"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ... Κυριακή 21/4/19 (5μ.μ)

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 15 Απριλίου 2019, 07:52:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

  Την Κυριακή 21/4/2019 και ώρα 5μ.μ στο Δημοτικό στάδιο Μαραθώνα η Τρίγλια Ραφήνας αντιμετωπίζει τη Μάχη Μαραθώνα, για το πρωτάθλημα Α κατηγορίας  ΕΠΣΑΝΑ.
   Το Στάδιο Μαραθώνα είναι κοντά στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου. Οι δυο ομάδες είναι ισόβαθμες 4η-5η θέση με 41 βαθμούς.
Ο Α.Π.Ο/Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος/ Μάχη Μαραθώνος ιδρύθηκε το1947. Ο Σύλλογος του Μαραθώνα έχει  χρώματα κίτρινα-μαύρα και έμβλημα το κεφάλι του στρατηγού Μιλτιάδη.
Ο Μαραθώνας είναι  αρχαιότατη αλλά και σύγχρονη μικρή πόλη στην Aνατολική Αττική. Η αρχαία πόλη και η γύρω πεδιάδα  πήρε το όνομά της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο ή Μαραθώνα.  Περίφημη είναι η Μάχη του Μαραθώνα, που έγινε το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ στην πεδιάδα του Μαραθώνα μεταξύ των Αθηναίων, βοηθούμενων από λίγους Πλαταιείς συμμάχους ,με επικεφαλής τον στρατηγό Μιλτιάδη και των Περσών τον Αρταφέρνη, κατά την οποία οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι πολεμιστές και χίλιοι Πλαταιείς παρατάχθηκαν απέναντι σε πολλαπλάσιους Πέρσες. Ο Μιλτιάδης δυνάμωσε τα άκρα της παράταξης και άφησε λιγότερους στο κέντρο.Οι Αθηναίοι έσπασαν τα άκρα της παράταξης και κύκλωσαν τους Πέρσες. Οι Πέρσες σκοτώθηκαν (6.000) και άλλοι τράπηκαν σε φυγή προς τα πλοία  που ήταν στον όρμο του Μαραθώνα. Το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα αναγγέλθηκε από δρομέα οπλίτη, ο οποίος έφθασε στην πόλη και βροντοφώναξε «νενικήκαμεν»και έπεσε νεκρός. Σε ανάμνηση του γεγονότος καθιερώθηκε κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας (1896)το αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου. Οι 192 Αθηναίοι που έπεσαν στη μάχη τάφηκαν σε τύμβο( Τύμβος του Μαραθώνα) Οι Πλαταιείς που έπεσαν στη μάχη τάφηκαν λίγο πιο πέρα (Τάφος των Πλαταιών). Στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι από τις πλέον ιστορικές  πόλεις της Ελλάδας και παγκοσμίως γνωστή.

Η Κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου

Ο πρώτος αγώνας Μαραθώνιου δρόμου στην ιστορία του αθλητισμού  έγινε στους    Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1896.
Την ιδέα για την τέλεσή του είχε ο Γάλλος λόγιος και φιλέλληνας MICHEL BREAL.
Η θρυλική παράδοση σχετικά με τον Αθηναίο οπλίτη, που διάνυσε τρέχοντας την απόσταση από τον Μαραθώνα έως την αγορά των Αθηνών για να αναγγείλει στους συμπατριώτες του τη νίκη τους επί των Περσών και αφού είπε τις λέξεις «νενίκηκαμεν, νενικηκαμεν», εξέπνευσε και φλόγισε την φαντασία του MICHEL BREAL.
Πρότεινε την τέλεση του δρόμου αντοχής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, προσέφερε μάλιστα και το ειδικό για το αγώνισμα έπαθλο. Ο BREAL δεν γνώριζε την εξαιρετικά μεγάλη απόσταση που χώριζε τον Μαραθώνα από την Αθήνα. Μία απόσταση που σήμερα είναι γνωστή σ' ολόκληρο τον κόσμο. (42.195 μέτρα).
Στην διαδρομή τους από τον Μαραθώνα στην Αθήνα οι αθλητές και οι αθλήτριες περνούν από τον Τύμβο, που είναι 4.200 μ. από την αφετηρία, για να αποδώσουν τιμή σε εκείνους που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα τον 490 π.Χ.
Οι Μαραθωνοδρόμοι κάνουν ένα ωραίο και συναρπαστικό, λόγω της ιστορίας του αγώνα.  Η κλασσική διαδρομή θεωρείται σαν η πιο δύσκολη του κόσμου.   Η διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου περνάει  περίπου 9χλμ μέσα από το Δήμο μας Ραφήνα- Πικερμίου.
Ο τερματισμός του Μαραθωνίου γίνεται πάντοτε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.  Στο ίδιο αυτό Καλλιμάρμαρο Στάδιο το 1896 έγιναν οι Α' σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ -ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ  0-0