"Στο φόρουμ μας, αναρτούμε ενημερωτικά θέματα, σχετικά με την ιστορία των Τριγλιανών προγόνων μας, για την ενημέρωση σας,
αφήνοντας ταυτόχρονα μία παρακαταθήκη πληροφοριών, για τις επόμενες γενιές."

ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 12/3, 4 Μ.Μ

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 07 Μάρτιος 2023, 08:49:40 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός

Την Κυριακή (ώρα 4 μ.μ. ) η Τρίγλια Ραφήνας αγωνίζεται στα Καλύβια με τον Σαρωνικό Αναβύσσου για το Πρωτάθλημα Α'ΕΠΣΑΝΑ.

Ο  ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
O Σαρωνικός Αναβύσσου ιδρύθηκε το 1971, έχει χρώματα μπλε- άσπρα και έμβλημα ελληνική σημαία και μπάλα ποδοσφαίρου.
     Σαρωνικός: Μεγάλος και βαθύς κόλπος ανάμεσα στην Αττική και την Πελοπόννησο. Πήρε το όνομά του από τον Σάρωνα, μυθικό βασιλιά της Τροιζήνας. Σύμφωνα με το μύθο, ο Σάρων κυνηγώντας ένα ελάφι, μπήκε στη θάλασσα και πνίγηκε.
Στο Σαρωνικό βρίσκονται τα νησιά Σαλαμίνα, Αίγινα, Πόρος και άλλα μικρότερα. Οι ακτές του στην Αττική είναι πολύ πυκνοκατοικημένες (Πειραιάς, Φάληρο, Γλυφάδα  3Β κλπ. μέχρι το Σούνιο). Είναι ο πιο σημαντικός κόλπος της Ελλάδας.
 
Η ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Η Aνάβυσσος είναι περιοχή και οικισμός της νοτιοανατολικής Αττικής, που βρέχεται από τον Σαρωνικό Κόλπο, στο μυχό του ομώνυμο όρμου, όρμος της Αναβύσσου (ή όρμος Αγίου Νικολάου).
Χαρακτηριστικό της Αναβύσσου είναι η έκταση στην οποία υπήρχαν αλυκές. Η περιοχή έχει σημαντική οικιστική ανάπτυξη με μεγάλο αριθμό εξοχικών αλλά και μόνιμων κατοικιών. Από το 2006 μετατράπηκε από Κοινότητα σε Δήμο. Τώρα ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού Αττικής.

Η Ανάβυσσος κατοικήθηκε  από τα προϊστορικά χρόνια. Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ανάφλυστος.
Το όνομα του αρχαίου αυτού Δήμου στον οποίον ανήκε  η περιοχή διασώζει η Ανάβυσσος.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στην περιοχή κατοίκησαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία οι οποίοι εργάστηκαν στις αλυκές και στη γεωργία. Οι αλυκές Αναβύσσου λειτουργούσαν μέχρι το 1969.
Τον Ιούνιο του 2012 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μικρασιατικού Μνημείου Αναβύσσου, που απεικονίζει τη Μικρασιάτισσα Μάνα με το παιδί της, και η πλατεία όπου βρίσκεται μετονομάστηκε σε Πλατεία Προσφύγων Μικρασιατών.
Στη ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στην Ανάβυσσο βασίζεται το μυθιστόρημα "Γαλήνη" του Ηλία Βενέζη Γαλήνη (1937)

Στάθης Δημητρακός

Στάθης Δημητρακός