"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 09 Οκτωβρίου 2018, 08:40:22 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ένα ταξίδι στη πατρίδα μου την Τρίγλια είναι πάντα μια ευχάριστη και συγκινητική διαδρομή. Όσες φορές κι αν έχω επισκεφθεί τον ευλογημένο αυτό τόπο, άλλες τόσες με θέλγει και μου ζητάει να ξαναπάω.

Αυτή τη φορά το ταξίδι ήταν διαφορετικό. Δεν έμοιαζε με τις σύντομες επισκέψεις της μιας μέρας – των ολίγων ωρών για να είμαι πιο ακριβής-  όπου δεν προλαβαίνεις να δεις να αφομοιώσεις, να σκεφθείς, να περιπλανηθείς, να συγκινηθείς.  Ήταν ένα ταξίδι με τέσσερεις διανυκτερεύσεις στην Τρίγλια!

Η άλλη διαφορά ήταν πως αυτό ήταν ένα ταξίδι με στόχους. Η ολιγομελής ομάδα απογόνων Τριγλιανών, έπρεπε να δει, να ερευνήσει, να καταγράψει, να αποτυπώσει, να επαληθεύσει αυτά που είχε ήδη μελετήσει. Το αντικείμενο της μελέτης ήταν τριπλό. Ποιες ήταν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια –ακόμα κι αυτά που δεν υπάρχουν πια. Σε ποιες θέσεις βρισκόταν. Ποια χαρακτηριστικά είχαν; Που βρισκόταν τα τοπωνύμια –που είχαν ήδη εντοπισθεί από περιγραφές και αφηγήσεις, τόσο στη πόλη όσο και στη γύρω περιοχή. Τέλος, τα σπίτια, τα δημόσια κτήρια, τα καφενεία, οι βρύσες κλπ έπρεπε να εντοπισθούν και να αποτυπωθούν.

Η προετοιμασία της ομάδος ήταν επαρκής. Γνωριστήκαμε όλοι μας για πρώτη φορά σε μια ημερήσια συνάντηση στη Νέα Τρίγλια, στον Παράρτημα του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών,  στην αρχή του καλοκαιριού όπου αναπτύξαμε και τα θέματα των ενδιαφερόντων του καθενός για την Τρίγλια.  Ακολούθησαν έντονες συνεργασίες και επικοινωνίες μέσω διαδικτύου και κατέληξαν στην επιτόπια έρευνα και επαλήθευση των όσων επιχειρούσε να προσεγγίσει η ομάδα.

Οι Τριγλιανοί από την Αθήνα έφθασαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, το πρωί της Δευτέρας, 17 Σεπτεμβρίου, 2018. Εμείς από τη Θεσσαλονίκη ταξιδέψαμε νύκτα με το λεωφορείο της γραμμής και ήμασταν την επομένη το πρωί στην ηλιόλουστη και πολύβουη Κωνσταντινούπολη. Το ραντεβού μας ήταν στην αποβάθρα Εμίνονου. Χαρήκαμε όταν οι δύο ομάδες συναντηθήκαμε. Βγήκαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το πύργο του Γαλατά. Στην ομάδα προστέθηκε ο πολύ καλός και γνωστός από άλλες επισκέψεις Εκρέμ, που μας βοήθησε στη μετάφραση, τις επικοινωνίες και έκανε την παραμονή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Το καταμαράν από την Κωνσταντινούπολη έκαμε λιγότερο από δύο ώρες μέχρι τα Μουδανιά.
Λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή μας, φωτογραφηθήκαμε με φόντο τον πύργο του Γαλατά

Ένα σύντομο γεύμα στα Μουδανιά πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Δήμαρχο των Μουδανιών. Ευγενικός και με χαμόγελο μας δέχθηκε στη μεγάλη βεράντα του Δημαρχείου. Συστηθήκαμε, ανταλλάξαμε αναμνηστικά δώρα και περιγράψαμε τι θέλουμε να δούμε στην Τρίγλια. Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε και είπε πως θα μας βοηθήσει όσο μπορεί. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν μία ώρα και ήταν σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα. Φωτογραφηθήκαμε με τον Δήμαρχο, τον ευχαριστήσαμε και επιβιβασθήκαμε στο δωδεκαθέσιο ντολμούζ για την Τρίγλια.
Το ξενοδοχείο μας ήταν στο παραλιακό μέτωπο. Ίσως το πιο καλό ξενοδοχείο. Άλλοι ξεκουραστήκαμε και άλλοι που δεν κρατηθήκαμε, ξεχυθήκαμε στους δρόμους και τις ανηφοριές για να αισθανθούμε την Τρίγλια!


Με τον Δήμαρχο, στη βεράντα του Δημαρχείου     Αναμνηστική φωτογραφία στο γραφείο

Την άλλη μέρα, μετά το πρωινό συγκεντρωθήκαμε στη σάλα του ξενοδοχείου και προγραμματίσαμε τις εργασίες της ημέρας και των επομένων ημερών. Μετά από δύο ώρες, ήμασταν ήδη στα σοκάκια της Τρίγλιας. Ξεκινήσαμε με προσκύνημα στην Παντοβασίλισσα και μετά ακολουθήσαμε το πρόγραμμά μας. Βλέπαμε, σημειώναμε, φωτογραφίζαμε, ανταλλάσαμε τις σκέψεις μας.
Το μεσημέρι φάγαμε στη ταβέρνα του παλιού δημάρχου Χουσεϊν που ήρθε κοντά μας από την πρώτη στιγμή και μας συντρόφευε καθημερινά στο ξενοδοχείο.


