"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ- ΦΡΑΓΜΑ, ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ NΕΡΟΥ

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 21 Σεπτεμβρίου 2022, 06:26:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

Διαβάζω στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 19.9.2022 την σημαντική είδηση:
Υπεγράφη η έγκριση της  διακήρυξης του 1ου υποεργου για την κατασκευή φράγματος-ταμιευτήρα αγωγού μεταφοράς νερού στη θέση ΠΛΑΤΑΝΙΑ στη Ν.ΤΡΙΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6.390.000 ευρώ. Το έργο έχει σκοπό αφενός την κατασκευή φράγματος και υδροταμιευτήρα για την συγκράτηση ικανής ποσότητας ύδατος από του κλάδους Πλατανιά και Ξηρόλαγκος του χειμάρρου Τρίγλιας και αφετέρου την άρδευση σε πρώτη φάση 1000 στρεμμ. και σε δεύτερη και τελική φάση 2500 στρεμμ. περίπου της ΤΡΙΓΛΙΑΣ του Δημου Ν.ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ.   

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΜΕ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Ο ομότιμος καθηγητής της Γενετικής του ΑΠΘ  και πρώην Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων κος Αθανάσιος Τσαφτσάρης υποστηρίζει με δημοσιεύματα στον Τύπο ως αντιπλημμυρικά έργα τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές. Σ ένα από τα κείμενά του  διατυπώνει τα εξής: "Όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται, θα πέφτουν λίγές και κατακλυσμιαίες βροχές συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους τις μεταβατικές εποχές, φθινόπωρο και άνοιξη. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτόν τον απαραίτητο φυσικό πόρο τόσο για την άρδευση στη γεωργία όσο για την ύδρευση των αστικών περιοχών. Να γεμίσουμε με φράγματα και λιμνοδεξαμενές τα Βουνά μας, τις χαράδρες, εκεί από όπου ξεκινούν οι χείμαρροι οι όποιοι προκαλούν στα χαμηλά πλημμύρες. Τα δίκτια θα είναι υπογειοποιημενα. Έτσι δεν έχουμε πλημμύρες, αλλά και όταν χρειαζόμαστε το καλοκαίρι να ποτίσουμε τα χωράφια θα το κάνουμε, λόγω υψομετρικής διαφοράς, απλώς ανοίγοντας τις βάνες, χωρίς να ξοδεύεται ρεύμα. Η ιδέα αυτή δοκιμάστηκε σε κάποιες περιοχές όπως η Κατερίνη και η Λαμία με λαμπρά αποτελέσματα".
Οι ιδέες του κυρίου Καθηγητή μπορούν να εφαρμοστούν στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας; Μπορούν ,κατά την γνώμη μου, έτσι θα γίνει ο Δήμος της Ραφήνας -Πικερμίου ένα απέραντο πράσινο. Ο πιο πράσινος Δήμος. Το Μεγάλο Ρέμα δεν θα χάσει το πανέμορφο  φυσικό του κάλλος, θα σωθεί από φαραωνικά έργα με μπετόν, πέτρες και σύρματα (συρματοκιβώτια). Θα παραμείνει πηγή Ζωής.


Αντώνης Λαζαρής

Αντώνης Λαζαρής

Σ' ευχαριστούμε πολύ, Στάθη.
Είναι πολύ σημαντικά όσα γράφεις και όσα γράφει ο Καθηγητής.

Ελάχιστοι έχουν καταλάβει τι σημαίνει κλιματική αλλαγή.
Σίγουρα όσοι σχεδίασαν την μελέτη του εκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε την κλιματική αλλαγή, ούτε το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Εν όψει όσων έρχονται θα πρέπει να γίνει μία νέα μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα.

Ηρακλής Ψάλτης

Ηρακλής Ψάλτης

Ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά φοβάμαι ότι απευθύνονται σε "ώτα μη ακουόντων"!