"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΟΥΣ "ΤΡΙΓΛΙΑΣ"

Ξεκίνησε από Βασίλης Σακελλαρίδης, 07 Ιανουαρίου 2021, 05:04:18 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Βασίλης Σακελλαρίδης

Βασίλης Σακελλαρίδης

ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΟΥΣ "ΤΡΙΓΛΙΑΣ"

ΚΑΒΑΛΑ :
Όμορφη παραλιακή πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με εμπορικό, εξαγωγικό και βιομηχανικό χαρακτήρα.
Υπήρξε παραδοσιακό κέντρο επεξεργασίας καπνού.
Η Καβάλα απορρόφησε μεγάλο αριθμό προσφύγων της Μικράς Ασίας γιατί έχοντας μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία καπνού εφάρμοσε νέες καλλιέργειες. Μέσα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστάθηκαν πολλές τριγλιανές οικογένειες.
Η οδός Τρίγλιας βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμίτσας.


ΣΕΡΡΕΣ:
Μεγάλη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας.
Οι Σέρρες αναφέρονται πάντα στον πληθυντικό, χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους οι τύποι : «Τας Σέρρας» (καθαρεύουσα), «Τις Σέρρες» (δημοτική).
Στην πόλη των Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή σε κωμοπόλεις και χωριά εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες τριγλιανών προσφύγων.
Η οδός Τριγλίας είναι παράλληλη της οδού Προύσης.ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ:


Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ονομάζονταν Καϊλάρια μέχρι το 1928.
Η ονομασία Πτολεμαϊδα προήλθε από το στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο, όπου αργότερα αναγορεύτηκε βασιλιάς της Αιγύπτου με το όνομα Πτολεμαίος Α' ο Σωτήρ (Λαγός).
Είναι κτισμένη στο μέσο μιας λιγνιτοφόρου λεκάνης που αργότερα αναπτύχθηκαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
Στα Καϊλάρια εγκαταστάθηκαν πολλοί Μικρασιάτες και Πόντιοι.
Από την περιοχή της Τρίγλιας εγκαταστάθηκαν Γιαλιτσιφλικιώτες και Μυσοπολινοί και λίγες οικογένειες Τριγλιανών.
Η οδός Τριγλίας βρίσκεται στην Άνω Πτολεμαϊδα κοντά στην εκκλησία του πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ:
Ο προσφυγικός συνοικισμός που από την αρχή κτίστηκε για τους καταγόμενους από τη Σμύρνη, αναπτύχθηκε γοργά σε μια πολυάριθμη σε πληθυσμό πόλη, με ωραία ρυμοτομία με πλατείες, μεγάλους δρόμους, πάρκα και άλλα.
Βρίσκεται Δ του Υμητού και συνορεύει ΒΑ με την Αθήνα και τη Δάφνη, ΝΑ με τον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι), Ν με το Παλαιό Φάληρο και ΒΔ με την Καλλιθέα. Έχει μια μεγάλη πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης όπου βρίσκεται το περίλαμπρο κτήριο της Εστίας Νέας Σμύρνης και μπροστά από το κτήριο είναι ο ανδριάντας του εθνομάρτυρα Χρυσόστομου Σμύρνης.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η οδός Τριγλείας.

ΡΑΦΗΝΑ:


Η Ραφήνα βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Αττικής. Συνορεύει Β με τη Νέα Μάκρη, Δ με τη Πεντέλη και το Πικέρμι, Ν με Σπάτα και την Άρτεμη , και Α βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Στη θέση της σημερινής πόλης υπήρχε ο αρχαίος Αττικός Δήμος της Αιγηΐδος φυλής ο   Αραφήν, από τον αναγραμματισμό της λέξης προήλθε το τοπωνύμιο   Ραφήνα (Αραφήν,Αραφήν-Ραφήνα). Το όνομά της διατηρείται πάνω από 2.500 χρόνια.
Πριν το 1923 η Ραφήνα ήταν κτήμα (τσιφλίκι) της πλούσιας πολιτικής Αθηναϊκής οικογένειας Σκουζέ.  Η Ραφήνα ήταν  ονομαστή ψαρόσκαλα, όλες  οι ψαροπούλες  του Ν. Ευβοϊκού έφερναν τα ψάρια στο μικρό λιμάνι.
Το 1923 έγινε απαλλοτρίωση του κτήματος Σκουζέ (περιοχή Ραφήνας), με υπογραφή του αρχηγού της επανάστασης Νικόλαου Πλαστήρα, για την εγκατάσταση και αποκατάσταση προσφύγων από την Τρίγλια της Προποντίδας της Μ. Ασίας.
Η μεγάλη εγκατάσταση των Τριγλιανών έγινε από τους διαμείναντας προσωρινά  στην Τένεδο ένα χρόνο ακριβώς μετά τον ξεριζωμό τους. Κατέφθασαν στην Ραφήνα με το βαπόρι «Ελλήσποντος» του Φ. Καβουνίδη στις 29 Αυγούστου το 1923.
Οι οικογένειες  από την Τρίγλια της Προποντίδας της Μ. Ασίας (η Τρίγλια είχε πάνω από 1000 οικογένειες) που το καλοκαίρι του 1923 εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα ίδρυσαν την πόλη . Οικογένειες Τριγλιανών, την ίδια εποχή, εγκαταστάθηκαν στο Σουφλάρ Χαλκιδικής και ιδρύσαν την Νέα Τρίγλια.
Η οδός Τριγλίας αρχίζει από την εκκλησία της Παντοβασίλισσας και το παρεκκλήσι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, διέρχεται το Συνοικισμό και την περιοχή Μπλε Λιμανάκι όπου ενώνεται με την Φίλιππου Καβουνίδη.

Κείμενα: Στάθης Δημητρακός
Επιμέλεια εικόνων: Βασίλης Σακελλαρίδης
Ιανουάριος 2021