Στο ξενοδοχείο, δεύτερος από δεξιά ο παλιός δήμαρχος, Χουσεϊν            Το παραλιακό μέτωπο της Τρίγλιας


Έξω από τη μονή Χηνολάκκου             Ο Στάθης μόλις ανακάλυψε το σπίτι του παππού του


Οι μορφές των αγίων περιμένουν πίσω από σοβάδες (Παντοβασίλισσα)     Το παλιό σχολείο της Τρίγλιας

Η ομάδα επισκέφθηκε στο ξεκίνημα τον μουχτάρη της Τρίγλιας, Σουλειμάν. Ακούραστος, ευγενικός και πάντα πρόθυμος. Μας βοήθησε πάρα πολύ στο ταξίδι μας. Μας οδήγησε στη μονή Πελεκητής, παρακάπτοντας τις απαγορευτικές μπάρες του ιδιοκτήτη της μεγάλης έκτασης όπου βρίσκεται η μονή. Μας οδήγησε στη θέση της μονής Βαθέως Ρύακος.  Μας εξηγούσε μέσω του Εκρέμ κάθε τι που ρωτούσαμε. Τέλος μας άφησε και φωτογραφίσαμε ένα πιο σύγχρονο τοπογραφικό της Τρίγλιας από αυτό που διαθέταμε.

Φροντίδα και για τα αρχαία        Αριστερά ο Εκρέμ, στη μέση ο Χουσεϊν, ο Αλή και η Σεμιχά, και προτελευταίος ο Σουλεϊμαν

Η ομάδα έκανε την προγραμματισμένη επαφή και με την πολύ φιλοξενη πρόεδρο του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, την κα Σεμιχά. Υπήρχε προηγούμενη γνωριμία με τον γράφοντα, τον Φεβρουάριο στην Τρίγλια. Ο νεοσύστατος τοπικός πολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει δραστηριότητες που προσελκύουν επισκέπτες στην Τρίγλια και ενδιαφέρεται για την τοπική ανάπτυξη και την ιστορία.

Εντυπωσιακή ήταν η βόλτα με το ναυλωμένο καραβάκι από την Τρίγλια μέχρι τη κοντινή Συγή. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα παράλια, να υποψιασθούμε για θέσεις μοναστηριών και παρεκκλησιών και να επιβεβαιώσουμε τις περιγραφές που υπάρχουν στα βιβλία. 


Πανοραμική της Συγής                                                              Ο πατήρ Θεοδόσιος αναφέρεται στην μονή Πελεκητής


Στη μονή Πελεκητής                                              Αντιμετωπίζοντας απρόοπτες δυσκολίες στις μετακινήσεις

Επιμέρους αναζητήσεις, φέρανε αποτελέσματα. Με τη βοήθεια του αγαπητού μας από άλλα ταξίδια, Τουρκοκρητικού, Αλή Πέκμαν, ρωτήσαμε παλιούς κατοίκους της Συγής και εντοπίσαμε τη θέση του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου του Κυπαρισιώτη.  Όμοίως εντοπίσαμε, το Σαϊρ αγίασμα σε κοιλάδα κοντά στη μονή Βαθέως Ρύακος. Περάσαμε από όλα τα σημεία που έπρεπε. Το σχολείο, την Μητρόπολη, τον Αη Γιώργη τον Άνω, το παλιό σχολείο, το Μειντάνι, τη μονή Χηνολάκκου, ανακαλύψαμε το ιστορικό καφενείο «Η Κυψέλη», κάναμε κι ένα τρισάγιο στα κοιμητήρια. Κάναμε όλα όσα επιθυμούσαμε, ενθουσιαστήκαμε από τις «ανακαλύψεις» μας ή την επιβεβαίωση των όσων γνωρίζαμε. Εν κατακλείδι , το ταξίδι μας πήγε πιο καλά από όσο αναμέναμε. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή και οι κάτοικοι της Τρίγλιας, στα καφενεία και τους δρόμους που μας χαιρετούσαν καταλαβαίνοντας την προσπάθειά μας να δούμε και να γνωρίσουμε. Σύμμαχος κι ο καιρός, με τον ήλιο να στέκεται πάνω από την Τρίγλια όσες μέρες ήμασταν εκεί.

Εκεί όπου βρισκόταν η μονή Βαθέως Ρύακος        Εκεί όπου βρισκόταν ο Αη Γιώργης ο Κυπαρισσιώτης


Πανοραμική Τρίγλιας                                                                         Ο κεντρικός δρόμος (ντερές)


Το γλυκό μετά από παλαμίδα ψητή   Στα κοιμητήρια, στη μνήμη όλων των Τριγλιανών!


Συνάντηση με τον τοπικό Σύλλογο και τον μουχτάρη             Λίγο πριν την αναχώρηση

Εγκαταλείψαμε την Τρίγλια γεμάτοι! Ευχαριστήσαμε όλους που ήταν δίπλα μας και κυρίως το Δήμαρχο. Ακολουθήσαμε την αντίστροφη διαδρομή. Καταμαράν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και ταξίδι με αεροπλάνο για τους εξ Αθηνών Τριγλιανούς ενώ εμείς από τη Βόρεια Ελλάδα είχαμε λίγο χρόνο για περιήγηση στη φιλόξενη Κωνσταντινούπολη.

Το ταξίδι μας δεν σταματά εδώ. Όλα όσα εντοπίσαμε, επιβεβαιώσαμε, θα αποτυπωθούν ώστε να αποτελέσουν μια βάση γνώσης για μελλοντικούς επισκέπτες  που θα ξεκινήσουν να ανακαλύψουν κάτι περισσότερο. Γιατί η πατρίδα μας Τρίγλια κρύβει ακόμη πολλά μυστικά που μας καλεί να τα ανακαλύψουμε και να τα φανερώσουμε!


Βασίλης Σακελλαρίδης