"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ: Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης (Σίσβη)

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 19 Ιουλίου 2020, 09:24:01 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

    ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ (ΣΙΣΒΗ)

Ο προφήτης Ηλίας, σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, ήταν ναυτικός και πέρασε παραλυμένη (= ακόλαστη, διεφθαρμένη) ζωή.
Ύστερα όμως το μετανόησε και σιχάθηκε τη θάλασσα. Κατά άλλη εκδοχή επειδή είδε και έπαθε πολλά στην στη θάλασσα, μία μέρα ενώ ταξίδευε κινδύνευσε να πνιγεί, άρπαξε ένα κουπί και βγήκε στη στεριά . Βαρέθηκε πια τα ταξίδια και αποφάσισε να πάει σε μέρος που να μην γνωρίζουν τι είναι θάλασσα και καράβια.
Μεταχειριζόμενος το κουπί σαν ραβδί ξεκίνησε για τα βουνά. Περπατώντας όποιον έβρισκε τον ρωτούσε αν γνώριζε τι είναι αυτό το ξύλο  που κρατούσε. Όσοι μεν έλεγαν ότι είναι κουπί καραβιού δεν έμενε κοντά τους με το φόβο ότι είναι ναυτικοί, όσοι δε δεν γνώριζαν τι είναι το ξύλο (κουπί) και που το μεταχειρίζονταν, συνήθως έμενε κοντά σ' αυτούς και έκτιζε εκκλησάκια -μονύδρια, στις ψηλές κορφές των λόφων και των βουνών, μακριά τη θάλασσα. Από τότε τα εκκλησάκια στους λόφους και στα βουνά είναι ως επί το πλείστον αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία (Αϊ Λιά).
Εξαίρεση αποτελούσε η Μονή Σίσβης, η Μονή του Προφήτη Ηλία Θεσβίτη , η οποία ήταν στην παραθαλάσσια περιοχή ανάμεσα Τρίγλιας και Σιγής. Η Τριγλια και η Σιγή  γειτονικά «πολισμάτια» παραλιακά, και με ναυτικούς.

Στάθης Δημητρακός

Πηγές:
1.Νικολάου Πολίτη, «Παραδόσεις»,Τόμος Α,σελ.88, γράμματα  1994.
2. Απόστολου Ηρ. Τσίτερ, Ιατρού «Τρίγλια του Κιανού Κόλπου της Προποντίδ ος», σελ.15,Σύλλογος Απανταχού Τριγλιανών. Θεσσαλονίκη 1979
3.Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδη « Βρύλλειον-Τρίγλεια» σελ.108
Ιστορική και γεωγραφική μελέτη από του Ε' αιώνος π.Χ. μέχρι τα καθ' ημάς. Αθήναι 1934