Αποστολέας Θέμα: Ιερέας Νικόλαος Καραπαπαδάκης  (Αναγνώστηκε 1335 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 73
  • -Λαμβάνω: 109
  • Μηνύματα: 359
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 112
  • Φύλο: Άντρας
Ιερέας Νικόλαος Καραπαπαδάκης
« στις: 11 Νοέμβριος 2016, 10:35:33 μμ »
Η ιστορία του Νικολάου ιερέως (απόσπασμα)

… γυμνοί και πεινασμέν οι εβαδίζαμε ν επί δύο ώρας πεζοπορία ν και με τα μικρά μας παιδάκια στους ώμους μας και έχοντες έμπροσθέν μας οδηγόν το σύριγμα των Τούρκων, των Πυροβολισ μών των σφαιρών των, όπου και θύμα μας υπήρξεν είς εικοσαετή ς Λεβέντης μας Βασίλειος Καραγεωργ όπουλος.

Η πορεία μας ήτο ακόμη οκτάωρος πεζοπορία, και Μαρτυρική η Πείνα, η Δίψα και η κούρασις μας εσταμάτησ ε το βάδισμά μας, όπου πολλαί Γυναίκες, αι οποίαι ήσαν εις ενδιαφέρο υσαν κατάστασι ν, απέβαλον και πολλά Παιδάκια, ελιγοθυμο ύσαν εις τας αγκάλας μας, από την μεγάλην καύσιν του Ηλίου. Γέροντες πάσχοντες και κουρασμέν οι έκλαιον και εκόπτοντο, όπου ερράγιζεν και αυτάς τα αψύχους πέτρας. Θρήνος και κλαυθμός πολύς και κακείν κακώς, εφθάσαμεν εις Τρίγλιαν περί ώραν 8ην μμ.

Καθ΄οδόν τα όσα τραγικά μας συνέβησαν, αδυνατεί η χείρ μου να τα περιγράψη δια της μελάνης, διότι το δάκρυ θα σβήνη εκ της σιδηράς γραφίδος τα γραφόμενα . Και όμως, οι Κάτοικοι ευρέθησαν πολύ φιλεύσπλα χνοι και φιλόξενοι και πρώτον μας εβαλσάμωσ αν τα πληγάς μας με την υποδοχήν των και μας εφιλοξένη σαν και επι τρεις ημέρας.

Την επαύριον της τρίτης ημέρας 7ην του μηνός Ιουνίου, μας κοινοποιή θη διαταγή επείγουσα παρά του Διοικητηρ ίου του Μιχαλητσί ου, να επανέλθωμ εν και πάλι εις το χωρίον μας (Τσεσμεϊρι ον και Τσαμίλτζα). Όπου την επαύριον, επιστρέψα μεν όλοι εις τα πάτρια και εις τους τάφους των κεκοιμημέ νων Πατεράδων μας…

Σημειώσει ς.
1.   Το ανωτέρω αποτελεί απόσπασμα από το ημερολόγι ο του παπά Νικόλα Καραπαπαδ άκη του οποίου την έκδοση επιμελήθη κε ο Δημήτρης Κωνσταντά ρας-Σταθαράς («Ιστορία του Νικολάου ιερέως» έκδοση Πολιτιστι κής Εστίας Μικρασιατ ών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Νέα Ιωνία Βόλου 2011).
2.   Ο παπα Νικόλας γεννήθηκε στο Τσεσνεϊρι της επαρχίας Νικομήδει ας (κοντά στην Τρίγλια) το 1878 και πέθανε το 1963 στο Βόλο. Ένα μέρος της εκπαίδευσ ής του ήταν και η διετής φοίτησή του στο Ελληνικό Σχολείο της Τρίγλιας με αμοιβή να βοηθά τους διδασκάλο υς στην εκκλησία, οι οποίοι έκαναν και τον ιεροψάλτη .
3.   Το απόσπασμα ελήφθη από το κεφάλαιο «Ο πρώτος διωγμός 1914» οπότε εξορίσθηκ αν από το χωριό τους για έξι ημέρες, κατέφυγαν στην Τρίγλια και όταν τους επετράπη να επιστρέψο υν βρήκαν κατεστραμ μένα τα σπίτια και βεβηλωμέν η την εκκλησία. Η αφήγηση του παπα Νικόλα είναι συγκλονισ τική.
4.   Ορισμένες λέξεις αρχίζουν με κεφαλαίο γράμμα (ίσως ήθελε να τις τονίσει ιδιαίτερα).
Ιερέας Νικόλαος Καραπαπαδ άκης

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal