"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Τριγλιανό Χρονικό, η αλληλογραφία του Α. Μουμτζή

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 18 Απριλίου 2018, 10:06:19 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Ευγενία Μυτιληναίου


Ενάμιση χρόνο πριν ο Βασίλης έβαλε το βιβλίο με τα γράμματα του Μουμτζή στο φόρουμ. Από τη μια ο υπολογιστής που με κουράζει από την άλλη η καθαρεύουσα με ξένισε του έριξα μια ματιά και το άφησα. Όταν όμως είδα το βιβλίο, έπεσα με τη μούρη. Με τράβηξε η ομορφιά της γλώσσας του και η ιστορία με την πλημμύρα του Μάιου 1907 μου έδωσε την ιδέα για ένα «τοπογραφικό» του χωριού.
Όπως γράφει ο Μουμτζής, για την ακρίβεια ήταν «τυφών μετά σίφωνος του μεγίστου μεγέθους και διαρραγέντος επί των ορέων μας τα ύδατα κατήλθον εντός ολίγου προξενήσαντα πλημμύραν». Πρωτοφανής καταστροφή, σχεδόν τρία μέτρα ύψος νερού γκρέμισε σπίτια, πλημμύρισε μαγαζιά και παρέσυρε τις σοδειές και τα ζώα, που ήταν στα ισόγεια, από το Σεργί (ξέρει κανείς που ακριβώς ήταν), το Ντερέ και τους διπλανούς δρόμους, μέχρι και τη θάλασσα.

Το σπίτι του Μουμτζή, είναι το πιο πολύ-φωτογραφισμένο σπίτι της Τρίγλιας! Σχεδόν το σύμβολο της! Το γνωστό σπίτι με τις τρεις όψεις, που μοιάζει με αναστραμμένη πυραμίδα. Όλοι απορούμε πως ισορροπεί!!
Σκεφτείτε ότι στο σπίτι αυτό, κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, γκρεμίστηκε η μισή τζαμαρία, από τη πλευρά του μικρού δρόμου (στα δεξιά της φωτογραφίας),. Το νερό παρέσυρε όλα τα πράγματα του καφενείου. Το σπίτι όμως έμεινε όρθιο, προς έκπληξη όλων, όμως αναφέρει και ο Μουμτζής!

Περιμένουμε τη βοήθεια σας, για να συμπληρώσουμε τις θέσεις των σπιτιών σας.

Το σπίτι του Μουμτζή στη Παλιά Τρίγλια (φωτο από το internet)
Στο τριώροφο, έμενε η κόρη του Ειρήνη, σύζυγος του Αποστόλη Παλληκαρά, που είχε καφενείο το ισόγειο του σπιτιού. Στο πράσινο σπίτι δίπλα, έμενε η άλλη του κόρη, η Μαριάνθη με τον άντρα της Δημήτρη Νικολάκογλου. Στο ροζ σπίτι (της φωτογραφίας) έμενε η Θεοκτίστηνα, δίπλα η Κούρτενα και το τελευταίο προς την θάλασσα (το άσπρο με τα μπλε παράθυρα) ήταν του Φέση.
Δεξιά, φαίνονται τα σπίτια των Μαριγώ, Θωμίδου και Κιούρζη.

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Συγχαρητήρια για το θέμα και περιμένω με αγωνία να παραλάβω αντίτυπο του Χρονικού, από τον κ. Κουκή, για να το διαβάσω.

Θέλω να προσθέσω μια πληροφορία που αφορά στον Αλεξ. Χρ. Μουμτζή και συγκεκριμένα, την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Γραμματέα της Κοινότητας, την 5.9.1897, σύμφωνα με τη σχετική πράξη, στη σελίδα 331, του Κώδικα Προικοσυμφώνων 424, που περιλαμβάνει την περίοδο 12.1.1877-18.4.1898, σε αντικατάσταση του μέχρι τότε Γραμματέα Απ. Κ. Τακά. Όπως είναι γνωστό, οι 4 διασωθέντες Κώδικες της Τρίγλιας, φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Συμπληρωματικά, Ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου Μουμτζής αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1894 και στους μαθητές που "υπέστησαν τας απολυτηρίους αυτών εξετάσεις αξιωθέντες του νενομισμένου πτυχίου", επί Οικουμενικού πατριάρχου Νεοφύτου Η', Σχολαρχούντος του Αρχιμ. Μ. Κλεοβούλου, αναφέρεται στο στίχο 17 ο

Αλέξανδρος Χριστοφορίδης εκ Τργλίας

προφανώς, από λάθος αναγραφής του πατρωνύμου του.

Πηγή
http://anthemion.phs.uoa.gr/anthem/Anthemion2/Megali%20tou%20Genous%20Sxoli/MGS%2011/index.php?newGD&slides&52

Μάκης Αποστολάτος

Μάκης Αποστολάτος

Διαβάζοντας την έντυπη έκδοση έκδοση του βιβλίου "Τριγλιανό Χρονικό", που παρέλαβα σήμερα από τον ευγενέστατο κ. Γιώργο Κική, θέλω να διορθώσω το προηγούμενο μήνυμα, σχετικά με το επώνυμο "Χριστοφορίδης" του Αλέξανδρου Μουμτζή, με το οποίο αναγράφεται στους απόφοιτους του 1894 της Μεγάλης του Γένους Σχολής, αφού στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ (σελ. 15) ο συγγραφέας Ανδρέας Χελιώτης αναφέρει:

"Ο Αλέξανδρος Μουμτζής, αρεσκόμενος να αποκαλείται και Χριστοφορίδης, τουτέστιν γυιός του Χριστοφόρου, αφού παρακολούθησε στην Τρίγλια το Δημοτικό και το Ελληνικό Σχολείο, εφοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κων/πολη".