"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

Λαογραφικά Τριγλιανά

Ξεκίνησε από Αλέκος Κοκκαλάς, 02 Ιουνίου 2009, 11:52:08 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αλέκος Κοκκαλάς

Αλέκος Κοκκαλάς

Τρίγλια – Μουδανιά της Μ. Ασίας

Όπως είναι σήμερα το ένα κοντά στο άλλο, το ίδιο ήταν και στη Μικρά Ασία στις ίδιες αποστάσεις. Νόμιζε κανείς πως ήταν παραγγελία να σμίξουμε εδώ πάλι στο νομό Χαλκιδικής.       
Το 1923 ο αείμνηστος πατριώτης μας δεσπότης Καμπανίας ήρθε εδώ στη Χαλκιδική με μια επιτροπή αποτελούμενη από πατριώτες μας Τριγλιανούς και γύρισαν όλη την περιοχή της Καλαμαριάς για να διαλέξουν σε πια τοποθεσία θα κτιστεί η Νέα Τρίγλια. Γύρισαν όλα τ' απαλλοτριωμένα μετόχια του Αγίου Όρους, στην περιοχή της Καλαμαριάς. Πήγαν και στα σημερινά Νέα Μουδανιά όπου το απέραντο αυτό κτήμα, φυτευμένο με λιόδεντρα, δεν ήταν καλογερικό, άλλα ενός Τούρκου μπέη.
Η επιτροπή δεν το βρήκε κατάλληλο, γιατί στην περιοχή αυτή υπήρχαν πολλά λιμνάζοντα νερά και υπήρχαν πάρα πολλά κουνούπια. Και στο Σουφλάρι (Νέα Τρίγλια) υπήρχαν, αλλά πολύ λιγότερα, γιατί τότε σ' όλη την περιοχή της Καλαμαριάς, όπου υπήρχαν και πολλά βοοειδή ζώα, για την καλλιέργεια της γης. Αυτά τα ζώα θέλαν βέβαια νερό και νερό τότε στη Χαλκιδική δεν υπήρχε, ήταν ξηρότοπος, γι' αυτό αναγκαστικά έκαναν σε πολλές περιοχές μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες μπάρες, όπου μάζευαν νερό από το χειμώνα, ακόμα και από το καλοκαίρι, όταν έπεφτε πολλή βροχή. Τώρα φανταστείτε αυτό το στάσιμο νερό το τι κουνούπι έκανε το καλοκαίρι, κι έτσι από την ελονοσία κατά την εποχή εκείνη πέθανε πολύς κόσμος και προπάντων οι πρόσφυγες που δεν ήταν συνηθισμένοι στο κλίμα.
Γι' αυτό και οι Τριγλιανοί βρήκαν κατάλληλη την περιοχή αυτή και χτίστηκε η Νέα Τρίγλια.
Άλλα ξεφύγαμε όμως Από το θέμα. Η Παλιά Τρίγλια ήταν τόπος παραγωγικός και όχι εμπορικός. Οι Τριγλιανοί αγαπούσαν τα κτήματα και προπάντων την ελαιοπαραγωγή και τη σηροτροφία (κουκούλια). Επίσης ήταν πολύ προοδευμένοι και στα γράμματα. Η Τρίγλια έχει βγάλει πολλούς επιστήμονες, διανοούμενους, ακόμα δε και ένα πλήθος από ιεράρχες.
Τώρα να πούμε και μερικά για τα Παλιά Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Τα Μουδανιά ήταν το επίνειο του νομού Προύσας. Στο λιμάνι των Μουδανιών φόρτωναν και ξεφόρτωναν εμπορεύματα. Η ελιά της Τρίγλιας θα περνούσε από τη σκάλα των Μουδανιών για να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης και τα κουκούλια, γιατί υπήρχαν εργοστάσια μεταξουργίας κι έτσι Μουδανιώτες υπήρχαν πολύ λίγοι πού ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, το πλείστον ήταν εσνάφια (επαγγελματίες) .

Μαργαρίτης Σταύρος
  Τριγλιανά Νέα, 31 Αυγούστου 1981, φύλλο 33
ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