τρισέγγονα) που τίμησαν την εκδήλωση.

Να θυμίσω ότι, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης,  στη διεύθυνση http://openarchives.gr/search/%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%86%CF%89%CE%BD%20%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82
παρουσιάζει, σε ψηφιακή μορφή, τα περισσότερα βιβλία του Τρύφωνα Ευαγγελίδη.
Ευγενία Μυτιληναίου

Ευγενία Μυτιληναίου

Στα "Τριγλιανά Νέα" , στο 3ο τους φύλλο, το 1976,
http://www.triglianoi.gr/trigliana%20nea%20pdf/%d4%e5%fd%f7%ef%f2%20%cd=3.pdf,
τιμούν τα δύο μεγάλα τέκνα της Τρίγλιας,
τον Σμύρνης Χρυσόστομο και
τον  Τρύφωνα Ευαγγελίδη ( σελίδα 4), ιστορικού εκ Τριγλίας

Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης

Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης

Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς και προσωπικά και εκ μέρους της οικογένειας, όλους σας, για την τιμή που κάνατε στη μνήμη του Τρύφωνος Ευαγγελίδη, για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε στους απογόνους του και για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.

Ετοιμάζω σιγά σιγά DVD με αντιγραμμένη την μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης και μόλις ολοκληρωθούν θα επικοινωνήσουμε μετά τις γιορτές για να τα φέρω στην Ραφήνα.

΄Ηθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση: Η φωτογραφία με τους επιφανείς Τριγλιανούς δεν είναι από το οικογενειακό μας αρχείο αλλά από το βιβλίο του ΤΕΕ "Βρύλλειον-Τρίγλεια".

Τέλος, παραπέμπω όσους θα ήθελαν, στον διαδικτυακό τόπο του "Παλμογράφου" όπου αναδημοσιεύθηκε με μικρές τροποποιήσεις η ανάρτηση που είχα κάνει στο φόρου μας για τη στενή φιλία του Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Τρύφωνος Ευαγγελίδου. Ο σχετικός σύνδεσμος είναι http://www.palmografos.com/permalink/23019.html

Ευχαριστώ το φόρουμ τών Τριγλιανών για τις τιμές που αποδίδει στον αείμνηστο παππού μου Τρύφωνα Ε. Ευαγγελίδη, τον οποίο δεν είχα την τύχη να γνωρίσω αφού πέθανε πριν γεννηθώ

triglianos - admin foroum

triglianos - admin foroum

Έστω και με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, έχετε την δυνατότητα, μέσα από τα δύο αυτά βίντεο, να δείτε την εκδήλωση.
Τα βίντεο, μας παραχώρησε ο κύριος ομιλητής και εγγονός του, κ. Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, δικηγόρος.


[embed=600,500]

http://youtu.be/6cGgHz5kv9I[/embed]

[embed=600,500]

http://youtu.be/8MQKjG_jNUo[/embed]
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσουμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστούμε, αναπτύσοντας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.